Więc sam wiesz ilu papieży skorzystało z tego prawa.
Różne źródła różnie podają, ale było ich kilku
.
Chodzi o ciągłość w kierowaniu wspólnotą katolicką.
Ciągłość jest cały czas - wszak kolejni papieże nie znoszą w kwestiach moralności i wiary dorobku swoich poprzedników, ale jedynie go uzupełniają.
Czy prawo kanoniczne zezwala na wybór tak wiekowego kardynała? Nie mam najmniejszego zamiaru obrażać, bo zapisze się jako WIELKI teolog, ale kościołowi potrzeba młodszej krwi.
Zezwala nawet na wybór 110-letniego człowieka - i to nawet takiego spoza kolegium kardynalskiego, a i nawet nie będącego biskupem
. Myślę, że w Kościele są potrzebne zarówno długie pontyfikaty młodych w dniu wyboru papieży, jak również i te krótsze z uwagi na podeszły wiek nowo wybranego papieża - to wszystko zależy od tego, na jakie czasy przypada dany pontyfikat.
I pontyfikat Benedykta XVI był z pewnością potrzebny, bo dzięki jego apelom o powrót do korzeni wiary dążył do zapobieżenia podziałowi Kościoła na dwie frakcje - modernistyczną i tradycyjną, którego symptomy były już widoczne. I myślę, że właśnie taki papież był potrzebny na te trudne czasy, którym on dzielnie stawił czoła.