Notice: Undefined index: tapatalk_body_hook in /home/klient.dhosting.pl/wipmedia2/forum/Sources/Load.php(2501) : eval()'d code on line 199
  • Strona główna
  • Szukaj
    •  
  • Zaloguj się
    • Nazwa użytkownika: Hasło:
      Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Autor Wątek: [Police] Komitety wyborcze 2010  (Przeczytany 78131 razy)

yak

• Gość
[Police] Komitety wyborcze 2010
« Odpowiedź #75 dnia: Października 31, 2010, 10:29:23 »
Masz rację pisząc o zachodniej Europie. Tam jednak inaczej podchodzi się do samej władzy. Przede wszystkim partie polityczne mają program i dość jasne odwołania ideowe. Polskie partie posiadanie programu udają (pisaliśmy już o tym), a określenia podstaw ideowych boją się jak ognia. Na dobrą sprawę, po wyeliminowaniu postaw skrajnych, trudno powiedzieć czym różni się "prawicowy" PiS od również uważającej się za "prawicową" PO. A jaki jest fundament ideowy SLD tego nie wie nawet wróżka. Bo chyba nie marksizm-leninizm?

Obserwując wybory lokalne za zachodnią granicą, czyli tam, gdzie Ty "Speedbax" jesteś specjalistą, widzę konkretne lokalne programy, przygotowane również przez kandydatów reprezentujących partie polityczne. Niewielu polityków lokalnych znam osobiście, w Meklemburgii, w najbliższym nam Kreis Uecker-Randow: Volkera Böhninga, obecnego landrata oraz byłego landrata - Siegfrieda Wacka.
Pierwszy to dawna umiarkowana lewica (dziś bezpartyjny), drugi chadecja. Obaj dobrze rządzili, ale już przed wyborami wiadome było jak rozłożą akcenty. Najpierw potrzebny był Wack (dwie kadencje), bo chodziło o czuwanie nad przekształceniem DDR w RFN, czyli o pracę nad modelem państwa, potem, w dobie kryzysu gospodarczego i zapaści u Ossich, przydał się Böhning, akcentujący politykę społeczną, sprawy socjalne, walkę z bezrobociem itd. Co ciekawsze - różnice ideowe nie przeszkodziły obu panom ze sobą współpracować. Widoczne to było szczególnie podczas dramatycznej walki o utrzymanie jednostki Bundeswehry w Torgelow (od jej obecności zależy byt powiatu), a także podczas różnych działań szczegółowych, włącznie z walką o przejście Dobieszczyn-Hintersee. Mam stały kontakt z rzecznikiem prasowym starostwa w Pasewalk oraz z radą miejską w Ueckermünde. Niemal codziennie dostaję komunikaty, więc wiem, co się tam dzieje.

A u nas? W Szczecinie jeden Bartłomiej Sochański ma jakiś skończony, a jednocześnie realny program, zresztą to był najlepszy prezydent miasta po roku 1990. No i ma go w jakimś stopniu Piotr Krzystek, bo do wyborów idzie "z biegu", sprawując urząd. Pozostali obiecują gruszki na wierzbie, prześcigając się w populistycznych obietnicach, nierealnych do spełnienia.

W Policach żadna partia polityczna programu dla Polic nie wypracowała. A startują cztery: PiS, PO, SLD i PSL. Program mają tylko "Gryf XXI" i "Police XXI". Bo to są ugrupowania lokalne. Dlatego jak słyszę nawoływania warszawskich central partyjnych "Musimy wygrać te wybory!" - nóż się w kieszeni otwiera. A niby dlaczego "musicie"? Musicie, ale nie dla nas, dla siebie. Bo potrzebne są stanowiska, stołki i fotele. Tak samo jest w skali państwa, tylko wpływ nieudanego posła lub senatora na życie konkretnego obywatela jest mniejszy, niż skutek objęcia sitwą partyjną stanowisk samorządowych. Tego problemu by nie było, gdyby PO dotrzymała obietnic i w wyborach samorządowych, od góry do dołu stworzyła okręgi jednomandatowe. Oraz wprowadziła bezpośrednie wybory starostów. Tak miało być, niestety zwyciężył interes partyjny, mamy to, co mamy, czyli nic się nie zmieniło.

