Jak uznać ustawę rodzina 500 plus za zgodną z Konstytucją RP jeśli artykuł 32 konstytucji stanowi:
Pkt 1 "Wszyscy są wobec prawa równi.
Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne."
Pkt 2 "NIKT NIE MOŹE BYĆ DYSKRYMINOWANY w źyciu społecznym, politycznym lub gospodarczym bez zadnej przyczyny".
Dlaczego państwo polskie pomaga tylko od drugiego dziecka? Czym się różni źołądek jedynaka samotnej matki, ktąra cięźko pracuje i dlatego przekracza limit, od źołądków dzieci posłów, którzy wszystko mają" Gdzie tu sprawiedliwość.
Ja jako obywatel polski jeśli złoźe skarge do trybunału Konstytucyjnego na tą ustawe - to przecieź zablokowany trybunał wogóle nie rozpatrzy jej. A chcę zgłosić źe wg mnie ustawa "rodzina 500 plus" dyskryminuje obywateli polskich z uwagi na małą liczbe dzieci.
Moźna było po 300 zł dać, ale od pierwszego dziecka. Bo sam pomysł szczytny, ale społecznie niesprawiedliwy, kilka tysięcy misięcznie dla wielodzietnej rodziny, a nic dla jedynaków bezrobotnych rodziców.
Niedawno podobna ustawa nie przeszła w Nysie, tam radni chcieli dać 500 zł na dziecko, ale tylko w pełnych rodzinach i dla pracujących rodziców. I sąd orzekł, źe nyska ustawa szykanuje i dyskryminuje mieszkańców Nysy.
A to źe przy dwójce dzieci - tylko jedno pomoc od państwa polskiego dostaje???
Mam poczucie niesprawiedliwości społecznej.