Notice: Undefined index: tapatalk_body_hook in /home/klient.dhosting.pl/wipmedia2/forum/Sources/Load.php(2501) : eval()'d code on line 199
  • Strona główna
  • Szukaj
    •  
  • Zaloguj się
    • Nazwa użytkownika: Hasło:
      Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Autor Wątek: [Ogólne] INKA - Proponuję obejrzeć wszystim!!!  (Przeczytany 75856 razy)

Offline millena

• Gaduła
[Ogólne] INKA - Proponuję obejrzeć wszystim!!!
« Odpowiedź #165 dnia: Grudnia 15, 2010, 10:56:05 »
Wrzucasz wszystko do jednego tygla i przeintelektualizowujesz swoją wypowiedź , która tak naprawdę prowadzi do schematycznych i utartych już wniosków., np.o cierpieniu itd. albo:
Cytat: "Beobachter"
Ej, świat się skomplikował. Minęły czasy krucjat, wojen religijnych i narodowych, ksenofobii, nietolerancji itd.

A później:
Jeśli chodzi o szczeble niskie - czy nie dostrzegasz np. amerykanizacji kultury masowej? Od ilu lat w Polsce obchodzi się "Walentynki"? Od ilu lat "Halloween"? Zobacz na upowszechnianie się tabloidów, na kreatorów kultury jakimi są centra handlowe, na powielanie programów telewizyjnych i seriali, wreszcie na dominującą rolę internetu. To dziś chyba najpowszechniejszy stymulator kultury.

Czyli świat się uprościł, a nie skomplikował. Prostymi łatwiej się rządzi, nie uważasz? Polecam Postmana i "Zabawic sie na śmierć".
Może właśnie rolą współczesnego polonisty jest swoisty konserwatyzm, nie uleganie euro modom i przekazywanie treści trudniejszych, zmuszanie do myślenia w oparciu o konkretną wiedzę historyczną i polonistyczną?
Piszesz o kulturze lokalnej, stymulowanej kolorytem geograficzno-historycznym. Zgoda, ma swój urok, ale piszesz głównie o folklorze.
Wiedziałam, że uzyjesz tego słowa, jak na euroentuzjastę przystało folklor kojarzy się z zaściankowością, bee...
Niech się zastanowię, czy Joyce pisząc w Trieście swoje powieści był folklorystyczny...,
Marguez, a może Kafka.. Tak Kafka z pewnością. Tam tyle jest o Pradze.
millena

sekator

• Gość
« Odpowiedź #166 dnia: Grudnia 15, 2010, 11:42:58 »
A tak prosiłem i tłumaczyłem.  :<
Beobachter, masz niezwykły dar komplikowania najprostszych rzaczy i dzielenia włosa na czworo. Niedługo nasza dyskusja zabranie w ślepą uliczkę typu
,,Wpływ i znaczenie składu narodowościowo - osobowościowego czwartego regimentu piechoty zaciężnej pod dowództwem Sobieskiego podczas odsieczy wiedeńskiej na trzeci rozbiór Polski" :crazy:
pzdr sekator

Offline Daria

• Wielka Gaduła
« Odpowiedź #167 dnia: Grudnia 15, 2010, 14:14:07 »
Rozkoszując się wolnością, niedawno mi przyznaną na forum (dzięki M.) - mam proste pytanie. Czy nie zauważyliście, Czcigodni Państwo, że dyskutuje tu kilka pokoleń? Jest Billkronos - w wieku mojego Ojca. Jestem ja i "jezat" - na oko rówieśnicy. Są "Trzebież City" lub "Sekator"  - hipotetycznie moje dzieci. I są  moje  wnuki (teoretyczne), czyli ludzie bardzo młodzi.
Każde pokolenie ma inne doświadczenia.

