Notice: Undefined index: tapatalk_body_hook in /home/klient.dhosting.pl/wipmedia2/forum/Sources/Load.php(2501) : eval()'d code on line 199
  • Strona główna
  • Szukaj
    •  
  • Zaloguj się
    • Nazwa użytkownika: Hasło:
      Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Autor Wątek: [Police] Wybieramy nowego burmistrza Polic  (Przeczytany 87236 razy)

Offline Storczyk

• Wielka Gaduła
[Police] Wybieramy nowego burmistrza Polic
« Odpowiedź #120 dnia: Sierpnia 17, 2010, 07:46:48 »
Cytat: "Zdanowicz.J"
Zawiść? Widać że "stokrotko" Tobie nic nie postawił.
Nie pijam piwa to po pierwsze a już z byle d...mi nawet wody.Po drugie czy wybory w Policach to temat na jakieś wygłupy ? Dla mnie to  sprawa poważna ,interesuje się tym  kto będzie włodarzem naszego miasta.A z etyką Polickiego PO miałam do czynienia, fałsz obłuda i zakłamanie ,chociaż są tam wyjątki .Głosowałam na Komorowskiego ale dla  panów K. i P. z polickiego PO stanowcze nie .Nie upieram się że znowu musi wygrać pan DIAKUN ale jeżeli nie będzie innego godnego kandydata to ponownie zagłosuje na niego.Chociaż wolałabym już zmian i przewietrzenia Gminy już pora na emerytury dla niektórych urzędników, a to niestety świta naszego Burmistrza .

Offline Król podziemia

• Wielka Gaduła
« Odpowiedź #121 dnia: Sierpnia 17, 2010, 10:49:02 »
Cytat: "Storczyk"
wolałabym już zmian i przewietrzenia Gminy już pora na emerytury dla niektórych urzędników, a to niestety świta naszego Burmistrza .

Święte słowa.............problem w tym,że nie wszyscy przejrzeli "leśnych dziadków" którzy okopali się w "okopach" gabinetowych biurek
" Puste worki nadyma wiatr, bezmyślnych ludzi - próżność " 

-Sokrates-

82200

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: Sierpnia 17, 2010, 10:56:09 »
wiesz..... lepiej miec sprawdzonego Diakuna, chociaż może rewelacja nie jest, niż prezesa SM Chemik Szostaka lub karierowicza, lovelasa, puszczającego oko a wiedzącego co robi Pachisa. Na razie nie ma alternatywy żadnej. O Kardzejonkach i Misiłach nawet nie wspomnę, bo to chłopscy inteligenci.

sekator

• Gość
« Odpowiedź #123 dnia: Sierpnia 17, 2010, 15:08:34 »
Nie jestem fanatykiem PO, choć uważam że wykazuje się jak do tej pory największą ilością "normalnych" ludzi

Misiak, Łuczak, Atamańczuk, Niesiołowski, Palikot, Chlebowski, Drzewiecki, Sawicka, Rostowski, Kutz, Rosół, Klich, Nitras etc
Zaiste, jeżeli to jest normalność to gratuluję wyboru wzorców życiowych.....Ja takiej normalności mówię stanowcze NIE!

Zdanowicz.J

• Gość
« Odpowiedź #124 dnia: Sierpnia 17, 2010, 23:02:31 »
Cytat: "sekator"
Nie jestem fanatykiem PO, choć uważam że wykazuje się jak do tej pory największą ilością "normalnych" ludzi

Misiak, Łuczak, Atamańczuk, Niesiołowski, Palikot, Chlebowski, Drzewiecki, Sawicka, Rostowski, Kutz, Rosół, Klich, Nitras etc
Zaiste, jeżeli to jest normalność to gratuluję wyboru wzorców życiowych.....Ja takiej normalności mówię stanowcze NIE!

OK, wymień wzorce. Może kogoś z PiS-u?? Może J. Korwin Mikke  ?????
Czy może ten post wskaże Tobie liderów? Czy poza chłopską inteligencją są jeszcze inne? Przynajmniej w polityce.

