Notice: Undefined index: tapatalk_body_hook in /home/klient.dhosting.pl/wipmedia2/forum/Sources/Load.php(2501) : eval()'d code on line 199
  • Strona główna
  • Szukaj
    •  
  • Zaloguj się
    • Nazwa użytkownika: Hasło:
      Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Autor Wątek: AmpioNet  (Przeczytany 80827 razy)

Offline rbk

  • Moderator
  • Stara Gwardia
  • *****
  • Wiadomości: 3868
  • Płeć: Mężczyzna
  • wiecznie głodny króliczek
    • Zobacz profil
AmpioNet
« Odpowiedź #90 dnia: Stycznia 23, 2012, 23:50:57 »
Dziala i nie klnij Kuba :)

Offline Ważniak

  • Moderator
  • Weteran
  • *****
  • Wiadomości: 1676
  • Płeć: Mężczyzna
  • Subiektywnie obiektywny
    • Zobacz profil
AmpioNet
« Odpowiedź #91 dnia: Stycznia 23, 2012, 23:52:57 »
Cytat: "rbk"
Dziala i nie klnij Kuba
W końcu... to powiesz nam co się zepsuło?  :rotfl:
Kto kijem walczy, ten wpada w mrowisko.

Offline k3vin

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 215
    • Zobacz profil
AmpioNet
« Odpowiedź #92 dnia: Stycznia 24, 2012, 00:00:43 »
Cytat: "kubapolice"
W końcu... to powiesz nam co się zepsuło?  :rotfl:

Był pożar w przestawni kolejowej, spalił się światłowód, przełączniki i jeszcze kilka innych rzeczy.

Offline Ważniak

  • Moderator
  • Weteran
  • *****
  • Wiadomości: 1676
  • Płeć: Mężczyzna
  • Subiektywnie obiektywny
    • Zobacz profil
AmpioNet
« Odpowiedź #93 dnia: Stycznia 24, 2012, 00:06:40 »
Cytat: "k3vin"
Był pożar w przestawni kolejowej, spalił się światłowód, przełączniki i jeszcze kilka innych rzeczy.
To wesoło... to skąd espol wziął internet o 13?
Kto kijem walczy, ten wpada w mrowisko.

Offline rbk

  • Moderator
  • Stara Gwardia
  • *****
  • Wiadomości: 3868
  • Płeć: Mężczyzna
  • wiecznie głodny króliczek
    • Zobacz profil
AmpioNet
« Odpowiedź #94 dnia: Stycznia 24, 2012, 00:12:02 »
kubapolice, z dolnego piętra panie zdenerwowany

gdybyś widział fachowość osób dostarczających internet do Polic to byś dopiero był zdenerwowany, tyle mogę od siebie dodać

Offline k3vin

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 215
    • Zobacz profil
AmpioNet
« Odpowiedź #95 dnia: Stycznia 24, 2012, 00:12:47 »
Przeanalizuj infrastrukturę sieciową obu podmiotów i pewnie się domyślisz.

Offline Ważniak

  • Moderator
  • Weteran
  • *****
  • Wiadomości: 1676
  • Płeć: Mężczyzna
  • Subiektywnie obiektywny
    • Zobacz profil
AmpioNet
« Odpowiedź #96 dnia: Stycznia 24, 2012, 00:33:08 »
Cytat: "rbk"
kubapolice, z dolnego piętra panie zdenerwowany
Dziwisz mi się, że jestem zdenerwowany? Na prawdę mam sporo do zrobienia i Internet jest mi w tym niezbędny.
Cytat: "rbk"
gdybyś widział fachowość osób dostarczających internet do Polic to byś dopiero był zdenerwowany, tyle mogę od siebie dodać
Dla mnie w ogóle dziwne jest, że do całego miasta biegnie jeden światłowód. Zdecydowanie powinien być drugi, położony w znacznej odległości od pierwszego. Przecież to na pewno nie tylko Internet. Przecież służby ratownicze, też potrzebują jakieś łączności, banki to samo.
Kto kijem walczy, ten wpada w mrowisko.

