Zainstalowalem antywirusa Microsoftu na swoim niezbyt juz mlodym laptopie, system wiele juz przeszedl, wiec nie jest tak szybki jak na poczatku, ale to dobrze, latwiej mi ocenic jak sie sprawuje.
Specyfikacja laptopa:
AMD Sempron 3200+ (1.6GHz zegar)
2GB DDR2 667MHz
GeForce Go 6100
Do sprawdzenia wykorzystalem laptopa, bo to juz starsza technologia (tylko 1 rdzen, malo pamieci cache), zeby zobaczyc jak radzi sobie MSE. Oto co zauwazylem:
1. Instalacja latwa i bezproblemowa, nie ma tutaj sie w zasadzie nad czym zastanawiac.
2. Pobieranie pierwszej aktualizacji - najpierw cos sprawdzal, pozniej sciagal, na koncu aktualizowal - caly czas mielil strasznie dysk.
3. Jest to dobre rozwiazanie dla mniej zaawansowanych uzytkownikow, poniewaz nie ma zbyt wiele opcji konfiguracyjnych. Avira ma ich zdecydowanie wiecej, jezeli ktos ja w ogole kiedys konfigurowal, a nie uzywal na standardowych ustawieniach.
4. Uruchamianie - porownywalne. Nie liczylem dokladnie czasu, ale uruchamiaja sie mniej wiecej w tym samym czasie.
5. MSE nie ma reklam, zachet do zakupu premium - siedzi sobie spokojnie w trayu.
6. Gdy wykryje infekcje wtedy pojawia sie monit z opcjami - oczysc komputer i szczegoly. W szczegolach dowiemy sie wiecej na temat infekcji i bedziemy mieli wiecej opcji oczyszczania - kwarantanna, usuwanie, ignorowanie.
7. Programik wyglada calkiem przyjaznie, ale chyba za bardzo jestem przyzwyczajony do Aviry