Jak wspominałem wczesniej sprawdziłem opisane przez kaskadę zdarzenie.
Niestety nie mogłem skorzystać z zapisu monitoringu, bo akurat jest serwisowany i nie mam zapisu z tego dnia.
Ale przeanalizowałem dane z autokomputera.
Wspomniany autobus przejechał od przystanku Ogrody Neptuna do przystanku Przesocin Centralna 2,32 km w czasie 152 sekundy co oznacza, że pokonał ten odcinek ze średnią prędkością 55 km/h. Biorąc pod uwagę, że jest to odcinek na obszarze niezabudowanym i że nie stawał na oprzystanku na żądanie w Przęsocinie, a dopuszczalna prędkośc dla autobusu na tym obszarze to 70km/h, to wydaje się malo prawdopodobne aby osiągną aż 87km. Dodam, że rzeczywiście Solarisy mają ogranicznik prędkości ustawiony na prędkośc 80 km/h.
Na przystanku Ogody Neptuna autobus miał opóźnienie - 2:12 min
Na przystanku Przęsocin Centralna opóźnienie zmalało do 1:44 min
Jednak nalezy pamiętać, że w tzw. międzyczasie opuscił przystanek Przęsocin Kościelna nż, co wpłyneło na poprawę punktualnosci tego kursu.
Na opisanym odcinku nadrobił zatem 28 sekund(w tym ominał przystanak na żądanie), w związku z tym mam wątpliwości, czy potrzebował do tego nadrobienia aż 87 km/h.
Niestety, z powodu braku monitoringu nie mogę się odnieść do opisanej sytuacji zjeżdżania na lewy pas ale jakos mi się nie chce wierzyć, że kierowca rozpędzonego autobusu zjeżdżałby na lewy pas w przypadku, gdyby jakiś inny pojazd jechał z naprzeciwka.
Niemniej, poprosilem kierowce tego Solarisa na rozmowę do siebie i przedstawię mu opisane zdarzenie, niech się odniesie.
kaskada - dziękuję za zwrócenie uwagi na ten przypadek