Offline Mariusz_Niedźwiecki

• Gaduła
« Odpowiedź #76 dnia: Października 31, 2010, 12:45:42 »
Zgadzam się z panem p. Antoni w zupełności. Pisałem o tym wcześniej. Nawet jeśli w lokalnych strukturach polickich partii są dobrzy ludzie, którzy chcą walczyć o dobro mieszkańców to zawsze jest nad nimi organ partyjny, który ma często rozbieżne interesy z tymi w samorządach. Dla nich ważniejsze będą stołki i stanowiska. Dlaczego Ci wspaniali ludzie nie startują w lokalnych komitetach ? Przecież w samorządach nie ma miejsca na wielką, partyjną politykę. Czy lewica może mieć inny sposób od prawicy na remont dróg, czy kanalizację gminy ? Na poziomie lokalnym nie potrzebne nam są różnice poglądowe i programowe jakie funkcjonują w Warszawie, przynajmniej w przypadku spraw dotyczących tylko naszego regionu, lokalnej społeczności. Pozdrawiam.

Offline Wykidajło

• Weteran
    • http://www.naszepolice.pl
« Odpowiedź #77 dnia: Października 31, 2010, 13:48:25 »
Cytat: "Mariusz_Niedźwiecki"
Czy lewica może mieć inny sposób od prawicy na remont dróg, czy kanalizację gminy ? Na poziomie lokalnym nie potrzebne nam są różnice poglądowe i programowe jakie funkcjonują w Warszawie, przynajmniej w przypadku spraw dotyczących tylko naszego regionu, lokalnej społeczności.

A nie, nie aż tak. Różnice poglądowe może nie, ale programowe są potrzebne. Nie ma jednego najlepszego sposobu dla wszystkich, nawet w przypadku remontu dróg czy kanalizacji. Zwłaszcza że budżet nie jest z gumy i trzeba wybierać: robimy jedną szeroką drogę czy dwie do różnych miejscowości, ale węższe. Albo jak w przypadku wspominanych bonifikat na mieszkania: czy pozbywamy się majątku, do którego trzeba dokładać, czy stawiamy na nadopiekuńczość, żeby babcie, które dziś się uwłaszczą, jutro nie płakały, że na remonty nie mają.
Kłamstwo obiegnie świat nim prawda założy buty.

• Gaduła
« Odpowiedź #78 dnia: Października 31, 2010, 13:57:03 »
Oczywiście, ale to jest wspólny problem lokalny i wspólnie zastanawiamy się nad jego rozwiązaniem. Oczywiście różnice programowe tak, bo program to propozycje, które każdy może mieć inne, w większości powinny się jednak pokrywać. Bo przecież każdy powinien znać największe potrzeby i problemy swojego regionu, jeżeli kandyduje. Raczej nie ma dużej rozbieżności w klasyfikowaniu najpilniejszych potrzeb. Obecnie największe potrzeby to parkingi na osiedlach, nowe miejsca pracy i więcej miejsc w żłobku. Chyba w każdym programie te punkty będą występować + jeszcze parę innych. Nie wszystkie będą się pokrywać. Partie jednak programów nie mają... Może bazują na tym, co udało się Gryfowi w poprzedniej kampanii. Praktycznie bez programu wygrali wybory do rady i na burmistrza.

Offline grzegorz.ufniarz

• Weteran
    • http://www.grzegorzufniarz.pl
« Odpowiedź #79 dnia: Października 31, 2010, 14:31:15 »
Partie jednak programów nie mają... Może bazują na tym, co udało się Gryfowi w poprzedniej kampanii. Praktycznie bez programu wygrali wybory do rady i na burmistrza.

Dzis mam dzień polemizowania z Mariuszami :rotfl:
Zalecam nieco większą ostrożnośc w szafowaniu podobnymi wyrokami. Nie dość, że GRYF miał 4 lata temu mocny program, to jeszcze "podłączyła się" pod niego policka PO.

