zmarł 28.03.1945 r. Jasienica,
Trochę za wcześnie, skoro zdobycie Polic nastąpiło 26 kwietnia.
Dokumenty odnośnie mogił żołnierzy radzieckich znalazłem kiedyś także w szczecińskim archiwum, co ciekawe wszyscy równiez zmarli (zginęli?) już po zakończeniu wojny. Być może nawet to te same osoby. Jaka mogła być przyczyna zgonów już po wojnie? Prozaiczna: przepicie, ewentualnie wypadki komunikacyjne bądź przy posługiwaniu się bronią (też po alkoholu). Jeśli byli to saperzy, ewentualnie mogli zginąć przy rozminowywaniu. Natomiast ci wymienieni w Kołbaskowie to zapewne rzeczywiście ofiary walk o przełamanie Odry.
Tymczasem mam książkę Batowa "Operacja Odra", ale nie pisze nic o Policach. Skupia się na forsowaniu Odry, są więc opisane walki w południowej części naszego powiatu. Wypożyczyłem też książkę E. Kosiarza "Wyzwolenie Polski północnej", niestety jak się okazało, strona na której była wzmianka o Policach (wg indeksu geograficznego)... została przez kogoś wyrwana
Przejrzałem ten pierwszy spis (książkowy) - są ekshumacje (strony 28-30) nieznanych z nazwiska żołnierzy (?) radzieckich, w tym 66 (!) osób z cmentarza przy ul. Klonowej, 23 z ul. Tanowskiej i 15 z drogi Police-Jasienica. Żołnierze czy jednak robotnicy przymusowi?