Tak, zauważyliśmy, a urodzonym w i po roku 1981 (pokolenie przełomu ) niewątpliwie było i jest  trudniej dyskutować o chociażby rocznicach grudniowych.
Wokół zdarzeń grudnia 70 i 81 narosło wiele przeinaczeń, tak mi się wydaje. Obraz tamtych zdarzeń przedstawiany jest różnie. Wiele pytań bez odpowiedzi. Jak posiąść prawdziwą wiedzę, komu przypisać zasługi? Czy wszyscy internowani byli bohaterami, patriotami?
Jak ocenić tych działaczy Solidarności, którzy wyemigrowali, bo w Polsce nie mogli znaleźć dla siebie miejsca. A wyjechali inżynierowie, lekarze, prawnicy, no i robotnicy. Są tacy co mówią, że uciekli. A było ich ok. miliona. Czy tak? No i wiem, że byli to ludzie w sile wieku (20- 45 lat )
Cytat: "hubalczyk"
Panie polonisto. Mnie się wydaje, że Pan jako polonista powinien doskonale się orientować o pochodzeniu i znaczeniu słowa patriotyzm. Dlatego proszę nie powielać tych, którzy usiłują zmienić sens i znaczenie tego słowa. Patria to z łacińskiego ojczyzna. Patriotyzm to umiłowanie ojczyzny, narodu. Kultywowanie wartości narodowych, kulturowych. W razie narodowej potrzeby, gotowość poniesienia ofiary za ojczyznę. Więc dziś być patriotą, oznacza to samo, co 20, 30 czy 500 lat temu. Albo jest się patriotą albo nie.

O pochodzeniu słowa nie będę dzisiaj dyskutować. Zgadzam się z tym co dalej napisałeś.
Patrycjusz sam uprawiał swą ziemię, a powołany na urząd czy do zadania od razu był w gotowości.
Szlachcic na wezwanie króla rzucał prace na roli i z szablą w dłoni służył Ojczyźnie. Oczywiście z wyjątkami. To byli patrioci.
Dzisiaj, inaczej można okazywać patriotyzm, ale o tym nie teraz.

Dodano:
Cytat: "millena"
PATRIOTYZM Lech Makowiecki
...
„A mury rosną, rosną, rosną...
Łańcuch kołysze się u nóg...”

Millena, mam do Ciebie pytanie dot. całego tekstu, który zamieściłaś w tym poście, a mianowicie czy to oryginał z tomiku?
Wiem, że "Mury" to utwór Kaczmarskiego i Gintrowskiego. Znam inny tekst jako całość.
Cz wiernie zacytowałaś? Jestem ciekawa odpowiedzi. pozdrawiam.
A ten post wpisuje się w temat, bo utwór Mury stał się hymnem Solidarności.To tak na wszelki wypadek, gdyby Kubie nie spodobało się, że piszę tylko do Milleny. :)

Dodano:
Kuba, bardzo proszę, scal mi moje posty bo coś nie wychodzi.
Może nie nazywam się Kuba, ale scaliłem.
Pozdrawiam Denver
- Znaj i uwzględniaj zdanie innych -

Offline Daria

• Wielka Gaduła
« Odpowiedź #168 dnia: Grudnia 15, 2010, 16:28:26 »
Cytat: "sekator"
Po niemiecku cokolwiek mówię, znacznie więcej rozumiem. Czy dlatego nie jestem polskim patriotą?

A co ma jedno z drugim wspólnego?
Lubię również Żydów. Z wieloma się przyjaźnię. Wolno mi. Czy to też powód do wyrugowania mnie z szeregów "prawdziwych Polaków"? Dla mnie patriotyzm ma różne oblicza i różne realizacje

Ta  sama uwaga, co powyżej.
Ej, świat się skomplikował

Świat się nie skomplikował, stał się bardziej prosty,a w wymiarze kultury ( tej przez duże K, wręcz prymitywny)
Minęły czasy krucjat, wojen religijnych i narodowych, ksenofobii, nietolerancji

Bzdura. Nie minęły nawet w Europie. Przykłady mogę mnożyć ( nawet te z krajów ,,tolerancyjnej" Europy Zach - Francja, Szwecja, Holandia etc), nie wspominająca krajów azjatyckich...
Stare pojęcia się dewaluują

Nie dewaluują.Jedynie kosmopolici pragną udowodnić, że pojęcie patriotyzm jest anachroniczne i niemodne (swoją drogą idzie im to kiepsko - podobnie jak za czasów komunizmu)
To jest tylko część moich uwag do Twojego przydługiego tekstu, który czyta się ciężko. Za dużo tematów i przemyśleń w jednej wypowiedzi, a wnioski wyciągane przez Ciebie, oraz Twoje teorie co najmniej kontrowersyjne i niespójne, często mijające się z faktami. Jak chcesz podyskutować, proszę bardzo, ale nie w tej formie, bo zanudzimy wszystkich forumowiczów.
pzdr sekator

Muszę wyrazić Tobie wdzięczność Sekator, bo też chciałam się odnieść do postu Obserwatora, ale to byłoby bardzo wyczerpujące. Oczywiście, chodzi o te traktaty.
Pod ostatnim akapitem też się podpisuję.

