Dobry wieczór, co tutaj dzisiaj tak ostro, ja myślałem że to forum do dyskusji na tematy zakładów, a tu jeden wielki jad.
Co do wczorajszego pytania. Główna rola Związków Zawodowych to reprezentowanie interesów pracowników w sprawach pracy, płac i warunków zatrudnienia.
Może dlatego że ludzie mają dosyć i są emocjonalnie wyczerpani - nie czują się docenieni. Owszem nikt nikogo na siłę tu nie trzyma można złożyć wypowiedzenie i szukać lepszych perspektyw ( tylko co z firmą gdyby większość się na taki krok zdecydowała?)co polecam oraz rozumiem w pełni że nie każdy ma siłę na takie kroki przez różne zobowiązania itp. Taki pracownik a że pracuje tutaj bardzo dużo ludzi będzie wyrażał swoje niezadowolenie w różny sposób i to jest zrozumiałe - człowiek jest istotą mającą uczucia, emocje, potrzebę poczucia sprawiedliwości gdy widzi zachwianie tego będzie zirytowany - to naturalne. Syty głodnego nie zrozumie.
Morale załogi to zbiorowy stan emocjonalny, zapał i gotowość zespołu do działania, nawet w trudnych warunkach. Wysokie morale oznacza satysfakcję i zaangażowanie, natomiast niskie prowadzi do spadku wydajności, a w skrajnych przypadkach – buntu. Kluczowe dla budowania morale są: komunikacja, docenianie, elastyczność i wsparcie. Zamiast może 5 min dla bezpieczeństwa o tym że należy mieć lampkę w rowerze należało by przeprowadzić szkolenia dotyczące trochę poważniejszych zjawisk dotyczących tak dużego przedsiębiorstwa i jego siły napędowej czyli załogi 🙂
No i zawsze przecież można zrobić podobny krok jak przed wyborami na przedstawiciela załogi - zamknąć forum, wyłączyć.
To jedyne miejsce gdzie toczą się jakieś dyskusje, jaki piękny i spokojny świat byłby bez tego forum. Nikt by nie wyrażał swojego zdania była by cisza i spokój w eterze. Może to też jest jakieś rozwiązanie?
I podsumowując proszę moderację o usunięcie konta oraz zachowanie postów. Nic więcej nie mam do dodania a na resztę przyszłych postów jak to mawiał Zbysiu szkoda strzępić ryja 😉. Wystarczy jeden rasowy aby was bić ja nie będę dokładał bo jeszcze ktoś na zawał zejdzie a nie chcę mieć na sumieniu żadnego człowieka 🤣.
Dobranoc i słodkiego miłego życia. Pozostaje w roli obserwatora 🙂