• Strona główna
  • Szukaj
    •  
  • Zaloguj się
    • Nazwa użytkownika: Hasło:
      Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Autor Wątek: Pomoc komputerowa - bez płacenia :-)  (Przeczytany 80663 razy)

Offline KrP

  • Stara Gwardia
  • **********
  • Wiadomości: 3192
    • Zobacz profil
Pomoc komputerowa - bez płacenia :-)
« Odpowiedź #30 dnia: Luty 11, 2010, 14:10:59 »
Bardzo fajnie NIKA, ale co Twój post wnosi do tematu?
"Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln

Offline NIKA

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 420
    • Zobacz profil
Pomoc komputerowa - bez płacenia :-)
« Odpowiedź #31 dnia: Luty 11, 2010, 14:39:04 »
Cytat: "KrP"
Bardzo fajnie NIKA, ale co Twój post wnosi do tematu?




Może po prostu słowo uznania. Tak trudno zinterpretować moje słowa?
Do Twojego tematu pewnie nie wnoszą nic ale ...
a o swoim problemie w tym temacie napisałam na prw żeby za dużo osób mi nie radziło.
No jak widać są tacy co lubią swoje 5 gr wcisnąć no  i niekoniecznie po to by służyć pomocom a by komuś wytknąć cokolwiek?
Im bardziej chore jest państwo, tym więcej w nim ustaw i rozporządzeń.

                           Tacyt

Offline rbk

  • Moderator
  • Stara Gwardia
  • *****
  • Wiadomości: 3760
  • Płeć: Mężczyzna
  • wiecznie głodny króliczek
    • Zobacz profil
Pomoc komputerowa - bez płacenia :-)
« Odpowiedź #32 dnia: Luty 11, 2010, 14:50:54 »
Cytat: "KrP"
Hm, potrzebuje ramu do netbooka Lenovo Ideapad S10, ktoś wie może co tam siedzi i gdzie to ewentualnie kupię tak, żeby się nie gryzło? Kość 1GB bo jedną już mam, ewentualnie może być cała 2GB.


Podaj mi dalsze oznaczenia tego ibma,
S10: 4231-xxxx ?
S10: 4333-xxxx ?
S10: 2957, 5209-xxxx ?
S10e: 4068-xxxx, 4187-xxxx ?

Offline KrP

  • Stara Gwardia
  • **********
  • Wiadomości: 3192
    • Zobacz profil
Pomoc komputerowa - bez płacenia :-)
« Odpowiedź #33 dnia: Luty 11, 2010, 15:33:51 »
O kurde, teraz to mnie zagiąłeś. :S Próbuję szukać gdzieś na pudle i na sprzęcie, ale coś nie widzę. :S

Znalazłem tylko na pudełku: IdeaPad S10N270W01023160XW1b - PL

Jest jeszcze S/N i MO jakieś.

[ Dodano: 2010-02-11, 15:56 ]
Chyba coś znalazłem po tym numerze, ale nie jestem pewien.

Doszedłem do tej aukcji: http://allegro.pl/item893484652_ibm_lenovo_ideapad_s10_intel_atom_n270_1gb_160gb.html, na której jest wyszczególniony ram: 1024 MB DDR2 RAM 667 MHz

Idąc dalej znalazłem w Komputroniku: Kingston SO-DIMM 1GB DDR2 667 MHz CL5 z tym, że nadal nie mam pewności czy to na pewno będzie pasować do mojego (nie wiem co to za oznaczenia SO-DIMM i CL5 :S).
"Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln

Offline rbk

  • Moderator
  • Stara Gwardia
  • *****
  • Wiadomości: 3760
  • Płeć: Mężczyzna
  • wiecznie głodny króliczek
    • Zobacz profil
Pomoc komputerowa - bez płacenia :-)
« Odpowiedź #34 dnia: Luty 11, 2010, 16:19:44 »
Sprawdź dokładnie to odznaczenie, to Ci powiem na 100%, która pamięć będzie idealna :)

Offline KrP

  • Stara Gwardia
  • **********
  • Wiadomości: 3192
    • Zobacz profil
Pomoc komputerowa - bez płacenia :-)
« Odpowiedź #35 dnia: Luty 11, 2010, 16:47:08 »
No, ale innego oznaczenia nie mam. ;/ Mogę Ci jeszcze jedynie podać te numery S/N i MO, ale nie wiem co one znaczą.

[ Dodano: 2010-02-11, 16:50 ]
Model name jeszcze jest: 20015

Mo: R3NY39423806
Serial number: EB11783513

Nic więcej niestety nie ma.
"Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln

Vipek007

  • Gość
Pomoc komputerowa - bez płacenia :-)
« Odpowiedź #36 dnia: Luty 11, 2010, 17:29:39 »
Ja polecam otworzyć klapkę (odkręcając parę śrub), która zakrywa złącza na pamięć RAM i sprawdzić jaka jest dotychczasowa używana pamięć. Polecam zrobić zdjęcie naklejki naklejonej na tej pamięci i na Allegro poszukać identycznej.