Offline rbk

  • Moderator
  • Stara Gwardia
  • *****
  • Wiadomości: 3868
  • Płeć: Mężczyzna
  • wiecznie głodny króliczek
    • Zobacz profil
AmpioNet
« Odpowiedź #97 dnia: Stycznia 24, 2012, 00:38:38 »
Cytat: "kubapolice"
Dziwisz mi się, że jestem zdenerwowany? Na prawdę mam sporo do zrobienia i Internet jest mi w tym niezbędny.


Kuba, nie jesteś sam, każdy ma jakieś potrzeby, ale co poradzisz? Wiedziałeś, że to spłonie/spali się? Nikt nie wiedział. Ważne, że ruszyło, po tylu godzinach w smrodzie dymu!

Cytat: "kubapolice"
Dla mnie w ogóle dziwne jest, że do całego miasta biegnie jeden światłowód. Zdecydowanie powinien być drugi, położony w znacznej odległości od pierwszego. Przecież to na pewno nie tylko Internet. Przecież służby ratownicze, też potrzebują jakieś łączności, banki to samo.


Nikt nic za darmo Ci nie wybuduje, wykopie, dostawi. :-)

p.s. pracuj już, jest net, działaj, nie pisz na forum :P
(to jest polska, tu się pije) :D

gazela922

  • Gość
AmpioNet
« Odpowiedź #98 dnia: Stycznia 24, 2012, 01:18:59 »
pinguję oneta i wp, speedtestuje poznań (rzadko), gram w counter-strike'a i widze w net_graph pingi. Normalnie są na poziomie ~30ms, skoki są do 800 nawet, jak są to skaczą od 3min nawet do kilku godzin. (AmpioNet 5mb, Radiowo, Długosza, w nocy nie mam prędkości x2 :P)

Offline Denver

  • Administrator
  • VIP
  • *****
  • Wiadomości: 1121
  • ostatni dinozaur
    • Zobacz profil
AmpioNet
« Odpowiedź #99 dnia: Stycznia 24, 2012, 11:05:30 »
Cytat: "kubapolice"
Cytat: "Denver"
, która nie ma ograniczenia do dwóch komputerów.
A od kiedy Ampio ma? U mnie w domu sprzętu korzystającego z sieci jest więcej niż 2. Komputery, dekoder, telefony.


Tak piszą na swojej stronie.

Cytat: "rbk"
Cytat: "Denver"
Cytat: "rbk"
Denver, co do wieczornej awarii, zgłosiłeś to?

kubapolice, a kogo nie? ale na tym polega urok awarii, losowość, bez podania dat :)


Nie, bo ja w swoim domu korzystam ze starej dobrej neostrady, która nie ma ograniczenia do dwóch komputerów.
AmpioNet dla mnie to występy gościnne, więc ja nic nie zgłaszałem. Zresztą co to ma za znaczenie. Wieczorem neta nie ma, rano jest na chwilę, później tekst o awarii światłowodu - kolejnej już w ciągu ostatniego miesiąca. Dla mnie żenuła i współczuje tym, którzy skazani są na takie radiówki.

P.S. Właściel ma dobre serce i po nocach nie dzwonił - dziś numer wiecznie zajęty.




dzwon teraz na pewno odbierze :)

od siebie moge napisac ze ostro sie tu palilo..


Było dzwonione [: Tylko nie lubie ściem w stylu pracujemy na tym, duża awaria... nie można powiedzieć wprost - zjarało nam kabel i przełączniki i naprawiamy to? Bo człowiek bardziej łaskawie podejdzie do sprawy nie będzie się rzucał, gdy zna konkretny i niezależny od dostawcy powód awarii.