Pozdrawiam
Grzegorz Ufniarz

• Gaduła
« Odpowiedź #80 dnia: Października 31, 2010, 14:46:36 »
Panie Grzegorzu ;) To chyba dobrze, że ktoś podejmuje dyskusję ;) Proszę mi pokazać gdzie ten program jest dostępny. Przecież trwa kadencja i ktoś ten program realizuje, prawda ? Więc gdzie on jest ? Chętnie na niego spojrzę, bo nie miałem okazji tego zrobić 4 lata temu. A z czego mają Was rozliczać wyborcy, jak nie z realizacji "mocnego" programu, dzięki któremu Was wybrali ?

Offline grzegorz.ufniarz

• Weteran
    • http://www.grzegorzufniarz.pl
« Odpowiedź #81 dnia: Października 31, 2010, 14:55:57 »
Panie Grzegorzu ;) To chyba dobrze, że ktoś podejmuje dyskusję ;) Proszę mi pokazać gdzie ten program jest dostępny. Przecież trwa kadencja i ktoś ten program realizuje, prawda ? Więc gdzie on jest ? Chętnie na niego spojrzę, bo nie miałem okazji tego zrobić 4 lata temu. A z czego mają Was rozliczać wyborcy, jak nie z realizacji "mocnego" programu, dzięki któremu Was wybrali ?

Panie Mariuszu ;)
Aby nie naruszyć regulaminu nie będę publikował programu na forum ogólnym. Prosze o podanie maila na priv to podeslę zarówno program wyborczy GRYFa sprzed 4 lat, jak i kolejne numery gazety GRYF, w której dokonujemy analizy realizacji tego programu.
Polecam równiez wywiad z Burmistrzem Diakunem opublikowany na konkurencyjnym portalu polickim, gdzie odnaleźć można podsumowanie stanu realizacji programu GRYFa w mijającej kadencji.

Pozdrawiam
Grzegorz Ufniarz

Ps - Bardzo dobrze, ze podejmujesz dyskusję :)

• Gaduła
« Odpowiedź #82 dnia: Października 31, 2010, 15:07:28 »
Proszę też zwrócić uwagę na to, że nigdzie do publicznej wiadomości nie ma podanego tego programu. Do Przęsocina np. nie dociera gazeta Gryfa. A raczej też, nikt nie uczy się go na pamięć lub trzyma 4 lata taką gazetkę. Wywiad oczywiście przeczytałem. Ten jak i wcześniejszy na tym samym portalu.

Pozdrawiam.

yak

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: Października 31, 2010, 16:43:22 »
Zaraz, zaraz. Jest strona "Magazynu Polickiego". [reklama] Kliknij na flagę - zobaczysz tabelkę wyborczą i odsyłacze do programów. Do programu "Gryfa" - również.
[reklama]

• Gaduła
« Odpowiedź #84 dnia: Października 31, 2010, 16:51:57 »
Zaraz, zaraz p. Antoni. Ja na stronę z obecnym programem potrafię trafić. Mówię o tym, który "był" realizowany w obecnej jeszcze kadencji.

Pozdrawiam.

yak

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: Października 31, 2010, 16:58:30 »
OK, ale tamten już był. Co zrobiono - widać. Chodzi o to, co kto ma zamiar zrobić i na ile zapowiedź jest realna, a zamierzenie potrzebne. Po co wracać do przeszłości? Jaki jest koń - każdy widzi.