Możliwe, że Twój netbook nie będzie miał takiej klapki (w laptopach są) ze względu na miniaturyzację, więc wtedy polecam się zgłosić do serwisu przy wymianie, bo zapewne będzie wymagana dalsza rozbiórka komputera. Aktualnie używaną pamięć możesz też sprawdzić programem Everest Home Edition lub CPU-Z (polecam ten pierwszy).

Koszt pamięci to 50-70 zł za 1GB, 2GB 130-150 zł (w jednej kości). Obstawiam, że aktualnie masz zamontowaną pamięć firmy Hynix lub Samsung. ;)

Offline KrP

  • Stara Gwardia
  • **********
  • Wiadomości: 3192
    • Zobacz profil
Pomoc komputerowa - bez płacenia :-)
« Odpowiedź #37 dnia: Luty 11, 2010, 18:17:31 »
Ten Everest chyba nie wykryje tej pamięci. Stary już jest i jak jakiś czas temu go instalowałem to połowy bebechów w tym netbooku nie znalazł. ;P Spróbuję może z nowszym.
"Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln

Offline rbk

  • Moderator
  • Stara Gwardia
  • *****
  • Wiadomości: 3760
  • Płeć: Mężczyzna
  • wiecznie głodny króliczek
    • Zobacz profil
Pomoc komputerowa - bez płacenia :-)
« Odpowiedź #38 dnia: Luty 11, 2010, 18:33:03 »
Pod klawiszami masz pamięć ram.
Powiedziałbym, że będzie pasowała pamięć nawet 667mhz, bo jak ma 533mhz to się sama przetaktuje, czy wykryje 2GB pamięci w jednym banku? wątpię, przynajmniej z tego co widziałem s10 mają max 1gb na slot, s10-2 albo s10-e ma już 2gb..

Jeżeli chcesz 1gb to mam kilka i można sprawdzić, jak chcesz 2gb, to poszukam i też można sprawdzić :)

Offline KrP

  • Stara Gwardia
  • **********
  • Wiadomości: 3192
    • Zobacz profil
Pomoc komputerowa - bez płacenia :-)
« Odpowiedź #39 dnia: Luty 11, 2010, 18:35:33 »
Cytat: "rbk"
Pod klawiszami masz pamięć ram.


http://www.laptopmag.com/advice/how-to/lenovo-s10-ram.aspx no chyba nie :P
"Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln

Offline rbk

  • Moderator
  • Stara Gwardia
  • *****
  • Wiadomości: 3760
  • Płeć: Mężczyzna
  • wiecznie głodny króliczek
    • Zobacz profil
Pomoc komputerowa - bez płacenia :-)
« Odpowiedź #40 dnia: Luty 11, 2010, 18:41:13 »
Teraz czytam i kilka ma np 512_1024 inny 1024_1024 itp itd

poszukam i dam Ci znać (jutro)

Offline KrP

  • Stara Gwardia
  • **********
  • Wiadomości: 3192
    • Zobacz profil
Pomoc komputerowa - bez płacenia :-)
« Odpowiedź #41 dnia: Luty 11, 2010, 18:55:08 »
Mój ma 1GB już zainstalowanej i, wg instrukcji, można jeszcze rozszerzyć do 2GB łącznie.

Wolałbym w sumie dokupić 1GB, po co mam przepłacać za gigabajta, którego mam już zainstalowanego. :P
"Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln

Offline rbk

  • Moderator
  • Stara Gwardia
  • *****
  • Wiadomości: 3760
  • Płeć: Mężczyzna
  • wiecznie głodny króliczek
    • Zobacz profil
Pomoc komputerowa - bez płacenia :-)
« Odpowiedź #42 dnia: Luty 11, 2010, 19:03:39 »
Cytat: "KrP"
Mój ma 1GB już zainstalowanej i, wg instrukcji, można jeszcze rozszerzyć do 2GB łącznie.

Wolałbym w sumie dokupić 1GB, po co mam przepłacać za gigabajta, którego mam już zainstalowanego. :P


Jak masz fu fu to lepiej rozszerzyć max do 3GB, jeżeli oczywiście się da :)
No, ale decyzja należy do Ciebie.

Offline KrP

  • Stara Gwardia
  • **********
  • Wiadomości: 3192
    • Zobacz profil
Pomoc komputerowa - bez płacenia :-)
« Odpowiedź #43 dnia: Luty 11, 2010, 19:27:13 »
Nie da się, max 2GB tak jak pisałem. ;P Dlatego szukam kości 1GB, ale nie wiem co tam włożyć żeby się nie gryzło.
"Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln

Offline rbk

  • Moderator
  • Stara Gwardia
  • *****
  • Wiadomości: 3760
  • Płeć: Mężczyzna
  • wiecznie głodny króliczek
    • Zobacz profil
Pomoc komputerowa - bez płacenia :-)
« Odpowiedź #44 dnia: Marzec 28, 2010, 20:39:35 »
Cytat: "KrP"
Nie da się, max 2GB tak jak pisałem. ;P Dlatego szukam kości 1GB, ale nie wiem co tam włożyć żeby się nie gryzło.


Zrobiłeś, włożyłeś, działasz?