My również płacimy podatki i również na rzeczy, które są w Policach. A które, mogą nam się nie podobać - znalazłoby się trochę.
Idąc tym tokiem rozumowania, gmina powinna jak najszybciej wybudować Multikina z wolnym wstępem - ponieważ kinomanów w Policach też nie brakuje, kluby dyskotekowe z bezpłatnym wstępem - ponieważ imprezowiczów też w Policach nie brakuje, bezpłatne tory wyścigowe i crosowe - ponieważ pasjonatów sportów motorowych w Policach też jest mnóstwo, sieć restauracji serwujących bezpłatne pożywienie - ponieważ niedożywionych też nie brakuje i można by tak dalej wyliczać bez końca, nie mówiąc już nic o całkowicie bezpłatnej komunikacji. Wszystkie te inwestycje mieszczą się w zakresie zadań własnych gmin, przewidzianych ustawodawstwem. Tyle tylko, że wtedy w ramach tych podatków, do których się odwołujesz, oddawałbyś niemal cały swój zarobek. To, że gmina w te kąpielisko Trzebież zainwestowała i wybudowała (wszak takie zadania wchodzą w zakres zadań własnych gminy) nie oznacza jeszcze, że nie może ona wprowadzić tam opłaty użytkowej, na odpowiednim poziomie. Miałem przyjemność bywać na miejskich kąpieliskach w innych gminach, gdzie za wstęp na podobne kąpieliska płaciłem 10-15 zł od osoby i jak zauważyłem, chętnych tam nie brakowało a i z porządkiem też bywało lepiej.
Nawiązując do tematu, jeżeli uważasz, że np. plażę w Trzebieży, sprzątając po "Gryfie" trzeba teraz zaniedbać no to cóż - brak mi słów.
Wydaje mi się, że źle zrozumiałeś intencje Kowalski. Ja ją zrozumiałem i w dużej mierze się z jej poglądem zgadzam. Jej nie chodzi o zrównanie kompleksu z ziemią, lecz o udział finansowy w jego utrzymaniu wnoszony przez korzystających, co wydaje mi się rozumowaniem całkowicie poprawnym. Natomiast Ty usiłujesz raczej trywializować problem.