http://www.police.info.pl/police-informacje-regionalne/978-wybory-uzupelniajace-do-rady-miejskiej.htmlPod tym tekstem jest zarządzenie wojewody w sprawie wyborów.
Jest również kalendarz wyborczy, który określa terminy "czynności wyborczych".
Jedną z takich czynności jest powiadomienie Komisarza Wyborczego o powołaniu komitetów wyborczych i zamiarze wystawiania kandydatów. Termin na te czynności minął 1 lutego. Owszem, do 3 marca zgłasza się kandydatów ale mogą to robić tylko komitety wyborcze. Jeśli komitetu wyborczego nie ma, nie będzie miał kto zgłosić kandydata.
Według informacji, którą publikowałem kilka postów wcześniej, do dnia 1 lutego zarejestrowano tylko komitet wyborczy WS GRYF XXI.
Być może powołane zostały komitety wyborcze ogólnopolskie takich ugrupowań jak PO i PiS. Tego nie wiem. Ale w kalendarzu jest wyraźnie powiedziane, że należy powiadomić Komisarza Wyborczego "o powołaniu komitetów i zamiarze wystawienia kandydatów". Jeżeli tej czynności nie wykonano, nie będzie można wystawić kandydatów na radnych. Myślę, że w najbliższych dniach się to wyjaśni dlatego cały czas podkreślam tę informację słowem
nieoficjalnie.