Walki o przeprawę policką jednak były. Niekoniecznie zażarte, ale jednak.
Poszedłem tropem Wasilija Spasa, który zginął 26 kwietnia "2,5 km na północny wschód od Polic". Odkryłem, że w miejscu określanym jako "о. Шмалервадер" zginęło sześciu Rosjan z 321 Dywizji Strzeleckiej (jeden 25 kwietnia, a pozostali 26 kwietnia). Problem jednak był z tym "Szmalerwaderem". Wszystko stało się jasne, jak na podstawie "Messtischblatta" odkryłem wyspę "Schmaler Werder" (nazwa zniekształcona przez Rosjan na "Szmalerwader") czyli Długi Ostrów. Zatem na podstawie listy strat 321 dywizji możemy stwierdzić, że bitwa o Police miała miejsce. Mam wrażenie, że przejrzenie innych list strat interesujących nas dywizji pomoże w miarę dokładnie określić natężenie walk w poszczególnych miejscach.
W tej sytuacji można wstępnie założyć, że takie walki mogły mieć miejsce również na północ od Polic. Pozostaje tylko sprawdzić źródła.
Nie zmienia to jednak mojej opinii, że walki na tym terenie miały charakter incydentalny. Świadczy o tym wycofanie z tego terenu 549 dywizji grenadierów i skierowanie jej na główną linię natarcia Rosjan poniżej Szczecina.