Hm... Tak się zastanawiam. Wcześniej podałam szacunkową ilość mieszkańców 36 tys. Na BIP Gminy jest podane 42 tys ( ostatnie dane z 2012r). Sprawdziłam w GUS jest na 1.01.2014: 33.650. Mieszkańcy mieszkańcami a ile osób wg deklaracji ujętych jest jako osoby zamieszkałe ( o deklaracjach tzw."śmieciowych myślę)? Tego chyba nie ma w. Sprawozdaniu. Zastanawiam się nad różnymi rozwiązaniami. Przychylam się do ustalenia stawek za gospodarstwo domowe. Przykładowo tak jak w Słupsku. Tam jest:
- przy zbiórce selektywnej:
* jednoosobowe:10,
* dwuosobowe: 18,
* od 3 do 4 osób: 25,
*powyżej 30zł.
- przy odpadach niesegregowanych:
* jednoosobowe:14,
* dwuosobowe: 25
* od 3 do 4 osób: 35,
*powyżej 42.
Stawki są ze Słupska, u nas może być (skoro gminie się nie spina) ciut drożej. Statystycznie każda osoba więcej w domu generuje ciut mniej odpadów niż średnia poprzednich. W Kołbaskowie wspieranie rodzin wielodzietnych rozwiązano opłatą malejącą na kolejne dziecko ale też wprowadzono górną granicę. Wg mnie liczenie wg zużycia wody jest błędne. Nie lubię też komentarzy " bo mieszkańcy oszukiwali". Należy wprowadzić takie rozwiązania i stawki aby nie oszukiwali tylko podawali prawdę. Sankcje za podawanie nieprawdy też przecież są. Gmina ma wiele mądrych głów w swoich zasobach, liczę że dopracują system bo ten uchwalony, który wejdzie od stycznia jest wg mnie bardzo pobieżnie uchwalony.
--------------------------------------
POLECAM LEKTURĘ o tym, co sądzi WSA w Gorzowie Wlkp. i innych sądów w sprawie ZAKAZU różnicowania stawek W ZALEŻNOŚCI OD GOSPODARSTWA DOMOWEGO:
http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/265CE72384http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/D3C6CF1FF4http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/8A02C93CD9http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/101CEE54D1Jest tego więcej ale może krzykacze, którzy oceniają innych po sobie może zanim kogoś oczernią zaznajomią się z przepisami.
A tak poza tym ja osobiście uważam, że podnosząc stawkę opłaty liczonej od osoby gmina skrzywdziłaby te rodziny wielodzietne gdzie jeden rodzic utrzymuje swoją rodzinę zarabiając najniższą krajową. Ale oczywiście ani Pana/panią sagę, ani Panią Annę ani też Pana Jarosława (Wykidajło) to nie obchodzi.
Po objęciu władzy w ZCH przez partię zwycięzców ta popularność NIEKTÓRYCH OSÓB walczących NIBY O DOBRO MIESZKAŃCÓW (w co wątpię) może się przydać.
Gdyby Państwu zależało na mieszkańcach a nie na własnej kieszeni zrobilibyście rozeznanie ilu mieszkańców nawet tych zatrudnionych w ZCH POLICE zyska na zmianie a ewentualnie pertraktowalibyście z Burmistrzem w sprawie ulg i pomocy tym, którzy nie zdołają skorzystać z jakiegoś powodu z systemu od wody a rzeczywiście mieszkają sami i opłata od gospodarstwa mogłaby ich znacznie obciążyć.
Państwa inteligencja (w co nie wątpię) mogłaby posłużyć urzędnikom do wypracowania wspólnych kompromisów a nie do oczerniania ich.
Nie rozumiem na jakiej podstawie oczerniacie urzędników nie znając ich. Dlaczego sądzicie, że wszyscy urzędnicy to kolesie i nieroby. Mieliśmy wcześniej proponowane rozliczenie od wody w blokach i ryczałt 50 zł lub do wyboru wodę podobnie jak teraz w domkach. Jakoś nikt na forum nie kwestionował wrześniowych propozycji w domkach jednorodzinnych za to krytykowaliście Państwo rozliczenie od wody w blokach bo niby w domkach była alternatywa a w blokach nie było.
