http://police24.pl/police-informacje-regionalne/2028-weryfikacja-deklaracji-ws-oplat-za-odpady.htmlWsiąkł gdzieś wątek w sprawie wezwań do opłaty za śmieci więc założyłem nowy. Jak się odnajdzie to będą dwa ;-)
Pod powyższym linkiem zawarta jest informacja o wezwaniach i kontrolach.
Chciałem się podzielić niezrozumiałą dla mnie sytuacją:
Mój współpracownik z ZCH wynajmuje swoje mieszkanie rodzinie z dwójką dzieci zameldowanej na stałe w Szczecinie. Dostał wezwanie do spółdzielni i wyjaśnił, że owszem rodzina ta faktycznie mieszka w Jego mieszkaniu w Policach ale ponieważ nie mają meldunku w Policach to ich rodzice płacą za nich za śmieci w Szczecinie i stąd jest duże zużycie wody mimo, że wykazanych do opłaty jest ZERO osób.
Z opowieści tego współpracownika wiem, że prawdopodobnie Pani w Spółdzielni Odra uznała sprawę za załatwioną bo nie można płacić za śmieci w dwóch miejscach.
Ale ja w Policach mieszkam prawie od dwóch lat. Wcześniej mieszkałem w bloku w Skolwinie i za śmieci płaciłem od zużytej wody. Więc w Szczecinie płaci się za tych, którzy faktycznie się tam myją. Mieszkałem tam wraz z rodziną i z rodzicami i po mojej wyprowadzce rodzicom spadła opłata za śmieci bo spadła ilość zużywanej wody więc za mnie przestali płacić za śmieci w Skolwinie.
Ja uczciwie płacę w Policach bo tu produkuję śmieci a nie mam ich wcale mało.
Nie rozumiem zatem dlaczego Pani ze spółdzielni nie nakazała temu znajomemu poprawić oświadczenie i wykazać te 4 osoby do opłaty.
Mam nadzieję, że da się to sensownie wytłumaczyć bo inaczej znowu będziemy płacić za nieuczciwych. A w wielu blokach w Policach mieszkają osoby bez meldunku. Dlaczego my mamy za nich płacić i tak niemałe pieniądze.
W poniedziałek sam pofatyguję do spółdzielni i zapytam o to czy ludzie ze Szczecina wynajmujący mieszkania w Policach są zwolnieni z opłaty za śmieci w spółdzielni.