TV Kab zapowiedziała, ze w przyszłym tygodniu będzie retransmisja XXII sesji Rady Powiatu. Liczyłam na to, że usłyszycie Państwo moje stanowisko w tej sprawie. Niestety nie doczekałam się, a wypowiedzi Państwa ( w wielu przypadkach) wynikają z braku wiedzy w tej sprawie.
Twierdzę, że Zarząd Powiatu nie ma żadnego planu restrukturyzacji placówek kształcenia specjalnego. Gdyby tak było, 25 stycznia uchwalono by uchwałę intencyjną w sprawie restrukturyzacji polickiej oświaty. Dopiero teraz Zarząd szuka usprawiedliwienia dla swoich zamiarów. Przez cały rok 2012 nie pytał się nas - dyrektorów jak to zrobić – kazał ciągle szukać oszczędności. Nie było żadnych konsultacji w tej sprawie z osobami, które znają specyfikę szkolnictwa specjalnego. Jedynym zamiarem Zarządu jest likwidacja SOSW nr2. W uzasadnieniu uchwały intencyjnej o likwidacji SOSW 2 są błędy, przekłamania i niedomówienia dające nieprawdziwy obraz naszej placówki. Nie jest prawdą, że liczba dzieci maleje - śmiem twierdzić, że gdyby nam pozwolono dalej istnieć to liczba dzieci w ośrodku zwiększyłaby się. Nie prawdą jest że subwencja oświatowa maleje - w tym roku wzrosła o 400tyś.
„Ale pieniądze nie są głównym powodem zamiaru jego likwidacji.” - jak twierdzi p.Bajer
Dzieci z naszego Ośrodka „mają uzupełnić stany dzieci w ośrodku Nr 1”. - komu więc brakuje uczniów w klasach? A może chodzi tu o 3 mln zł źle naliczonych subwencji w 2009r przez SOSW1, o które upomni się Urząd Skarbowy?
Zarząd uzasadnia zamknięcie ośrodka spadkiem poziomu edukacji kształcenia w klasach łączonych. Pytam się – jaki będzie poziom kształcenia moich uczniów w klasach z uczniami w normie intelektualnej? Jaki będzie poziom kształcenia pozostałych uczniów? Jaki wpływ będzie miało umieszczenie dzieci zaburzonych w zachowaniu, leczonych psychiatrycznie w jednej klasie, w jednym budynku wraz z dziećmi na wózkach inwalidzkich na sytuację wychowawczą w SOSW1?. Co na to rodzice dzieci niepełnosprawnych ruchowo? Ich też nikt nie zapytał o zdanie.
Nasi rodzice już informowani są o likwidacji placówki - „Po tych wszystkich konsultacjach, które teraz się odbędą, zostanie podjęta kolejna uchwała, likwidująca ten ośrodek” mówi p. Bajer. To jest restrukturyzacja?
W tym roku ma być docieplona sala gimnastyczna w moim Ośrodku. Projekt termomodernizacji za moją namową dotyczy także dodatkowego wejścia na salę wraz z podjazdem dla niepełnosprawnych ruchowo – myślałam o tym, aby nasi sąsiedzi, czyli dzieci na wózkach inwalidzkich mogły z niej korzystać w ramach współpracy, aby sala gimnastyczna była wykorzystana maksymalnie. Nie przypuszczałam, że będą to „przedmioty pożądania” osób dążących do likwidacji mojego ośrodka. Budynek szkolny, w którym mają się uczyć również dzieci niepełnosprawne ruchowo wymaga remontu i wykonania zaleceń Sanepidu, a także likwidacji barier architektonicznych. Teraz znajdą się na to pieniądze, o które prosiłam od 2 lat?
Drugi element zakłada przygotowanie miejsca na przeniesienie ośrodka z Tanowa. Wymaga to kolejnych pieniędzy na remonty i inwestycje. Dzieci z Tanowa przebywają w bardzo dobrze urządzonym ośrodku - „tam jest ich miejsce na ziemi”. Wraz z p. dyrektor ośrodka w Tanowie wykazałyśmy się dużą elastycznością i chęcią współpracy w zakresie rewalidacji przez oligofrenopedagogów obu placówek, przy zapewnieniu, że oba ośrodki zachowają swoją autonomię. Teraz już wiem, że nie o to chodzi - mój ośrodek już się likwiduje. Czy następny będzie ten z Tanowa?
Sugerowałam przekazanie budynku administracji i wyposażenie tego budynku w specjalistyczny sprzęt do terapii na potrzeby Poradni Psychologiczno – Pedagogicznej w Policach w zakresie rozrastającej się potrzeby wczesnego wspomagania dla dzieci z Powiatu Polickiego. Dzisiaj wiem, że owszem PPP dostanie ten budynek, ale zabierze się jej ten, w którym obecnie pracują - na rzecz administracji SOSW1! Cóż za oszczędności!
Wszelkie działania w tym zakresie spowodują więcej strat i żadnej korzyści. Zarząd Powiatu odbiera rodzicom jedną ( a tak naprawdę jedyną) z zagwarantowanych ustawowo możliwości kształcenia w naszym powiecie dla dzieci o lekkiej niepełnosprawności intelektualnej. Likwidacja placówki nie ma żadnego uzasadnienia ekonomicznego – koszty likwidacji placówki będą większe niż ewentualna dopłata Powiatu do naszej subwencji oświatowej, która w tym roku wynosi zaledwie 10% otrzymanej przez nas subwencji.
„Do tego trzeba doliczyć oszczędności w administracji i obsłudze.” -p.Bajer . Rzeczywiście, wywalenie ich na bruk to odprawy w wysokości prawie 100tyś zł. Na wynagrodzeniach nauczycieli nie zaoszczędzi się nic, bo jak zapowiada p. Bajer znajdą zatrudnienie w placówkach oświatowych Powiatu. Merytorycznie nie ma więc żadnych przesłanek do likwidacji ośrodka nr2.
Zdaję sobie sprawę, że temat likwidacji stał się polityczny. Ja nie jestem politykiem. Jestem pedagogiem specjalnym z ponad 25 letnim stażem, posiadam kwalifikacje i doświadczenie zawodowe -wiem o czym piszę. Jedynym moim celem jest dobro dzieci niepełnosprawnych.
PS. Panie administratorze forum - dziękując za wpis na forum mojej uczennicy, chcę zwrócić uwagę, że ona pisze jak potrafi, ale „od serca”, o tym jak się czują w tej chwili wszyscy wychowankowie mojego ośrodka.