Od 1 stycznia 2016 r. w gminie Police podstawowa opłata za wywóz śmieci będzie wynosić 40 zł od mieszkania w budynkach wielorodzinnych, 50 zł dla budynków jednorodzinnych i 75 zł od gospodarstwa domowego, jeśli odpady nie będą segregowane. Opłata będzie jedna i niezależna od tego, ile osób zamieszkuje w lokalu.
---------------------------------
TOTALNA BZDURA.
Panie redaktorze Jarosławie S. i Pani Anno T. PROSZĘ nie oszukiwać ludzi.
PONIŻEJ WKLEJAM OBJAŚNIENIA DO DEKLARACJI – PROSZĘ JE PRZECZYTAĆ
NIE WIEM CO CI RADNI ALBO URZĘDNICY WAM ZROBILI I JAKĄ KRZYWDĘ WAM WYRZĄDZILI ALE NIE OCENIAJCIE WSZYSTKICH PRZEZ PRYZMAT JEDNEGO, KTÓRY CZEGOŚ WAM PO ZNAJOMOŚCI MOŻE KIEDYŚ NIE ZAŁATWIŁ I TO MOŻE NIEKONIECZNIE URZĘDNICY Z TEJ GMINY
Dzisiaj rano dzwoniłem do gminy. Wszystko wiem. Pytałem też w urzędzie w Szczecinie bo pracuje tam moja siostra jak mają rozliczenie w domkach jednorodzinnych gdy chcą zmienić rozliczenie w ciągu roku z ryczałtu 50 zł na rozliczenie z wody.
Pokazałem siostrze wyjaśnienia deklaracji polickich i wiem, że mają podobnie.
Dzwoniłem rano do naszej gminy i potwierdzili, że zasada rozliczania w domkach w Policach będzie podobna jak w Szczecinie a więc pojedyncze osoby zyskają J- A CZASEM S OSOBY TEŻ – ALE O TYM NIŻEJ
JA MAM PRAWO ROZLICZYĆ SIĘ OD WODY I TO PRZEZ CAŁY ROK. CZYLI PRZEZ 12 KOLEJNYCH MIESIĘCY ROZLICZĘ SIĘ OD WODY I NIE ZAPŁACĘ 50 ZŁ MIESIĘCZNIE TYLKO NIECAŁE 20 ZŁ A TO JUŻ JEST OMBIŻKA Z 20 ZŁ NA NIECAŁE 20 ZŁ.
Po roku jeśli z sumy rachunków za wodę z 12 miesięcy wybranych z 18 miesięcy podzielone przez 12 nie przekroczę 4 metrów sześciennych to znowu będę miał prawo rozliczyć się od wody. A WIĘC MOJA 2 OSOBOWA RODZINA ZYSKA.
Moi rodzice też mieszkają w domku w okolicy Polic. Podlewali ogródek bo była susza więc przekroczyli wodę i rzeczywiście zapłacą 50 zł za miesiąc ale powiedziano mi, że rodzice mają sprawdzać rachunki i jeśli uzbierają z 12 kolejnych miesięcy wstecz rachunki za wodę, z których suma metrów sześciennych będzie mniejsza lub równa 48 metry sześcienne za 12 miesięcy to znaczy że jak się podzieli na 12 miesięcy to wyjdzie im za miesiąc 4 metry sześcienne i nawet za kilka miesięcy mogą złożyć korektę deklaracji i przejść na rozliczenie od wody.
TE 12 KOLEJNYCH MIESIĘCY WYBIERAMY Z 18 MIESIĘCY WIĘC MOŻE TO BYĆ PIERWSZE 12 MIESIĘCY, MOGĄ BYŻ ZE ŚRODKA TYCH 18 MIESIĘCY A MOGĄ TO BYĆ OSTATNIE 12 MIESIĘCY WYBTANE Z TYCH 18 A WIĘC Z 1,5 ROKU.
WAŻNE ABY Te MIESIĄCE MIAŁY CIĄGŁOŚĆ.
Proszę Panie redaktorze Jarosławie S. i Pani Anno T. przeczytać objaśnienia do deklaracji dla domków bo tam jest wszystko napisane. Pani w Urzędzie jak Pan Panie redaktorze albo Pani Anna zadzwonicie to na pewno Wam pomoże zrozumieć te zapisy. Mi wytłumaczono tylko przez telefon a resztę sam doczytałem i wiem.
Pani, Pani Anno jest z tego co wyczytałem osobą wykształconą więc proszę przeczytać opis deklaracji ze zrozumieniem a nie straszyć ludzi – mi powiedziano, że jest ona całością do uchwały.
JA IM WIERZĘ BO W SZCZECINIE MOJA RODZINKA MA PODOBNIE I ZYSKUJĄ W DOMKACH na rozliczeniu od wody jako z alternaty do ryczałtu.
No, chyba, że 2 osobowa rodzina leje dużo wody bo albo podlewa ogródek, albo dużo się myje albo niektórzy zgłosili do rozliczenia 2 osoby a mieszka więcej – więc u takich zrozumiałe jest większe zużycie wody (i wtedy można zrozumieć frustrację tych osób, że nareszcie ktoś ukrócił oszukiwanie).
Ja należę do tych uczciwych.
Moi rodzice podlewają ogródek a więc podali prawdziwą liczbę osób ale za prawdopodobnie przed latem uzbierają 12 miesięcy z mniejszym zużyciem wody i mogą zmienić deklarację.
W SPÓŁDZIELNI TEŻ LUDZIE MAJĄ ROZLICZENIA Z WODY – JAK POLICZĄ SOBIE OSOBY SAMOTNE RACHUNKI ZA WODĘ Z 12 MIESIĘCY TO MOŻE IM WYJŚĆ ROZLICZENIE OD WODY A NIE 40 ZŁ.
TRZEBA IŚĆ DO SPÓŁDZIELNI I ZGŁOSIĆ W DOWOLNYM CZASIE, ŻE W JAKIMŚ MIESIĄCU JUŻ MOGĘ PRZEJŚĆ NA ROZLICZENIE OD WODY. Pani z urzędu powiedziała że to rozliczenie od wody będzie aktualne przez cały rok. I tam w objaśnieniach do deklaracji też jest to napisane.
Dobrze by było abyście Państwo mówili mieszkańcom całą prawdę jeśli już chcecie ludzi buntować a nie półprawdę. TO JEST OSZUSTWO Z PAŃSTWA STRONY !!!!!!!!!!!!!
W NASTĘPNYCH POSTACH ZAMIESZCZĘ OBJAŚNIENIA DO DEKLARACJI - MIŁEJ LEKTURY