to jako radny w imieniu mieszkańców bo przecież Pan nas reprezentuje wprowadzić do obrad aby straż pracowała po 22 jak w innych gminach nie tylko w piątki czy soboty lecz od poniedziałku do soboty.
Tak, jako radny mogę taki wnisek złożyć ale aby to zrobic skutecznie oraz aby byc potraktowanym powaznie, musze wskazac skąd wziąć na to pieniądze, a ten aspekt Panie bartku jakoś konsekwentnie pomijasz.
Jest od rozwiązywania wielu spraw, ale nie rozwiązuje.
Ale jesli nie będzie SM, to nikt się tym nie bedzie zajmował, nikt kompletnie. Policja tego nie zrobi bo ledwie jest w stanie realizować swoje najwazniejsze zadania.
Czy zauważyłeś że jesteś jedynym obrońcą tej formacji na forum?
Oczywiśćie, że zauwazyłem. Chcę bowiem aby na forum pod hasłem ocena SM nie pojawiały się tylko takie listy:
Gdzie była SM kiedy menele dewastowali ścieżkę dydaktyczną w okolicznych lasach ?
Gdzie jest SM kiedy w pobliżu osiedli odbywają się wrzaskliwe libacje ?
Gdzie jest SM kiedy wejścia do klatek schodowych okupywane są przez pijaków ?
Gdzie jest SM kiedy nie można wejść do sklepu bez nagabywania o 1PLN na piwo ?
Gdzie jest SM kiedy powietrze przesycone jest zapachem siarki i hukiem detonacji mimo zakazu używania środków pirotechnicznych?
Gdzie jest SM ...
Bo równie dobrze mozna zamiast Sm wstawić tam słowo "policja" i pytania będą miały równie dramatyczny wydźwiek.
Ja za to chcę pokazać, że mozna w ocenie SM postawić i inne pytania:
Czy wiecie ilu ludzi dzieki działanim SM podpisało, wreszcie umowy na odbiór śmieci i przestało wreszcie wywalać swoje odpady do lasu lub do śmietników sąsiadów?
Czy wiecie ilu ludzi dzięki SM przestało na lewo odprowadzać ścieki do Odry, Gunicy, Grzybnicy?
Czy wiecie ile zwierząt mniej cierpi przez katujących je ludzi dzieki interwencjom SM?
Czy wiecie ilu ludzi dzieki temu, że SM zanim wystawio mandaty, daje pouczenia zrozumiało, że parkowanie aut na trawie i chodnikach jest złe?
Czy wiecie ile się udalo pomóc dzieciom, bitym kobietom dzieki temu, że pracownicy OPs chodzą na wywiady środowiskowe ze strażnikami miejskiemi?
Proszę mnie nie nazywać obrońcą, tylko prosze rozwazyć moje argumety zanim zdecydujecie drodzy forumowicze, czy chcecie likwidować SM, czy nie.
Wyobraźcie sobie tę sytuację - zlikwidowaliśmy SM. Jakie tego będą skutki? Bo przeciez nie sztuka coś zlikwidować. Sztuka zapewnić pożądany przez mieszkańców stan porządku i bezpieczeństwa w gminie.
PS - z jednym sie mocno zgadzam, smród siarki i huk wystrzeliwanych petard w okresie świąteczno-noworocznym jest bardzo uciazliwy i oczekuję od policji i od strazy miejskiej dużo większej aktywności w zwalcaniu tych zjawisk.
PS2 - królu podziemia - uzasadnij proszę swój punkt widzenia, bo nie łapię na wprost dlaczego nazywasz patologią to, że komendant straży miejskiej jest równiez szefem rady nadzorczej w spółdzielni. Skoro uzywasz stwierdzenia patologia, to znaczy, że nie widzisz tu konfliktu prawnego, tylko raczej etyczny???