Nieważne jak naprawdę się nazywasz Denver, bardzo dziękuję.

Offline billkronos

• Gaduła
« Odpowiedź #169 dnia: Grudnia 15, 2010, 20:36:31 »
Hello Janku,
Czy Ty pomyslales, o co pytasz ? Przeciez, jak Ci szczerze odpowiem, to Denver i Kuba
wyekspediuja mnie z forum w tempie natychmiastowym i prawdopodobnie z wyraznym
odciskiem buta na odwrotnej stronie mojej skromnej persony !
A bardziej serio, to watpie, by mozna mowic w tym przypadku o patriotyzmie. Jeszcze
w Lodzi (w fabryce) lokalni Niemcy czesto mowili do mnie, ze jestem "frechowny",
cokolwiek to slowo mialo znaczyc.
W Policach moja historie znasz rownie dobrze, co ja sam. Nie wiele moge dodac; bylem
w wieku 16 lat, i chociaz uczucia patriotyczne wyksztalcilem w sobie juz przed wojna -
pamietasz jak pisalem o uczniach, ktorzy zamiast sniadania kupowali znaczki FON - u ?
( wyjasnienie dla mlodych: Fundusz Obrony Narodowej ).
Latem przez kilka dni produkowalem pecherze na rekach, kopiac transzeje w lodzkim
parku Poniatowskiego, co bylo rownie patriotyczne, co idiotyczne ( z wojskowego
punktu widzenia ).
Reszty patriotycznej edukacji dokonywali Niemcy, tak na mnie, jak i na reszcie ludnosci.
W Policach moglem tylko dbac o schludny wyglad ( na ile warunki pozwalaly ), nigdy
tez nie ukrywalem znaku "P" i dbalem, zeby byl czysty i rowno przyszyty.
W karniaku, po za "zasluzonym" biciem z tytulu ucieczek i inauguracyjnym powitaniem
wachmana (trzepniecie w kark i komenda: lauf mench !) udalo mi sie dotrwac do konca,
bez jednego uderzenia ze strony Niemcow. To bylo sztuka nie lada, biorac pod uwage
ponad trzy miesiace pobytu.
Zasluga nie tyle moja, co Lotysza, wspolwieznia, ktory juz przebywal tam po raz trzeci.
Bez jego rad i wskazowek prawdopodobnie do konca wyroku bym sie nie uchowal.
Pozniej, w pracy, podczas ewakuacji i az do wyzwolenia - mialem ten sam fart, ze zaden
szkop na mnie reki nie polozyl. Zusamen ? Najwyzej opor bierny.
A jak wyrazalem wtedy swoje uczucia ? Po trzech latach pracy w duzej fabryce, moj zasob
przeklenstw i wulgaryzmow byl wystarczajacy, by z nich ulozyc najdluzszy nawet rozaniec.
O ile wiem, to i Ty nie masz zadnych luk w tym repertuarze, wiec nie ma zadnego sensu
by cokolwiek cytowac.
Oczywiscie korzystalem z tych zasobow tylko w dialogach z samym soba, co jak mowia
jest i bezpieczne, i zapewnia inteligentna konwersacje.
Tyle w odpowiedzi na Twoje pytania. Ale mam jeszcze krotkie uzupelnienie .
Wczoraj pisalem do 2-ej w nocy, a gdy chcialem dolaczyc dopisek, "wcielo" mi tekst.
Bylem zmeczony, wiec dalem spokoj.
Piszesz o koniecznosci zreformowania pojecia patriotyzmu, w zwiazku z nasza do UE
przynaleznoscia. Nonsens, ale rozpatrzmy te ewentualnosc.
Zalozmy, ze Ci sie udalo i w UE powstala siec, w ktorej przez internet mozesz sobie
zamowic odpowiedni model patriotyzmu, na wlasny uzytek. ( Sarkazm celowy.)
Ale UE co raz bardziej oscyluje w kierunku socjalizmu, a w USA mamy nadzieje, ze ja
(Unie) djabli wezma, zanim zrobi nastepny krok.
I co wtedy ? Bedziesz reformowal patriotyzm powtornie ? My mamy takie powiedzenie:
"Is working ? Don't fix it !" (Jak dlugo dziala - nie naprawiaj !)
A czy nie zastanowila Cie zbieznosc miedzy napisem w wawozie termopilskim i
prawie identycznym, na cmentarzu Monte Cassino ?
" Przechodniu, idz powiedz Sparcie (Polsce), ze ......"
I jeszcze jedno; swojego czasu pewien rozrabiaka, zalozyl na forum temat, p.t.:
"Jaki chcial bym widziec swoj kraj ?" .,Wowczas bylem jedynym, ktory odpowiedzial,
dajac przyklad Singapoor'u. Krotka uwage (!) wtracil "Wykidajlo", inny forumowicz
wkleil zdjecie wybuchu bomby termojadrowej. To wszystko - temat do tej pory juz
plesnieje.  Podobnie, jak moj temat "Zagranica".
I podejrzewam, ze tylko dlatego, ze oba tematy nie daja bezposredniej okazji, by
komus dokopac ! Albo policzanie maja zbyt malo wyobrazni, zeby watki rozwinac ?
A moze tematy sa "za daleko", a lokalnie jest tyle wiecej do zrobienia ? I latwiej !
Pozdrawiam - Bill

