A ja myślałem,że po to tworzono małe ojczyzny zwane samorządami,żeby działały w interesie swoich mieszkańców.Przedstawiciele samorządów,czyli radni nawet jak się ogranicza ich władztwo/brak kontroli nad władzą wykonawczą/
nie protestują,bo wg Ciebie imperatywem jest przestrzeganie nawet głupiego prawa.
Jezat, spróbuj o tym wszystki mpomyśleć odrzucając pryzmat swej niechęci do PiS.
Dla mnie prawo jest najważniejsze, nawet jeżeli mam watpliwości co do jego słuszności albo pozyteczności.
Jeżeli będziemy się kierować "opiniami", a nie prawem, to funkcjonowanie państwa nie ma sensu (pamiętasz takiego profesora, co się Falandysz nazywał?).
Nawet "głupie" prawa nalezy przestrzegac, bo taki jest fundament panstwa prawa. Ale też trzeba jednoczesnie wykorzystywac legalne procedury, aby wpływac na zmiany tego "głupiego"prawa legalnymi sposobami.
Wywodzisz jezacie swój wniosek troszeczkę na skróty mowiąc, że głupie prawo wprost prowadzi do zwiększania zatrudnienia w samorządach podług politycznych barw i zachcianek.
Przypominam, że przewidywany koszt administracji w systemie odpadowym to 3%. I to tylko teoretycznie, bo śmieciowa administracja "mieści się" w puli zaplanowanych środków na funkcjonowanie urzędu, czyli nie wpływa wprost na stawkę opłat za odpady.
Koszt odbioru i transportu odpadów to 54%, a koszt zagospodarowania, to 42%.
Przed wyborami samorządowymi wyraziłem swoją opinię,że samorządy powinny być wolne od partii politycznych.Opinię podtrzymuję ale oczywiście chętnie poznam rozumne argumenty przeciw.
Tak będzie od nowej kadencji w wyniku zmian w kodeksie wyborczym.
I osobiście bardzo się z tego cieszę.
dlaczego nie zrobiliście nic,żeby koszty realizacji bubla maksymalnie ograniczyć.
Szacunkowe(bo trzeba pamietać, że cały czas mówimy o szacunkowych kosztach) koszty tego, jak to nazywasz "bubla" sa ograniczone do minimum, a część z nich jest przesunięta na budżet, a nie na opłatę smieciową, dzięki temu mieszkańcy mają taniej.
Czy ktoś z Was protestował przeciwko rozbudowie administracji - nie! bo to przecież pieniądze publiczne czyli nas podatników.
Ależ oczywiście, dlatego ta administracja jest w budżecie, a nie w opłacie, aby było taniej dla mieszkańców. Co do zakresu i ilości urzędników - wsłuchaj się w słowa Wykidajły, daj im najpierw popracowac, a potem oceniaj, czy pracują dobrze, czy jest ich za dużo.
Czy ktoś z Was protestował przeciwko radykalnej podwyżce opłat za odbiór śmieci - nie! bo to przecież pieniądze wyborców.
Jezat zmiłuj się, przeciez ja sam będe płacił więcej, więc nie wciskaj mi tu, ze olałem sprawę wysokosci opłat, bo to nie moje pieniądze.
Czy ktoś z Was protestował przeciwko niejasnym zasadom zatrudniania urzędników - też nie!
Przedstaw prosze precyzyjnie, co jest niejasne w zasadach, jakie sa Twoje podejrzenia? Ale zrób to tak, jak sam wcześniej apelowałeś
...chętnie poznam rozumne argumenty ...
Jakie masz zarzuty wobec trybu powołania WGO?
Jakie masz zarzuty co do trybu przeprowadzenia konkursu na pracownika 1/2 etatu Wydziału Ochrony Środowiska?
Jakie masz zarzuty do przeprowadzonego konkursu na stanowisko pracownika WGO?
Jakie masz zarzuty wobec tego, że naczelnikiem WGO został człowiek, którego nie wyłonił konkurs, a został powołany legalnie, w drodze awansu zawodowego?
Samorząd policki staje się politycznym targowiskiem,gdzie nie można udzielić informacji o okolicznosciach politycznej nominacji nawet jak się jest wiceprzewodniczącym RM.
Takich informacji może udzielić tylko ten, co je posiada, ja ich jeszcze nie posiadłem. Jak będe wiedział, tą wiedzą się podzielę.