Cytuj (zaznaczone)
wiesz..... lepiej miec sprawdzonego Diakuna, chociaż może rewelacja nie jest, niż prezesa SM Chemik Szostaka lub karierowicza, lovelasa, puszczającego oko a wiedzącego co robi Pachisa. Na razie nie ma alternatywy żadnej. O Kardzejonkach i Misiłach nawet nie wspomnę, bo to chłopscy inteligenci.

yak

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: Sierpnia 17, 2010, 23:13:53 »
Zdanowicz! Nie chrzań! Co Ci Guździoł obiecał? No gadaj!
Jeśli mam rację, żeś skorumpowany, to wiedz, że Guździoł (gdyby był Twym promotorem) odpada w przedbiegach. Dla niektórych smutne, niemniej prawdziwe.

Zdanowicz.J

• Gość
« Odpowiedź #126 dnia: Sierpnia 17, 2010, 23:21:06 »
Cytuj (zaznaczone)
Zdanowicz! Nie chrzań! Co Ci Guździoł obiecał? No gadaj!

Wolną "przestrzeń dla moich gołębi" w Trzebieży :) I posadę Inspektora do spraw Zabytków i Kultury.

[ Dodano: 2010-08-18, 03:17 ]
Cytat: "Storczyk"
Nie pijam piwa to po pierwsze a już z byle d...mi nawet wody.Po drugie czy wybory w Policach to temat na jakieś wygłupy ? Dla mnie to sprawa poważna

Dla mnie też. Dlatego wytłumacz mi "Storczyku" jak się mają do tego stwierdzenia Twoje słowa:
Cytuj (zaznaczone)
Bartłomiej Pachis 20 głosów to człowiek który te swoje głosy kupił za piwo !Siedział w barze i dzwonił do kolegów że postawi im piwo za każdy głos.NIE CHCE takich władców Polic co to głosy kupują za piwo.

Lub to:
Cytuj (zaznaczone)
Pachis to zarozumiały lovelas z ósemki z Mieszka i każdy wie co sobą reprezentuje i na co go stać. Obcych może nabrać a znajomi i sąsiedzi znaja go od podszewki:)

A może to:
Cytuj (zaznaczone)

...Jedno zasadnicze pytanie... Co ten człowiek przez całą kadencję radnego zrobił dla Polic?... Pytam się, co?... Tym wyborem, policka PO udowadnia dobitnie i ostatecznie, że poza forsowaniem prywatnych interesów nie ma miastu nic, absolutnie nic do zaoferowania!!!... na miejscu garstki naprawdę wartościowych ludzi (Kowalewski), którzy znaleźli się w tym POkrętnym towarzystwie natychmiast po tej decyzji rzuciłbym to w ch.....rę

Czy według Ciebie to poważne podejście do tematu? Czy to rozwiąże jakiś problem?
A może to tylko "woda na młyn" Platformy. Ciągle tak samo. Krytyka, krytyka, krytyka.
Jak nie PiS to Po. Jak nie PO to SLD.
Zawiść? Zazdrość? Czy zwykły nietakt w stosunku do pomawianych osób. Autorzy tych tekstów sami wystawiają sobie opinię. Ferment, TAK. Efekt? Żaden. W ten sposób nic nie da się zmienić.
Jak pamiętam, rok 2006 wyglądał podobnie. Rozłam w Platformie "cuchnie"' do dzisiaj.
Czy ktoś zadał sobie odrobinę trudu aby wyciągnąć z tego konkretne wnioski? Lub usunąć ten "smród" Czy to osłabiło czy wzmocniło Platformę i jej liderów? Tylko pomysł. Dwadzieścia głosów?
Cytuj (zaznaczone)
W wyniku tajnego głosowania Rada Powiatu Polickiego PO RP zdecydowała, iż kandydatem na stanowisko wójta w gminie Kołbaskowo będzie Anna Rybakiewicz (22 głosy), kandydatem na stanowisko wójta w gminie Dobra będzie Jacek Sieredziński (25 głosów), kandydatem na stanowisko burmistrza w gminie Police będzie Bartłomiej Pachis (20 głosów).

