Notice: Undefined index: tapatalk_body_hook in /home/klient.dhosting.pl/wipmedia2/forum/Sources/Load.php(2501) : eval()'d code on line 199
  • Strona główna
  • Szukaj
    •  
  • Zaloguj się
    • Nazwa użytkownika: Hasło:
      Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Autor Wątek: Grzyby  (Przeczytany 244884 razy)

Offline stokrotka84

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 464
    • Zobacz profil
Grzyby
« Odpowiedź #240 dnia: Października 25, 2012, 18:40:11 »
To na bank rydze :)

DarekMirror

  • Gość
Grzyby
« Odpowiedź #241 dnia: Października 25, 2012, 18:55:48 »
Cytat: "stokrotka84"
To na bank rydze


Bardzo dziękuje   :chef:   dodam że podgrzybków netto wyszło 4,02 kg.

Offline KrP

  • Stara Gwardia
  • **********
  • Wiadomości: 3520
    • Zobacz profil
Grzyby
« Odpowiedź #242 dnia: Października 25, 2012, 19:27:56 »
Ładnie. W jakich rejonach zbierane?

Znów mnie podkusiło żeby jutro pojechać. ;]
"Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln

Offline solar

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 314
    • Zobacz profil
Grzyby
« Odpowiedź #243 dnia: Października 25, 2012, 20:08:05 »
Cytat: "DarekMirror"
Chciałbym spokojnie bez obaw zjeść je na kolacje

Zdarzyło mi się posmakować rydze podpiekane na blasze na kuchni opalanej drewnem.
Aromat wyjątkowo ciekawy.
Smacznego.
_

DarekMirror

  • Gość
Grzyby
« Odpowiedź #244 dnia: Października 25, 2012, 21:04:46 »
Cytat: "KrP"
Ładnie. W jakich rejonach zbierane?


Niemcy, niedaleko za granicą. Polacy dziś sporo powycinali. Zbieram sobie spokojnie a tu 3 samochody a z nich 6 ludzi w tylarierze przeczesywali las . Na szczęście las duży i niezbyt dokładnie zbierali :google:

DarekMirror

  • Gość
Grzyby
« Odpowiedź #245 dnia: Października 25, 2012, 21:10:39 »
Cytat: "solar"
Zdarzyło mi się posmakować rydze podpiekane na blasze na kuchni opalanej drewnem.


Z każdej strony przypiekałeś, soliłeś?

Ja dzisiejsze rydze przysmażyłem na oliwie z oliwek ,a na końcu w maśle. Drugą porcję na oleju - ale myślę że na oliwie lepsze.
Smak ciekawy, nie wpijają tak tłuszczu jak kanieTtrudno mi ocenić czy tak powinny smakować gdyż pierwszy raz je  spożywałem.

Może znasz jakieś ciekawe przepisy na rydze?

Offline stokrotka84

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 464
    • Zobacz profil
Grzyby
« Odpowiedź #246 dnia: Października 26, 2012, 07:37:33 »
Rydze są najlepsze prosto z masła + kromeczka z masełkiem. Nie ma na nie lepszej metody, rydze słyną z tego iż pochłaniają każdy tłuszcz... po eksperymentach stwierdzam że masła najmniej....

DarekMirror

  • Gość
Grzyby
« Odpowiedź #247 dnia: Października 26, 2012, 10:38:27 »
Cytat: "solar"
Smacznego.


dzięki :)

Cytat: "stokrotka84"
Nie ma na nie lepszej metody


dziękuję za przepis, kiedyś wypróbuję

Offline stokrotka84

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 464
    • Zobacz profil
Grzyby
« Odpowiedź #248 dnia: Października 27, 2012, 14:39:28 »
Zimno w lesie, grzybów nie za wiele a do tego zmarznięte ;/

DarekMirror

  • Gość
Grzyby
« Odpowiedź #249 dnia: Października 27, 2012, 20:49:23 »
Suszone grzyby.
Wiedzą państwo ile zostaje procent pierwotnej wagi grzybów przygotowanych do suszenia?
Tylko 6,64%.
Z  1 kg otrzymamy tylko 66 gram suszu.
Obliczenia te przeprowadziłem na próbie grzybów o masie 2,86 kg - otrzymałem z nich 190 gram suszonych grzybów.
Aby otrzymać 1 kg suszu trzeba przygotować aż ponad 15 kg grzybów.

Offline KrP

  • Stara Gwardia
  • **********
  • Wiadomości: 3520
    • Zobacz profil
Grzyby
« Odpowiedź #250 dnia: Października 27, 2012, 21:40:28 »
To nie dziwne, skoro chyba z 90% masy grzyba to woda.
"Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln

Offline Jadzia31x

  • Bywalec
  • **
  • Wiadomości: 35
    • Zobacz profil
Grzyby
« Odpowiedź #251 dnia: Października 27, 2012, 23:21:24 »
Byłam dziś na Dobieszczynie i znalazłam z 3/4 wiaderka podgrzybków.
W sumie większość takich większych na suszenie.
Ogólnie jestem bardzo zadowolona.
A w lesie było dziś strasznie zimno!!!
Zmarzłam okropnie.

Offline maluszkowa

  • Rozpisuje się
  • *****
  • Wiadomości: 199
    • Zobacz profil
Grzyby
« Odpowiedź #252 dnia: Października 29, 2012, 12:56:05 »
Ja wczoraj znalazłam dwa zamarznięte maślaki i aby sprawdzić czy nie są robaczywe trzeba było trochę poczekać :)

DarekMirror

  • Gość
Grzyby
« Odpowiedź #253 dnia: Października 29, 2012, 20:45:11 »
Cytat: "maluszkowa"
Ja wczoraj znalazłam dwa zamarznięte maślaki i aby sprawdzić czy nie są robaczywe trzeba było trochę poczekać


Trzeba było pochuchać :lol2:

Offline Jadzia31x

  • Bywalec
  • **
  • Wiadomości: 35
    • Zobacz profil
Grzyby
« Odpowiedź #254 dnia: Października 31, 2012, 17:10:02 »
Coś temat grzybowy ucichł.
Słuchajcie są jeszcze grzyby?
Na blogu zachodniopomorskim
http://grzyby-lasy-zachodniopomorskie.blogspot.com/
aż się nie chce wierzyć ale grzybobrania kosmiczne i kosmiczne ilości znalezionych grzybów.
Słuchajcie jak wygląda sytuacja na Dobieszczynie i okolicach?
Są jeszcze podgrzybki?
Rozmawiałam z znajomym grzybiarzem i mówił, że już podgrzybków raczej nie ma ale będą może opieńki?
Czy ktoś może był ostatnio na opieńkach?
W tamtym roku namierzyłam miejsce na opieńki i może w tym też by były.