Offline billkronos

• Gaduła
« Odpowiedź #170 dnia: Grudnia 15, 2010, 21:11:20 »
P.S. W stanach, praktycznie jedynym kanalem TV o orjentacji konserwatywnej, jest kanal
"Fox",  na ktorym produkuje sie VIP tej kablowki - Bii O'really.
Zasluzony sprawozdawca, ale ostatnio, zblizajac sie do emerytury, co raz czesciej
przygotowuje sobie "miekkie ladowanie".
W swoim programie prowadzi fragment "Patriots i Pinheads".- (Lebek od szpilki ).
Harcerz przeprowadzi starsza pania przez skrzyzowanie - Patriota !
Jakas aktorka, czy girlaska z Hollywood powie cos z sensem - Patriotka !
Komediant wyglupia sie na estradzie - Pinhead !  
Obama klepnie cos od rzeczy - Pinhead!
Krotko mowiac, zwykle, normalne zachowanie podciaga na poziom patriotyzmu,
a wszelkie rowniez mniej lub wiecej normalne potkniecia - klasyfikuje jako glupote.
O tyle pije to do Ciebie, ze rowniez szereg zachowan ( przestrzeganie prawa,
placenie podatkow,etc.) uwazasz za objaw patriotyzmu, podczas gdy sa tylko
zwykla lojalnoscia. I wlasnie tej ostatniej widze w Polsce niedostatek, natomiast
patriotyzm w nadmiarze.
Zbyt czesto Polacy walczyli  za "Wasza i nasza wolnosc" i nie wiele sie zmienilo.
Czas bylby te "wasza" odstawic na bocznice i zajac sie tylka "nasza'.
A ze nie wszyscy ida do walki (i ew.gina) w imie Boga i znaku Krzyza, to moze i te
symbole powinny byc ze sztandarow wyeliminowane ?.Pamietajmy o globalizacji !
Bill

Zdanowicz.J

• Gość
« Odpowiedź #171 dnia: Grudnia 16, 2010, 01:01:42 »
Uważam i przy tym się upieram, że pojęcie patriotyzmu zostało w dzisiejszej Polsce zniekształcone, poprzez redukcję do czynów heroicznych, głównie zbrojnych. A patriotyzm niejedno ma imię, czyli różny wyraz.