Gdyby w 2006 roku, rozłam w Platformie nie spowodował odejście członków lecz ich konsolidację, wyniki dzisiaj były by zupełnie inne. Kto wtedy o tym decydował? W czyim interesie?
Proponuję Tobie i wszystkim adwersarzom politycznym inne rozwiązanie.
W pojedynkę, wszyscy "politykierzy" razem wzięci, reprezentujecie to, czym określił Was "redaktor" i "rzecznik prasowy Gminy" :
Cytat: jesteście nic ! Zero !
Przestań biadolić że ta, czy tamta partia nic Tobie nie dała lub nic (dla Ciebie) nie zrobiła.
Zbierz swoją "paczkę" Plus '"drużyna Jurgensona" i kilku innych, to może ze dwadzieścia osób.
Zapiszmy się do PO ! Stwórzmy klub.
W statutowym, prawnym wymiarze, będziemy np. zajmować się ekologią i ochroną przyrody.
Jednak w decydującej chwili??? Wiesz co mam na myśli. Twój głoś będzie decydował !
A póki co, inni decydują za Ciebie.

......no ale koniec mrzonek o Irlandii. Już wolę Grecję. Tam przynajmniej ciepło :) Tak tylko marzę. Miałem tylko nadzieję.
Proponuję, też wyluzuj. :)
Pozdrawiam.

Offline EVPolice

• Gaduła
« Odpowiedź #127 dnia: Sierpnia 21, 2010, 19:58:57 »
A ja poprę każdego kto obieca budowę infrastruktury do doładowania pojazdów elektrycznych - choćby jedno gniazdko 230V do darmowego ładowania - nawet na parkingu po Urzędem

Offline DEtonator

• Stara Gwardia
  • Senatorze, Stanisławie, Staszku...
« Odpowiedź #128 dnia: Sierpnia 21, 2010, 20:14:06 »
Cytat: "EVPolice"
choćby jedno gniazdko 230V do darmowego ładowania - nawet na parkingu po Urzędem

A dlaczego zaraz za darmo? Technologia, fakt, z przyszłością, poza tym jeszcze trochę czasu potrzeba, by takie pojazdy pojawiły się na drogach polickiego powiatu. Lepiej pomyśleć o bardziej realnych celach. Na burmistrza proponuję Panią Beatę Golisowicz, to prawdziwa kobieta z "jajami". Pytanie tylko, czy Ona sama będzie zainteresowana posadą burmistrza.... ;D

