Po tym co napiszę pewne osoby zjadą mnie jak burą sukę, ale dedykuję to tym, którzy się ze mną zgadzają.....
Rozmowy o kościele są zawsze niezręczne, w dyskusjach pojawiają się stronnicze kłótnie zazwyczaj klimat narasta w stronę agresji.
Mam neutralne podejście do tematu, bo choć wychowano mnie po katolicku, w Boga obecnie nie wierzę, nie praktykuję i księdza nie toleruję. Nie należę do żadnego wyznania.
Myślę, że kler jest sam sobie winien tego, że ludzie odwracają się od kościoła, wystarczy posłuchać radia Maryja, jak mało jest tematów kościelnych, a jak wiele politycznych, ksiądz obecnie miesza palce we wszystkim, gdzie tylko mu się uda, katolicy głosują na polityka nie do końca wiedząc dlaczego, ale ksiądz umiejętnie uszy napompował, więc wszyscy jak barany na łące idą za swoim pasterzem, jeśli więc młodzież dzisiejsza nie przejrzy na oczy, taka praktyka trwała będzie jeszcze jakiś czas.
Pięć sakramentów świętych w/g zapisów w episkopacie udzielane muszą być przez kościół bez najmniejszej opłaty, jest to powinność pracujących w nim księży, a temu, że żądają takiej czy innej kwoty za swoje usługi winni są wyłącznie parafianie, którzy dając - nauczyli ich tego.
Idą święta, po kolędzie dać trzeba im więcej tym szersza brama do niebios.....