Przez moment pociągnę ten offtop
Kluczem nowych zasad odpłatności za przedszkola sa dwa zapisy nowelizacji ustawy o systemie oświaty:
Art. 14 ust 5a Wysokość opłaty, o której mowa w ust. 5 pkt 1, nie może być wyższa niż 1 zł za godzinę zajęć
Art. 15 ust 5 „5. Rada gminy:
1) określa wysokość opłat za korzystanie z wychowania przedszkolnego w prowadzonych przez gminę:a) publicznym przedszkolu w czasie przekraczającym wymiar zajęć, o którym mowa w art. 6 ust. 1 pkt 2, b) publicznej innej formie wychowania przedszkolnego w czasie przekraczającym czas bezpłatnego nauczania, wychowania i opieki ustalony dla przedszkoli publicznych na podstawie art. 6 ust. 1 pkt 2;
W praktyce oznacza to, że w przedszkolach nie mogą się odbywa płatne zajęcia dodatkowe(rytmika, gimnastyka korekcyjna, teatr, taniec, śpiewanie, języki itd.). W myśl tych przepisów przedszkole nie może wziąć od rodziców ani grosza więcej niż tę złotówkę na zajęcia organizowane w przedszkolu. Takie zajęcia mogą być finansowane jedynie ze środków gminy. Część gmin już ogłosiła, że będzie finansować jakies zajęcia(np. prezydent Krzystek sfinansuje z budżetu Szczecina właśnie rytmikę, ale zastrzegł, że finansowanie będzie dotyczyć tylko jednego rodzaju zajęć).
Przypominam, że od trzech lat Gmina finansuje w polickich przedszkolach naukę języka angielskiego.
Jednym słowem nowelizacja ustawy dając zmniejszenie opłat za dodatkowe godziny rodzicom, jednocześnie spłatał figla odbierając legalne możliwości organizowania zajęć dodatkowych.
Dziś na zebraniu w przedszkolu mojej córci rodzice dyskutowali na ten temat. Większość zadeklarowała, że rytmika jest potrzebna i że gotowi sa dodatkowo zapłacić za te zajęcia. Kłopot tylko w znalezieniu odpowiedniej drogi formalnej do załatwienia tej sprawy.
Jutro złożę w tej sprawie interpelację do Pana Burmistrza. Mam bowiem pomysł na rozwiązanie tego problemu.
...a wracając do tematu
Czytałem dziś info potwierdzające to, że od początku roku nie odbywają się w nowej hali zajęcia w-f w Białej, a jednocześnie słyszę, że bez większych przeszkód trenują tam siatkarki Chemika. Cieszę się, że trenują, bo okres przygotowawczy jest ważny, a w Policach są duże nadzieje na sukcesy naszej drużyny.
Jednak nie sposób nie zapytać dlaczego nie ma lekcji w-f dla uczniów, wszak to hala szkolna.