yak

• Gość
« Odpowiedź #129 dnia: Sierpnia 21, 2010, 22:14:50 »
Przepraszam speedbax, boś wg mnie do tej pory wypowiadałeś się rozsądnie, więc nie chcę się czepiać. Ale... dłuższą chwilę musiałem się zastanowić kim jest P.T. pani Golisowicz?
W końcu sobie przypomniałem, no cóż - nie wszyscy kończyli "białą szkołę". Tylko jeśli ja miałem kłopot, to i inni by go mieli. Osoba - z pełnym szacunkiem - mało znana, albo znana jedynie w określonych środowiskach. To po pierwsze.
Po drugie - nauczyciele z założenia nie nadają się na ojców miast i gmin. Dlaczego? Bo całe życie działają zawodowo w przygotowanych z góry ramach. Programowych, finansowych i prawnych.
Mogą być nadzwyczaj kreatywni, ale w zorganizowanej dla nich przestrzeni funkcjonowania. Sami takiej przestrzeni nie stworzą, poza znanymi sobie ramami.
A burmistrz musi się mierzyć z wielością różnorodnych wyzwań. Od problemu bezdomnych, poprzez rozwój gminy po zdarzenia losowe np. w postaci powodzi. Tu trzeba większych dyspozycji niż sama umiejętność sprawnego zarządzania jednostką samorządową. Na dokładkę funkcjonującą w powiecie, nie w gminie.
Pani Golisowicz może byłaby świetnym managerem w zakresie działalności kulturalnej, naczelnikiem oświaty dowolnego szczebla, doskonałą dyrektor biblioteki itd. Ale to jeszcze za mało, aby prowadzić gminę z jej setkami problemów. Na naukę zaś jest już za późno. Idą zbyt trudne czasy, aby można było ryzykować.
W tej chwili, w Polickiem, poza W. Diakunem, który "zęby zjadł" w pracy samorządowej jest zaledwie kilka osób mogących - z racji doświadczenia, kwalifikacji i umiejętności - sprostać nadchodzącym wyzwaniom. Mogę je wymienić, bo to żadna tajemnica: C. Arciszewski, A. Bednarek, W. Echaust, W. Król i J. Pisański. Jeśliby mu sił starczyło to jeszcze K. Wirkijowski. Można by również wskazać kilku naczelników (tak gminnych, jak powiatowych) oraz pojedynczych dyrektorów jednostek samorządowych, o których można by sądzić, że podołaliby różnym wyzwaniom i zadaniom. Nie zapominam również o osobie L. Guździoła. Ale ani on, ani żadna z wymienionych osób nie zamierza startować w wyborach na burmistrza Polic.  
Zamiast jałowych sporów - powinno się pojąć prostą prawdę. Czas improwizacji z okresu początków III RP już dawno minął. Zarządzanie taką gminą, jak Police wymaga bardzo solidnego przygotowania. Oraz posiadania zaplecza w postaci zespołu wykwalifikowanych współpracowników. W przypadku obecnego Burmistrza te warunki są spełnione. Uczestniczy w zarządzaniu samorządowym od początku wolnej Polski i dysponuje niezbędnym zespołem kadr doradczych. Żaden mniemany kontrkandydat w tegorocznych wyborach porównywalnych walorów nie ma i do wyborów ich nie osiągnie. Więc o czym dyskutować?

Offline babadraba

• Rozpisuje się
« Odpowiedź #130 dnia: Sierpnia 21, 2010, 23:22:34 »
Osobiście zastanawiam się, kiedy sąd orzeknie w kwestii lustracji obecnego burmistrza. Znając życie wszystko jest możliwe, a wtedy jeśli nie Diakun to kto?
"Nie usną snem sprawiedliwych
Ukołysani legendą
I z mogił powstaną - żywi,
I oni sądzić nas będą"

Mance1978

• Gość
« Odpowiedź #131 dnia: Sierpnia 22, 2010, 00:16:31 »
Przepraszam yak-u, boś wg mnie do tej pory wypowiadałeś się rozsądnie, więc nie chcę się czepiać. Ale...W. Echaust?!!  :jupi:  :rotfl:

yak

• Gość
« Odpowiedź #132 dnia: Sierpnia 22, 2010, 00:55:33 »
Rozważ, co napisałem. Ja nie wchodzę w dyskusję, czy wybór tego lub innego człowieka byłby właściwy wg kryteriów innych niż kwalifikacyjne, bo tu będzie tyle stanowisk, ilu piszących.
Oceniłem wyłącznie dyspozycje w sensie zdolności do skutecznego podjęcia obowiązków związanych z funkcją.

Po czterech latach bycia wiceburmistrzem, po czterech latach zarządzania jednostką samorządową, po czterech latach bycia radnym powiatu - Waldemar Echaust na pewno należy do wąskiej grupy osób umiejących się poruszać w gąszczu zagadnień samorządowych. Zna korelacje, przepisy, procedury, zakresy kompetencji osób i wydziałów, konkretne osoby wreszcie i wszystkie newralgiczne sprawy czy tematy w gminie, a w dużym stopniu również w powiecie.

Wychodzę z założenia, że z racji napiętej sytuacji ekonomiczno-społecznej, tak w kraju, jak i w Policach oraz niejakiej pewności, że wkrótce będzie jeszcze gorzej (drożyzna, spadek popytu, plajty) potencjalny ojciec gminy nie ma i nie będzie mieć czasu na spokojną naukę zasad funkcjonowania jego stanowiska.

