WP wypisuje totalne bzdury, z resztą nie tylko w tym temacie, jak dla nich Zientarski jest ekspertem od F1, to czego można się po nich spodziewać. Dla mnie nie jest to wiarygodne źródło, tym bardziej, że mieszkam w Niemczech i znam tutejsze realia, tyle co oni podają, to zarabia wykwalifikowany pracownik pracujący przy linii produkcyjnej w największej fabryce Daimlera w Sindelfingen. Stawka godzinowa wynosi 16,2 Euro na godzinę brutto przez średnio 22 dni w ciągu miesiąca, to nam daje 176 godzin, 2851 Euro brutto minus wszystkie podatki i składki daje 1.768,56 € na rękę. To są pieniądze znacznie powyżej średniej, a wiem to, bo swego czasu chciałem przenieść się bliżej Szczecina i dużo jeździłem po północnych Niemczech w poszukiwaniu pracy. Jednak ciekawa perspektywa (zajmuję się badaniami i rozwojem), klimat, mentalność tutejszych ludzi przekonała mnie, że nigdzie indziej w Niemczech nie będę się tak dobrze czuł, jak tutaj.
Poniżej podaję kalkulator płac w Niemczech i orientacyjne zarobki w poszczególnych zawodach:
www.nettolohn.de