Myślę, że Kilofownikowni i mnie bardzo zależy na tym, by Polsce i Polakom wiodło się jak najlepiej.
Nie mam najmniejszych podstaw aby podejrzewać Was o nieszczerość, zatem taka postawa może jedynie cieszyć. Ja też uważam, że nie jest ważne jaką część globu wybrał sobie ktoś, aby tam zrealizować własne marzenia, ale ważne jest to, aby jak najwięcej tych marzeń udało mu się urzeczywistnić. Tego ostatniego bardzo Wam życzę!
Trudno się jednak dziwić młodym, od kogo mają się uczyć? I czego?
W tym przypadku mam jednak odmienne zdanie. W tym kraju, mimo pozorów, jest od kogo i czego się uczyć. Rzecz w tym, że wymaga to czasu, pracy i poświęcenia – nie mówiąc już o innych zaletach. Przykro mi to mówić, ale wśród młodych ciężko jest dziś znaleźć takie osoby. Tak już się przyjęło w tym kraju, że zazwyczaj każdy oczekuje tu jak najszybszej kariery i to jak najmniejszym kosztem. Twórcza praca od podstaw interesuje jedynie niewielki ułamek tych ludzi. A to rodzi właśnie takie wypatrzenia, jakich w polskiej polityce jest pełno.
to co proponuje PO z emeryturami nie jest do końca dobre ale wydaje mi się, że słuszne.
A mnie się wydaje Grzegorzu, że to co robi PO z emeryturami jest w małym stopniu dobre i w małym stopniu słuszne. Mówiąc prościej, PO próbuje wdrożyć coś, co jest wygodne dla polityków ale krzywdzące dla całej masy ludzi ciężko pracujących. Reforma w wydaniu PO ma więcej wad niż zalet ale to już ocena, która w dużym stopniu zależy od punktu siedzenia. Moim skromnym zdaniem jest wiele innych i bardziej sensownych rozwiązań w sprawach zabezpieczenia emerytalnego, o których nawet się nie wspomina. I jak to w „demokracji” bywa, każdy rząd ma obowiązek wdrażać takie rozwiązania, które akceptowane są przynajmniej przez większość obywateli a reforma emerytalna w wydaniu PO ma niestety niewielu zwolenników.
P.S. A jak oceniacie wypowiedź wicepremiera Pawlaka, że on nie liczy na emeryturę, tylko na swoje oszczędności? .
Pierwszy raz usłyszałem szczerą prawdę z ust polityka tego szczebla. I w pełni się z tą opinią zgadzam. Istniejący system emerytalny nie zapewnia emerytom dochodów, pozwalających godnie żyć na starość i to jest niestety żałosne.
Lista afer w wykonaniu PO jest nieporównywalnie długa..
Tomku! Takie listy można wystawić każdemu ugrupowaniu, które było u władzy. Długość tych list jest zawsze proporcjonalna do długości sprawowanej władzy. Jest jednak jedna lista hańby, która łączy wszystkie partie i wszystkich polityków. Jest to lista beznadziejnych i rujnujących kraj i ludzi przepisów prawa, tworzonych przez tych polityków niezależnie od ich barw klubowych. I póki ta lista będzie istniała, to będą też istniały: afery, korupcja, nadużywanie władzy i stanowisk, marnotrawienie środków publicznych, czerpanie nieuzasadnionych korzyści itd., itp…. I nie zmieni tego barwa polityczna flagi powiewającej nad pałacem prezydenckim, sejmem czy kancelarią premiera!