Jest to zawarte w regulaminie.
REGULAMIN
WYDAWANIA I KORZYSTANIA PRZEZ PRACOWNIKÓW
GRUPY AZOTY ZAKŁADY CHEMICZNE „POLICE” S.A. Z KART PRZEDPŁACONYCH
NA POSIŁKI PROFILAKTYCZNE I NAPOJE GORĄCE W OKRESIE ZIMOWYM § 1.
Do korzystania z kart płatniczych Sodexo „Lunch pass” na posiłki profilaktyczne w Grupie Azoty Zakłady Chemiczne „Police” S.A., uprawnieni są pracownicy wymienieni w „Wykazie stanowisk pracy uprawnionych do otrzymania posiłków profilaktycznych i napojów gorących w okresie zimowym”, określonym w Załączniku nr 1 do niniejszego Zarządzenia.
§ 2.
1. Uprawnieni pracownicy mogą zakupić kartami płatniczymi Sodexo „Lunch pass” pożywienie, gorący napój lub produkty do przygotowania gorącego napoju w wybranym punkcie oferującym produkty żywnościowe lub usługi związane zprzygotowaniem posiłków, w szczególności: usługi cateringowe, restauracje, bary, pizzerie, które posiadają terminale płatnicze. Zasady zakupów i korzystania z kart płatniczych Sodexo „Lunch pass”, określone zostały odpowiednio w Załączniku nr 1 i Załączniku nr 2 do niniejszego Regulaminu.
2. Pracownicy mają prawo wykorzystywania z kart środków wyłącznie w celu nabycia posiłków profilaktycznych i napojów gorących (gotowe posiłki i napoje gorące lub produkty spożywcze).
ZABRONIONE JEST NABYWANIE PRZY UŻYCIU KARTY INNYCH PRODUKTÓW LUB USŁUG NIŻ WSKAZANE WYŻEJ.
3.Przy realizacji zakupu posiłku profilaktycznego należy kierować się wymaganiem Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. z 1996 r., Nr 60, poz.279), które określa procentowy skład węglowodanów (50-55%), tłuszczów (30-35%) i białek (15%) oraz wartość kaloryczną na poziomie ok. 1000 kcal.
4. Kartą nie można dokonywać płatności za alkohol i wyroby tytoniowe.
§ 3.
1.Z karty może korzystać wyłącznie osoba, której karta została przydzielona, a w szczególności niedozwolone jest przekazywanie karty innym osobom lub przekazywanie innym osobom towarów i usług nabytych na podstawie karty.
2. Karta jest zablokowana na możliwość wypłaty środków znajdujących się na karcie w bankomatach.
3.Nie ma możliwości uzyskania ekwiwalentu w jakiejkolwiek formie, w przypadku niewykorzystania środków znajdujących się na karcie.
Strona 1 z 2
Załącznik nr 2 do Zarządzenia nr 10/2018 Prezesa Zarządu – Dyrektora Generalnego, zmieniony Aneksem nr 03/2018/10/2018
§ 4.
1. Kartami należy dokonywać transakcji do wysokości limitu dobowego 300 zł (reguła obowiązuje od dnia 01.01.2019 r.).
2. Oddnia01.02.2019r.,ustalonyzostajemaksymalnyokreswykorzystaniaśrodkównakarcie do 60 dni; po tym okresie niewykorzystane środki zostaną wyksięgowane.
3. W ramach posiłku profilaktycznego, ustalona zostaje kwota w wysokości 9,00 zł, przysługująca każdemu pracownikowi za przepracowaną dniówkę roboczą w warunkach, które uprawniają do otrzymania posiłku profilaktycznego.
4. W ramach dostarczenia napojów gorących dla uprawnionych pracowników, ustalona zostaje ryczałtowa kwota miesięczna w wysokości 20,00 zł netto.
5. Karta przedpłacona Sodexo „Lunch pass” będzie zasilana raz w miesiącu, po jego upływie, do 10 każdego miesiąca.
§ 5.
1. Karta posiada termin ważności (30.06.2020 r.), wydrukowany na odwrocie i po jego upływie, nie można dokonywać żadnych transakcji.
2. W przypadku utraty lub zniszczenia karty, zostanie wydany duplikat karty. Opłatami w wysokości 20 zł za wydanie duplikatu karty, będzie obciążony pracownik.
§ 6.
1.Pracodawca zastrzega sobie prawo do kontroli prawidłowości korzystania z kart przedpłaconych.
2.W przypadku realizacji przez pracownika karty Sodexo „Lunch pass” niezgodnie zRegulaminem, na inne cele, niż posiłek profilaktyczny, pracodawca ma obowiązek naliczania pracownikowi od nieprawidłowo wydanych kwot składki na ubezpieczenia społeczne i podatek zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.
§ 7.
Każdy pracownik uprawniony do posiłków profilaktycznych, otrzymuje kartę niezwłocznie po zatrudnieniu w Spółce, składając jednocześnie oświadczenie o zapoznaniu się i zobowiązaniu do przestrzegania niniejszego Regulaminu.