Nie można wg mnie mówić, że zwierzęta czują coś TAK SAMO jak człowiek, choć nie ulega wątpliwości, że ból czują i wszelkie znęcanie się dla jaj/zabawy jest niewątpliwie złe. Nie możemy być na ich miejscu, więc tak naprawdę nie wiemy, jakie te odczucia są w rzeczywistości. Dlatego byłbym ostrożny w porównaniach do człowieka.
A ja właśnie bym porównywała.Czują ból jak my,głód,gorąco,zimno.Czują radość-gdy na przykład przychodzi właściciel do domu,a także smutek jak muszą zostać same,często frustrację,którą okazują niszcząc w domu z obawy przed porzuceniem.Boją się-wystarczy trochę poobserwować psy by zauważyć te wszystkie ich uczucia i umieć je dostrzec.Jedyną różnicą jest to,że nie mogą nam tego wszystkiego powiedzieć DOSŁOWNIE,bo swoim zachowaniem wciąż nam o tym mówią.
Wiem Kafar o co ci chodzi,ale wytłumaczenie to innym jakoś ci nie wychodzi.Ogólnie wszystkim chodzi o to,że ogólnie przyjęte jest,że psy i koty,a czasami nawet świnki wietnamskie są zwierzętami-pupilami,przyjaciółmi,a na ogól przyjaciół się nie zjada,nie zabija się,bo się znudził czy już nas na niego nie stać.Nie stać cię na utrzymanie zwierzaka to nie powód by go zabić-znajdź mu lepszy domek,który mu zapewni dach i wyżywienie do końca jego dni.Nie można zabijać zdrowych zwierząt dla kaprysu czy dlatego,że się znudził.Przeważnie tak jest,że w szczeniaczku wszyscy zakochani,a po paru miesiącach piesek się nudzi lub zaczyna niszczyć,bo panciostwo nie potrafi psiaka ułożyć.Czy to jest od razu powód by go uśpić.Nie-uśpienie ciężko chorego psa,by mu ulżyć w cierpieniach lub starego psa,który się już męczy to i owszem.
Teraz pozostałe zwierzęta domowe-kury,świnki i inne zwierzaki,które idą na stój to ogólnie przyjęte zwierzęta do zjedzenia,czyli do zabicia,ale niech ten ubój będzie szybki i w miarę jak najmniej bezbolesny dla zwierzaka,a dopóki zwierze żyje niech będzie godnie traktowane i będzie ok.
O znęcaniu to powiem tylko tyle,że jak taki małolat zacznie od podpalenia,pokrojenia czy zakatowania psiaka,który ucieka,cierpi,wyje z bólu,to jaka będzie różnica,że za jakiś czas będzie kopał,podpalał,czy kroił płaczącego z bólu słabszego od siebie człowieka.Każdy morderca od czegoś musiał zacząć