No cóż, co miałem ustalić ustaliłem.
Narazie nie trafiłem na żadne potwierdzenie, iż Hummel był SS-manem. W relacjach do których udało mi się dotrzeć na jego temat, nigdzie nie pojawia się informacja o typowym mundurze wojskowym, a już tym bardziej o mundurze SS.
Przejdżmy do rzeczy najważniejszej - Alois Hummel, tak brzmiało jego imię. W zalezności od roku pojawia się w funkcjach:
Werkschutzbeamter czyli funkcjonariusz straży zakładowej (bez podania jego stopnia) (1940)
Sicherheitsinspektor czyli inspektora bezpieczeństwa (1941)
Następnie jako Abwehrbeauftragte czyli szefa kontrwywiadu. Na pewno współpracował i był funkcjonariuszem GESTAPO, ale czy był SS-manem? Według mnie nie. Nie wskazują na to żadne raporty sporządzane przez Hummela w imieniu Hydrierwerke do GESTAPO, w których to nie pojawia się żaden stopień wojskowy. A jedynie funkcja Abwehrbeauftragte z jego podpisem.
W 1940 roku mieszkał na Straße A, Hs. 7 (dom nr 7). W 1942 roku przeprowadza się do Zum Mühlengrund 29 czyli dziesiejsze osiedle Nowopol (notebene również osiedle fabryczne należące do Hydrierwerke). Tam mieszkał już do końca wojny.
Drogi Janku to wszystko co udało mi się zdobyć.
Pozdrawiam