Sesja nadzwyczajna - misternie przygotowana prowokacja. Pisząc w którymś wątku, zadałem pytanie chyba radnemu Tokarczykowi - ile czasu koalicja poświęca czasu na przygotowanie walki z opozycją. Pytanie pozostało oczywiście bez odpowiedzi.
Miałem okazje uczestniczyć po raz pierwszy w Sesji Rady Gminy Police i to NADZWYCZAJNEJ !
Nadzwyczajnej z kilku powodów.
1. Ponieważ była nadzwyczajna.
2. Nadzwyczajnie została przygotowana i zmanipulowana.
3. Nadzwyczajnie się zakończyła.
Koalicja Gryfa i PiS-u dołożyła starań aby ta sesja była nadzwyczajną. Opuszczałem sale czerwony ze wstydu. Choć w moim wieku nie zdarza się to często, tym razem się wstydziłem. Wstydziłem się za aktorów tego "przedstawienia" Nie jestem zwolennikiem tej formy prezentacji lub może inaczej nie tej prezentacji na którą oczekiwałem. Oczekiwałem na prezentacje Komisji Rewizyjnej na ekranie sali obrad. Prezentacji tej zapobiegła postawa Przewodniczącego Rady. W mowie wstępnej, zawarte już były sugestie świadczące o przygotowanym scenariuszu.
Udzielenie głosu jako pierwszemu innemu radnemu, mimo iż radny Kardziejonek uczynił to wyraźnie jako pierwszy, dowodzi manipulacji. Sesja została natychmiast storpedowana wnioskiem formalnym o wykluczenie pierwszego punktu z obrad sesji.
Resztę zobaczycie w TV lub klipach internetowych.
Czynię wyjątek w ocenie zasad postępowania. Tym razem wzburzenie radnego Kardziejonka uważam za usprawiedliwione ! Samo przygotowanie scenariusza i skuteczne zablokowanie prezentacji to objawy świadomego łamania zasad demokracji. Z dokumentów zaprezentowanych po burzliwym zakończeniu sesji, wynika zupełnie coś innego niż zaprezentował to Przewodniczący Król. I oby ocena moja się nie potwierdziła. W innym przypadku, koalicja Gryf - PiS wystawi sobie bardzo negatywną ocenę - lub inaczej "strzał we własne kolano"
Czas chyba zweryfikować wieloletnie rządy Gryfa. Rozumiem że bronią się przed zarzutami niegospodarności. Jednak stosowanie " ciosów poniżej pasa" w tym konkretnym przypadku szkodzi interesom mieszkańców Gminy.
Domyslam się że misternie przygotowana strategia ma na celu usunięcie radnego Kardziejonka jako przewodniczącego Komisji Rewizyjnej i skierowaniu sprawy na " inne tory"
Dziwi mnie także fakt tak "służebnego" oddania się niektórych radnych, manipulacjom duetu Diakun-Pisański. Wszak to służba dla społeczeństwa. NIE koalicji.
Pozdrawiam