• Gaduła
« Odpowiedź #86 dnia: Października 31, 2010, 17:02:26 »
No i tu jednak się z Panem nie zgodzę, p. Antoni. Oczywiście ważne jest, co chce dany kandydat czy ugrupowanie zrobić. Ale chyba równie ważne jest, czy zrobił to co obiecywał. Jeśli mamy możliwość zweryfikowania tego, co obiecał a co z tego zrobił, to chyba warto na to zwrócić uwagę, bo może się okazać, że cuda naobiecywał a zrobił minimum, to co zrobiłby każdy. Ja w tym wypadku chcę skorzystać z tego prawa i zweryfikować obietnice Gryfa. Nie ma co weryfikować jeżeli chodzi o PO itd., bo programów ich nie znalazłem, natomiast program Gryfa prześle mi p. Grzesiu Ufniarz. Pozdrawiam.

yak

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: Października 31, 2010, 17:12:03 »
ET, od 16 lat nikt nic poza Gryfem dla Polic nie uczynił. Co tu sprawdzać? Chyba widok Polic na zdjęciach sprzed lat 15-20. Albo dawne zdjęcia zarośniętej plaży w Trzebieży. Przecież to Gryf jest autorem polickich przemian. Czy to się komuś podoba, czy nie, prawda jest właśnie taka. Wszystko, co Police i gmina posiada zawdzięcza Gryfowi. A ściśle: władzy samorządowej z tym ugrupowaniem związanej. Temu zaprzeczyć się nie da.

• Gaduła
« Odpowiedź #88 dnia: Października 31, 2010, 17:22:19 »
Równie dobrze można powiedzieć, że tak naprawdę Gryfowi nie ma co zawdzięczać bo to był ich obowiązek będąc przy władzy. Równie dobrze to samo mógłby robić ktoś inny. Ale akurat to radnym Gryfa co miesiąc wypłacało się w większości diety, więc oni byli zobowiązani do pracy na rzecz gminy. I chwała im za to, że swój obowiązek spełniali. Zauważam jednak że albo dopada ich zmęczenie i w Policach dzieje i robi się mniej ostatnimi czasy, albo ma to oczywisty związek ze słabszą kondycja Z.CH. Kiedy zakłady kwitły, rozwijały się Police, kiedy zakłady ledwo "zipią", miastu wiedzie się gorzej... To może wcale nie jest ta ekipa tak wspaniała ? Poprostu oczywistą rzeczą jest, że Police bez zakładów nie egzystują, ale i dzięki nim władza może szczycić się tym co zrobiła i równie dobrze każdy bo to zrealizował ? Szkoda wyrokować. Ja dla własnej wiedzy zweryfikuję to co obiecał Gryf, a co zrobił. Mam do tego prawo. Mi 16 lat nie wystarczy jak widać, bo może i pierwsze 12 lat było owocnych ale ostatnie 4 to już rażące minimum. Już gdzieś to pisałem. Byliśmy przykładem dla innych gmin w regionie a teraz jesteśmy w tyle za nimi.
A co do wizji to ma Pan rację i tu się z Panem zgodzę, że tylko lokalnym komitetom zależy na regionie, bo program posiadają.
Pozdrawiam.

yak

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: Października 31, 2010, 18:19:57 »
Nie przeceniajmy roli Zakładów. Socjalizm już minął, kombinaty "robiące" za ojca i matkę - również. Podobnie, jak PGR-y.
Na razie ludzie w większości są wdzięczni Gryfowi bo jego kandydatów popierają. Vox populi - vox Dei. A branie diet? To żaden argument. Tylko w socjalizmie i w Kościele znane jest namawianie do czynów społecznych lub pracy dla "Chwały Bożej", będącej w gruncie rzeczy interesem ks. proboszcza.
Jak ktoś pracuje to TRZEBA ZAPŁACIĆ za pracę! To po pierwsze.
Po drugie - nikt nikomu nie broni "porwać" ludzi swoim programem i obietnicami. Ale u nas zamiast atrakcyjności programów jest moda na krytykowanie konkurentów. Zwłaszcza w sytuacji, gdy konkurenci są u władzy.
Co robił przez ostatnie dwa lata Jerzy Kardziejonek? Krytykował i zniesławiał. "Wszyscy jesteście złodziejami" - ja mu tej sesji RM nie zapomnę, bo też pracuję dla gminy, a nikomu nic nie ukradłem.
Zamiast rozliczać Gryfa - niech no ktoś pokaże lepszy i bardziej realny program. To takie proste, ale jak widać zbyt trudne do wykonania. Łatwiej pluć i krytykować?