Świetnego artykułu Bartka ze Szczecinera ciąg dalszy, choć teraz w ciut innym wydaniu.
Mamy okazje zobaczyć Waldapark w zdjęciach z czasów wojny, z perspektywy jednej rodziny.
Fotokopie zdjęć historycznych, wraz z opisami (pisownia oryginalna), pochodzą z albumu rodzinnego p. Wernera Müncha (współczesne- moje). Całość przekazana do Muzeum przez p. K. Matkowską- serdecznie dziękujemy.
"1.
27.11.1940. Moi Rodzice w tym dniu przeprowadzili się ze Stołczyna (między Szczecinem a Policami). Ulica miała nazwę Park Leśny 89. Na zdjęciu- po prawej stronie widać mały, posadzony buk.
2.
"Boże Narodzenie 1940r. Mój ojciec i ja z sankami (mój bożonarodzeniowy prezent). Widać po lewej stronie buk.
3."Wielkanoc 1941. Mój kuzyn Peter i ja przed moją ciocią. Z prawej ówczesne wejście do domu, z lewej taras z balkonem.
4.
"Grudzień 1942. Od lewej: moja siostra, kuzyn Peter i ja na schodach tarasu."
5.
"13 stycznia 1945. Po bombardowaniu fabryki. Od tego nalotu były trafione również domy na osiedlu fabrycznym
a. Bunkier. W tle za nim bombardowanie fabryki.
b.
Dom od tyłu.
c.
Taras z tyłu domu.
d.
W środku pokoju po bombardowaniu, widok drzwi od tarasu
e. Pokoj i jadalnia (też po bombardowaniu, ale nalot nie zrzucił obrusu ze stołu). Teraz taras jest obmurowany i tam, w ówczesnym pokoju mieszkalnym i w jadalnym, znajduje się biuro obecnego szefa (szefowej Maryli!)
f,g,h. Pokoje po nalocie (zdjęcia robiono wewnątrz domu).
Ten mały buk został ścięty jako duże drzewo i jedna cześć- pieniek zostało zabrane do Kaiserslautern (Niemcy), służy jako hocker, dobrze wyschnięty, dobrze zakonserwowany olejem, postawiony na nóżkach. Na ten kawałek buka chronologicznie oznakowane (w jakich czasach to drzewo rosło) jest w tym kawałku drzewa gwóźdź, który swego czasu ja młotkiem wbiłem"
"Te zdjęcia zostały przekazane przez Pana Wernera Münch, który jest na tych zdjęciach jako mały chłopiec. Swego czasu p. Münch pomagał dzieciom z SOSW w Policach przysyłając słodycze na Boże Narodzenie."
Tyle korespondencja.
Wszystkie elementy widoczne na zdjęciach maja swoje odzwierciedlenie we współczesnej topografii. Buk rzeczywiście istniał i został po nim tylko pieniek.
W materiałach źródłowych znajdziemy także potwierdzenie, że państwo Münch mieszkali pod numerem 89:
Dziś 89-tka to Korczaka 9 i 11.