Przepraszam za tę przerwę ale oglądałem Grę o Tron
Ad. 3
Nasze stowarzyszenie skupia ludzi z wielu środowisk ideowych. Ale jak wspominałem mogę mówić jedynie za siebie, a ja uważam, że nie ma sensu szukać podobieństwa GRYF-a do jakiejś ogólnokrajowej partii politycznej, bo GRYF jest stowarzyszeniem lokalnym, precyzyjnie nakierowanym na działanie w zasięgu Gminy Police i Powiatu Polickiego. GRYF jest organizacją z założenia działającą w samorządzie na wymienionych szczeblach. To zatem odróżnia GRYFA od wszelkich partii politycznych, które nawet, gdy same ubiegają się o udział w zarządzaniu gminami i powiatami, to zawsze jednak mają swoją centralę, centralny program, centralne procedury i standardy. Kandydatów na wójtów, burmistrzów, prezydentów, radnych zatwierdzają partyjne, centralne ciała statutowe. Nie sa zatem, tak jak GRYF, samorządne i lokalne.
Nasz program tworzą ludzie mieszkający i żyjący w Policach i Powiecie Polickim.
Niezależnie od tego, jak kto zechce ten program ocenić, czy jako socjalistyczny, liberalny czy inny, zawsze trzeba będzie powiedzieć, że program GRYF-a jest przede wszystkim lokalny, policki.
Ad. 4
Aby uczciwie i obiektywnie ocenić, czy w danym urzędzie jest przerost zatrudnienia i funkcjonuje tzw. biurokracja, to najpierw powinien skonfrontować ilość nałożnych prawem zadań administracji z jej liczebnością. Sądzę, że dopiero po takiej analizie można się pokusić o ocenę liczebności i jakości urzędu.
Dodatkowo należy pamiętać kto ma jakie kompetencje w samorządzie. Ja, jako zwykły radny, zgodnie z prawem nie mam żadnych kompetencji dotyczących organizacji pracy, liczby urzędników i sposobu przydzielania im obowiązków.
Oceniam, że policki urząd funkcjonuje całkiem sprawnie, widoczne są również starania, by urząd był miejscem przyjaznym dla mieszkańców chcących załatwić swoje sprawy. Bardzo się dziś ucieszyłem widząc, że urządzony został specjalny parking tylko dla interesantów urzędu. Wnioskowałem o to w maju wraz z moim kolegą radnym Michałem Rajewskim. Nasza propozycja okazała się być na tyle interesująca, że została zrealizowana, sądzę, że ku zadowoleniu mieszkańców.
Takich ułatwień w urzędzie jest wiele. Nie mam też uwag do kompetencji, zdolności i zaangażowania w pracę gminnych urzędników. Znam ich wielu i cenię za fachowość.
Ad. 5
Warto wspomnieć o koncepcji sprzed... dobrych kilkunastu lat, na zagospodarowanie tego obszaru naszego miasta. Kto zechce, niech rzuci okiem
[size=78%]http://www.police.pl/pcms.aspx?cid=105[/size]Ten temat, o ile dobrze pamiętam, nie był elementem programu GRYF-a. Jeżeli się mylę, to proszę mnie poprawić.
Ad. 6
Ścieżka rowerowa z Polic do Siedlic biegnie wzdłuż drogi powiatowej i to jest zadanie powiatu polickiego. Jest ta ścieżka również chodnikiem łączącym Police z Siedlicami i korzystają z niej mieszkańcy tej miejscowości. Sam niedawno miałem okazję wracać ze spotkania towarzyskiego z Siedlic dość późną porą i przytrafiła mi się "przygoda" z dzikami. Nie jestem zwolennikiem oświetlania lasu ale w tym konkretnym przypadku względy bezpieczeństwa przeważają nad względami ekonomicznymi. Poza tym, Siedlice szybko się rozwijają i rozrastają. Uważam zatem, że to oświetlenie powinno powstać.
Cieszę się, że wywołał Pan tę dyskusję. Jeżeli zamierza Pan ją rozwijać, to chętnie poznam Pana opinię w tych sferach, które Pan opisał. Proponuje na razie nie "wrzucać" nowych tematów, dopóki "porządnie" nie obgadamy tych już wymienionych.
Pozdrawiam
Grzegorz Ufniarz