Ja na szczęście mieszkam w Szczecinie i w Policach sprzątać nie muszę, ale zdania nie zmienię. Podatek od posiadania psa płaci się dlatego, że w związku z z jego posiadaniem tworzą się w mieście pewne problemy. Tych psów jest w takich Policach kilka tysięcy. Razy 40 złotych to jest kilkadziesiąt tysięcy złotych. I jeszcze raz powtórzę: Dlaczego ten podatek ma iść na coś innego, kiedy utrzymanie czystości i porządku na terenach publicznych należy właśnie do gminy. Za to płacimy. Szczecin przynajmniej stara się coś robić, a Police mają to gdzieś.
Cytat z ustawy o samorządzie gminnym:
Art. 7. 1. Zaspokajanie zbiorowych potrzeb wspólnoty należy do zadań własnych gminy. W szczególności zadania własne obejmują sprawy:
(...) 3) wodociągów i zaopatrzenia w wodę, kanalizacji, usuwania i oczyszczania ścieków komunalnych,
utrzymania czystości i porządku oraz urządzeń sanitarnych, wysypisk i unieszkodliwiania odpadów komunalnych, zaopatrzenia w energię elektryczną i cieplną oraz gaz,
[ Dodano: 2008-09-14, 21:38 ]to może weź tę fuchę i sprzątaj po psach za pieniądze z podatku
Ja mam pracę. Niech robią to ci, którzy pracy szukają.. albo nie szukają, ale biorą pieniądze z Urzędu Pracy czy z Opieki Społecznej.