No właśnie. Np. udawadnianie wszelkiej maści inwestorom aby nie "pałętali" się po Policach :)

Beobachter

• Gość
« Odpowiedź #172 dnia: Grudnia 16, 2010, 04:01:19 »
Wiesz co, Zdanowicz (salva reverentia) - moim zdaniem masz rację. Ale wg porządku muszę najpierw i chcę odpowiedzieć Billowi. Tymczasem nie mam ani siły, ani wolnej chwili. Właśnie, godzinę temu, pożegnałem córkę odlatującą do domu, czyli do Stanów.

Świat jest mały, to inne zagadnienie. Billa prowokowałem, aby powiedział, co powiedział. A mnie - czego teraz nie rozwinę - interesuje nie patriotyzm jako taki, bo mam wyrobione zdanie, ale aspekt wychowawczy. I tylko dlatego się w tym wątku wypowiadałem. Myśl rozwinę w stosowniejszej porze.

I jeszcze zdanie dla Milleny. Przywołałaś Kafkę. Niemieckojęzycznego Żyda obywatela ówczesnej Austrii, żyjącego w czeskiej Pradze. Daruj, to człowiek wybitny, jednak nie jest symbolem narodowej kultury.

Zdanowicz.J

• Gość
« Odpowiedź #173 dnia: Grudnia 16, 2010, 05:08:18 »
Świat jest mały, to inne zagadnienie. Billa prowokowałem, aby powiedział, co powiedział. A mnie - czego teraz nie rozwinę - interesuje nie patriotyzm jako taki, bo mam wyrobione zdanie, ale aspekt wychowawczy. I tylko dlatego się w tym wątku wypowiadałem. Myśl rozwinę w stosowniejszej porze.

Z chęcią poczekam i poczytam. Z małą uwagą. Powagi Twojemu wywodowi, dodało by to, abyś w końcu "wydoroślał" i podpisał - J.A.K

Beobachter

• Gość
« Odpowiedź #174 dnia: Grudnia 17, 2010, 01:00:46 »
Posłuchaj Kolego! Funkcjonuję, jak funkcjonuję, uzgadniając moje funkcjonowanie i jego kształt z Wysokimi Personami Forum. Czas zwad politycznych minął. Ponieważ starasz się mnie zaczepiać proponuje Treuga Dei. Albo mediację.

Mieszkasz w zasadzie w Stanach, o ile wiem -  Baltimore. Ja mam dość długie ręce, więc mogę Ci tam wysłać moich mediatorów. Mam do dyspozycji: zespół prawników z Ciudad Juarez (Meksyk), podobna grupę z Puerto Rico, zespół specjalistów z Bronxu lub podobnych ekspertów z Chinatown. Nie chcą wiele za pierwszą wizytę, zatem dam radę opłacić usługę. Wskaż tylko, z którym zespołem byłbyś gotów rozmawiać. I uwierz: ja nie blefuję!

Organizację mediacji podjąłem parę miesięcy temu. Kiedy zacząłeś rozrabiać. Strzeżonego Pan Bóg strzeże. A mądremu dość "dwie słowie".

Jest jeszcze jedno wyjście. Odpuść sobie mnie i dywagacje na mój temat. Ja wówczas odpuszczę sobie jakiekolwiek działania. Proste? Sądzę, że tak. I proponuję pojednawczo: nic mi już nie odpowiadaj.

Offline millena

• Gaduła
« Odpowiedź #175 dnia: Grudnia 17, 2010, 08:47:10 »
Przywołałaś Kafkę. Niemieckojęzycznego Żyda obywatela ówczesnej Austrii, żyjącego w czeskiej Pradze.

To nie ma nic do rzeczy. Dlatego dałam ten przykład, bo nikt bardziej nie pokazuje jak można tworzyć na pograniczu kultur, a być przywiązanym do jednego geograficznie miejsca. Taka kulturowa „globalizacja” w XIX w.
Piszesz przecież:
Świat się skurczył, kultury się przenikają, jakoś trzeba się w tych realiach odnaleźć.  