Osoby, które wymieniłem (+ parę wspomnianych, ale nie wymienionych osób ze szczebla naczelników oraz dyrektorów jednostek pomocniczych) nie muszą się uczyć zarządzania samorządowego. Ocena odnosi się również do Waldemara Echausta. To bardzo bystry i bardzo inteligentny człowiek, dysponujący znaczną wiedzą na temat zarządzania w ogóle, a samorządowego w szczególności. Podobnie, jak pozostali z wymienionych.

Offline DEtonator

• Stara Gwardia
  • Senatorze, Stanisławie, Staszku...
« Odpowiedź #133 dnia: Sierpnia 22, 2010, 04:35:47 »
Drogi Yak-u, proponując kandydaturę pani Golisowicz miałem na myśli podsunięcie zdrowej konkurencji dla pana Diakuna. Obaj dobrze wiemy, że pan Władysław również kiedyś zaczynał swój urząd bez większego doświadczenia. Przyznam jednak, że dzięki Jego polityce wiele się w Policach zmieniło. Ponowny wybór  na pewno będzie dla Polic korzystny, co to tego nie mam żadnych wątpliwości. Uważam jednak, że Twoja ocena pani Golisowicz jest niesprawiedliwa. To, że pracowała wcześniej jako pedagog wcale jej nie eliminuje jako dobrego menadżera. Czytając Twoją wypowiedź odniosłem wrażenie, że większość nauczycieli to ograniczeni ludzie umiejący się poruszać tylko w "wyznaczonych ramach". Co prawda do "białej szkoły" uczęszczałem w sumie parę miesięcy, wtedy pani Beata była szeregowym nauczycielem. Czy mało znana? O jej osiągnięciach dowiedziałem się z prasy i telewizji. Uważam, że ta kobieta ma w sobie bardzo duży potencjał i nie należy skreślać jej tylko dlatego, że jest pedagogiem, widać, że w roli zarządzającego sprawdza się znakomicie. Wie jak przebijać mury, jest pozytywnie zdeterminowana w swoim działaniu. Takich ludzi nam potrzeba jak najwięcej. Moim zdaniem jej kandydatura byłaby bardzo ciekawą alternatywą, może nie teraz, bo zaczęte plany i inwestycje muszą zostać należycie doprowadzone do finału, ale w przyszłości... Kto wie?

Offline Mariusz_Niedźwiecki

• Gaduła
« Odpowiedź #134 dnia: Sierpnia 22, 2010, 10:51:34 »
Moim skromnym zdaniem kandydatura p. Golisowicz jest troszkę na wyrost. Raczej sama się nie zgodzi a i pewnie w wyborach nie uzyska odpowiedniej ilości głosów, by wygrać. Co do samej osoby nie mam jednak wątpliwości. Jest dobrym zarządcą i nie wydaje mi się, że ramy w których musi działać w przypadku zarządzania w oświacie powinny eliminować ją z kandydowania, bo również takie ramy istnieją w samorządzie. Jest ograniczony budżet i ograniczone prawa, zakres obowiązków na spełnianym stanowisku burmistrza. Oczywiście inaczej wygląda to w szkole, ale osoba kreatywna i ambitna, posiadająca umiejętność trzeźwego patrzenia na sytuację, rozwiązywania problemów i zarządzania nie da się ograniczyć długim dość stażem w szkole i nie przyzwyczai się do warunków w niej panujących tylko dostosuje się do nowych i świetnie odnajdzie się w przypadku samorządowych realiów. Kwestia tylko tego, czy zechce kandydować i czy faktycznie da to jakiś rezultat. Narazie żaden kandydat oficjalnie nie potwierdził tego, czy kandyduje, ale z tego co można zaobserwować tutaj na forum to spośród tych wstępnych naszych rozważań i tak wygra p. Diakun, choć osobiście widziałbym na tym stanowisku kogoś nowego, kogoś młodszego. P. Golisowicz świetnie nadawałaby się na zastępcę. Posiada wiedzę w szerokiej tematyce, jaką jest oświata, ale na nią składa się nie tylko szkolnictwo. Nadawała by się pewnie lepiej na to stanowisko niż np. p. Paweł Mirowski.