Offline Ważniak

  • Moderator
  • Weteran
  • *****
  • Wiadomości: 1676
  • Płeć: Mężczyzna
  • Subiektywnie obiektywny
    • Zobacz profil
AmpioNet
« Odpowiedź #100 dnia: Stycznia 24, 2012, 11:16:36 »
Cytat: "Denver"
Tak piszą na swojej stronie.
A o routera nie możesz podłączyć?
Kto kijem walczy, ten wpada w mrowisko.

Offline Denver

  • Administrator
  • VIP
  • *****
  • Wiadomości: 1121
  • ostatni dinozaur
    • Zobacz profil
AmpioNet
« Odpowiedź #101 dnia: Stycznia 24, 2012, 11:24:59 »
Cytat: "kubapolice"
Cytat: "Denver"
Tak piszą na swojej stronie.
A o routera nie możesz podłączyć?


Da się, ale co z tego, że nowy komputer łączy się z routerem pięknie, lecz ma "brak łączności z siecią", bo dns są zablokowane.

gazela922

  • Gość
AmpioNet
« Odpowiedź #102 dnia: Stycznia 24, 2012, 11:50:28 »
Czy jest ktoś w stanie mi odpowiedzieć?

Offline dd2f

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 277
    • Zobacz profil
AmpioNet
« Odpowiedź #103 dnia: Stycznia 24, 2012, 12:14:06 »
Kolego, odpowiedź na Twoje pytanie znajduje się tutaj:
http://irc.bajo.pl/2256,wszystko,na,temat,ping,znaczenie..html
Żeby było zabawniej, jest to pierwszy wynik, który wyrzuciło Google. Gdybyś sam się ruszył, a nie dopytywał o informacje, które "leżą" w sieci na tysiącach stron, to wiedziałbyś, że ping służy do testowania czy połączenie jest a jeśli jest to ile czasu zajmuje drugiej maszynie odpowiedź. To co widzisz w CS to właśnie takie testy, a wpływ na ping (jego wartość czasową) może mieć każda maszyna, która zajmuje się przesłaniem Twojego pakietu (każdy router/serwer/inne sprzęty różnych dostawców). Włącznie z serwerem CS, który jeśli jest mocno obciążony to może to mieć wynik w pingach (dłuższe czasy odpowiedzi). Trzeba by było teraz dokonać diagnostyki sieci, można spróbować spingować bramę i zobaczyć czy na drodze do bramy nie ma zbyt dużych pingów, jeśli nie to trzeba spingować dalsze węzły biorące udział w komunikacji (do wykrycia węzłów może posłużyć komenda trace, traceroute lub tracert w zależności od systemu operacyjnego). Następnie możesz bawić się w pingowanie tych węzłów. W ten sposób możesz wykryć, który węzeł opóźnia i dowiedzieć się czy winny jest Ampionet czy nie. Moim zdaniem w ogóle nie jest to pytanie w topiku a Ampionecie, a jeśli wg Ciebie te pingi to przez Ampio to czemu nie dzwonisz do Ampionetu tylko pytasz na forum?

PS. Ogólna zasada jest taka, że im dłuższy ping tym najprawdopodobniej coś jest mocniej przeciążone (może to być nawet cała sieć danego dostawcy, lub tylko kluczowe urządzenia na wejściu/wyjściu z sieci).
I love the night.
1101110100101111

gazela922

  • Gość
AmpioNet
« Odpowiedź #104 dnia: Stycznia 24, 2012, 12:40:11 »
Nie lubie, że nowego na KAŻDYM forum biorą za totalnego niedoinformowanego dzieciaka neo... Ja wiem co to ping. Znam zasadę działania tego, nie pytałem też od czego jest zależny. Ja po prostu spytałem czy ktoś w Ampio ma podobne problemy na radiówce, abym mógł wykluczyć stopniowo co jest przyczyną. Dzwoniłem do Pana Krystiana nie raz, powinienem mieć pingi na poziomie do 10ms wg Niego i to bez gubienia pakietów.

Chyba przy skokach pingu (automatycznie gubieniu pakietów) nie da się grać, prawda?

edit: Do bramy opóźnienie średnio to 10 ms, do serwera dhcp podobnie.