Wnioskowałam, to złe słowo, po prostu poruszałam niejednokrotnie ten temat na tym i nie tylko tutaj forum.
Wydawało mi się, że w ramach unowocześniania naszego miasta, czym gmina chwali się wszem i wobec w najróżniejszych broszurach i folderach, jakie to Police są nowoczesne, odgórnie zostanie w końcu podjęta, jak stało się to w wielu innych miejscowościach - decyzja, o likwidacji pieców opałowych i związanego z tym dymu na Bankowej i że ktoś w końcu zaproponuje w ZGKiM rozważenie metody sfinansowania takiego przyłączenia. Nikt nie liczy tu na jakieś całkowite odciążenie ze związanych z tym kosztów, choć w ramach ochrony środowiska jakaś pomoc była by na miejscu. Ludzie brną w indywidualne ogrzewanie gazowe, gdzie taki system nie sprawdza się finansowo w starym, ceglanym budownictwie, po za tym nie każdego na taką przeróbkę stać. Bankową zamieszkują głównie "seniorzy" naszego miasta ludzie, którzy nie zaciągną kredytów, aby przerobić sobie ogrzewanie na gazowe. Wiadomo jest, że system centralnego ogrzewania miejskiego jest najkorzystniejszym cenowo wariantem. To można w prosty sposób przeliczyć.
Remont Bankowej był swego rodzaju okazją do pociągnięcia magistrali rurowej wzdłuż ulicy, ale jak to u nas, myśli się wyłącznie o optycznej poprawie wyglądu Polic nie widząc, że są miejsca przypominające średniowiecze.