Jak dali wybór również w blokach to kwestionowane są rozliczenia w domkach.
Post Merge: [time]Listopad 02, 2015, 21:30:10 [/time]
Tylko że nasza gmina na takie zapytania odpowiada mniej więcej coś w tym stylu „ Aby uzyskać informacje publiczną musi pan wykazać ważny interes społeczny”
------------------------
Jest ustawa o dostępie do informacji publicznej - polecam lekturę. ja czytałem.
Nic nie trzeba wykazywać.
Jeśli nie zapytasz to się nie dowiesz :-)
Post Merge: [time]Listopad 02, 2015, 21:48:24 [/time]
dapol, jakie są Twoje ,,dowody" na winę mieszkańców SM? Indywidualny spółdzielca nie składał deklaracji, nie dostał jej do ręki, nie dostał szansy by opowiedzieć się deklaracją. Spółdzielnie zbiorczymi deklaracjami gwarantowały gminie wpływ określonych środków finansowych. a jak nie, to decyzją administracyjną burmistrza. To utrudnienie, tylko utrudnienie w bieżącym weryfikowaniu liczby produkujących śmieci. Mówienie, że ,,liczba ludności jest trudna do ustalenia, że brak informacji o liczbie zamieszkujących, że ustawodawca nie dał żadnych narzędzi do weryfikacji liczby ludności" stawia pod wielkim znakiem zapytania kompetencje naszych urzędników i radnych.
-----------------------------
Wystarczy porozmawiać z prezesami spółdzielni.
Ja dzisiaj rozmawiałem w SM ODRA z Panią PREZES - potwierdziła, że spora grupa mieszkańców korygowała liczbę osób zgłoszonych do opłaty z powodu np. wyjazdu domownika np. na wakacje, do pracy za granicą itp. zmniejszała się przez to ilość zużytej wody w tych mieszkaniach a następnie po jakimś czasie woda mocno w niektórych mieszkaniach wzrastała a właściciele mieszkań nie przychodzili zgłaszać powrotu tych mieszkańców ani urodzonych dzieci.
Prawdopodobnie spółdzielnia CHEMIK kiedyś chciała, żeby mieszkańcy bloków sami za siebie składali deklaracje ale przegrali w sądzie i teraz spółdzielnie przyjmują zgłoszenia liczby osób od właścicieli mieszkań i na tej podstawie płacą za śmieci - to wiem od PREZESA SM ODRA.
Nawet pracownik spółdzielni nie jest w stanie stwierdzić ile w każdym z mieszkań jest osób zameldowanych a nie mówiąc już o narzeczonych, przyjaciołach dorosłych domowników. Nawet komornicy mają problem z ustaleniem faktycznego zamieszkania osób - jeśli to mieszkanie rodziców to nawet gdy syn mieszka a komornik zapuka do drzwi to rodzic zawsze może powiedzieć, że syn jest tylko zameldowany ale nie mieszka nawet gdy syn jest w drugim pokoju.
Post Merge: Listopada 03, 2015, 06:38:02
Panie Konkret... Oczywiście, że napisałam petycję bo czuję się pokrzywdzona. Moja opłata wzrośnie z 36 na 50zł miesięcznie. I powiem Panu więcej, petycję podpisują mi osoby które teraz płacą 48 a po nowemu miałyby 40. Każda z tych osób uważa, że metoda naliczania jest nieprzemyślana.
------- ostatnia metoda-
Panie Jarosławie, Pani Anno, Panie/Pani sago - napiszcie petycję, że żadna z przedstawionych metod nie zadowala WAS - niech wybiorą metodę od powierzchni - jasna i klarowna.
Stać kogoś na duże mieszkanie czy dom to stać go na śmieci.
Proponuję 1 zł za metr i po kłopocie. Babcie samotne nie będą miały alternatywy ale cóż !!!!!!!!!!!