Daję więc ci dowód na przenikanie kultur, które istniało i dawniej i dziś, wzbogacając właśnie kultury narodowe danego regionu czy kraju i to wcale nie w siermiężnym folklorystycznym sensie.
Czy Leśmianowi czy Schulzowi tez odmawiasz prawa do bycia częścią kultury narodowej?
Cytat: "billkronos"
Ale UE co raz bardziej oscyluje w kierunku socjalizmu, a w USA mamy nadzieje, ze ja
(Unie) djabli wezma, zanim zrobi nastepny krok.
I co wtedy ? Bedziesz reformowal patriotyzm powtornie ? My mamy takie powiedzenie:
"Is working ? Don't fix it !" (Jak dlugo dziala - nie naprawiaj !)
A czy nie zastanowila Cie zbieznosc miedzy napisem w wawozie termopilskim i
prawie identycznym, na cmentarzu Monte Cassino ?
" Przechodniu, idz powiedz Sparcie (Polsce), ze ......"

Zgadzam się w 100%, chociaz jeżeli chodzi o moją lojalność patriotyczną w kwestii płacenia podatków, to chciałabym, żeby państwo wykazywało taką samą lojalność i starania wobec mnie jako obywatela, a tego jakoś specjalnie nie odczuwam.

Odpowiadając Darii: m. in. tu http://lubczasopismo.salon24.pl/glosoddolny/post/236137,patriotyzm ;D
millena

Offline Daria

• Wielka Gaduła
« Odpowiedź #176 dnia: Grudnia 17, 2010, 12:36:51 »
Cytat: "Daria"
...a urodzonym w i po roku 1981 (pokolenie przełomu ) niewątpliwie było i jest trudniej dyskutować o chociażby rocznicach grudniowych.
Wokół zdarzeń grudnia 70 i 81 narosło wiele przeinaczeń, tak mi się wydaje. Obraz tamtych zdarzeń przedstawiany jest różnie. Wiele pytań bez odpowiedzi. Jak posiąść prawdziwą wiedzę, komu przypisać zasługi? Czy wszyscy internowani byli bohaterami, patriotami?
Jak ocenić tych działaczy Solidarności, którzy wyemigrowali, bo w Polsce nie mogli znaleźć dla siebie miejsca. A wyjechali inżynierowie, lekarze, prawnicy, no i robotnicy. Są tacy co mówią, że uciekli. A było ich ok. miliona. Czy tak? No i wiem, że byli to ludzie w sile wieku (20- 45 lat )

Nie dostrzegam zainteresowania tutejszych dyskutantów tematem Grudnia 70 i Grudnia 81.
Zastanawiające. Idzie o szacunek do ludzi i wspomnień.
Jeden z dzienników lokalnych stanął na wysokości zadania i do wczorajszego numeru dołączył dodatek na ten temat. Dużo informacji.

Millena, dziękuję za odpowiedź.

Offline Wykidajło

• Weteran
    • http://www.naszepolice.pl
« Odpowiedź #177 dnia: Grudnia 17, 2010, 13:00:33 »

Nie dostrzegam zainteresowania tutejszych dyskutantów tematem Grudnia 70 i Grudnia 81.
Jeden z dzienników lokalnych stanął na wysokości zadania i do wczorajszego numeru dołączył dodatek na ten temat. Dużo informacji.

Dla ścisłości: to jest dodatek nt. Grudnia 70. O Grudniu 81 nic w nim nie ma.
Kłamstwo obiegnie świat nim prawda założy buty.

Offline millena

• Gaduła
« Odpowiedź #178 dnia: Grudnia 17, 2010, 13:02:56 »
Można poczytać i obejrzeć zdjęcia:
http://www.ipn.gov.pl/portal/pl/345/4232/?poz=1
wystawa: http://www.ipn.gov.pl/portal/pl/66/905/
najnowszy biuletyn: http://www.ipn.gov.pl/portal/pl/24/14907/nr_122010.html
tudzież archiwalne numery np. http://www.ipn.gov.pl/portal/pl/24/1338/nr_122002.html
które można sobie ściągnąć w formacie PDF .
millena

Offline Wykidajło

• Weteran
    • http://www.naszepolice.pl
« Odpowiedź #179 dnia: Grudnia 21, 2010, 11:54:30 »

http://www.24kurier.pl/Aktualnosci/Kultura/Szczecin-Zbuntowany---pobierz-dodatek
Kłamstwo obiegnie świat nim prawda założy buty.