Ochłonąłem.
Dominik z pewnością przeanalizował dostępne zdjęcia zanim wrzucił pytanie na forum. I doszedł to tego samego wniosku. Coś tu jest nie tak.
1.Widok na bramę (główną).
I moja rekonstrukcja, na podstawie zdjęcia lotniczego:
I rzut 2d:
Ad. zdj 1;
W głębi "pionowe" obiekty. Prawdopodobnie słupy telegraficzne. Pommernlager takie miał, mogły mieć inne obozy. Dziwne jest to, że są rożnej wysokości. Jeśli to kominy- musiałyby być bardzo daleko. I w innej konfiguracji położone.
Przy bramie głównej PL (czerwona strzałka na zdj. nr 3 )znajdowały się 2 małe baraki położone poprzecznie do obserwatora (zdj 2: zielona i czerwona strzałka, Bill będzie pamiętał co tam się mieściło- chyba szpital i biuro komendanta, nie mam pewności). Zdjęcie Domino pokazuje podłużny barak tuż przy wejściu (ja go zrekonstruowałem jako czerwony prostopadłościan), naprzeciw bramy, brak poprzecznych budowli. Podłużny barak jest zbyt blisko bramy porównując ze zdjęciem lotniczym. Z tyłu za bramą, poprzecznie do obserwatora powinna znajdować się kuchnia (zółta strzałka zdjęcie nr 3). Na zdjęciu Dominika taki obiekt jest, nie różni się on jednak od innych. Chyba mimo wszystko powinien być ciut większy. Pommernlager? Mam wątpliwości. W oddali powinno być widać wyraźniej obiekty fabryki- nie ma ich. Więc może obóz i fabryka są w budowie? Wczesne zdjęcia?
Z tyłu widać roślinność (zielone strzałki). Las za PL? A może TL?
Rozpatrzmy więc drugi rzut- widok na płn- zach PL. Wtedy byłoby widać las.
Układ baraków w ogóle nie pasuje.
To może Tobruklager?
Załóżmy, że obserwator robi zdjęcie w miejscu żółtej strzałki- wtedy mógłby objąć wzrokiem 4 rzędy baraków.
1. Baraki na zdjęciu Dominika są krótsze niż te widoczne na fotografii lotniczej. Sąsiedztwo pomiędzy rzędami zdecydowanie mniejsza niż w PL.
2. Na zdjęciu Dominika dwa rzędy w prawo i w głąb, znajduje się poprzecznie położony barak. Podobny jest i na zdj. lotniczym, w pobliżu kantyny (ciut poniżej zielonego obszaru).
3. Obserwator stojący w "miejscu żółtej strzałki" widziałby także las.
4. Nie pasuje jednak to, że w głębi po prawej znajduje się więcej baraków, także tych położonych poprzecznie. W 1944 i 45r. to troszkę się zmieniło, jednak widok nie jest 100proc. zgodny. Ale to przeczyłoby wczesnemu pochodzeniu zdjęć.
I moje pytanie na koniec: Skąd nazwa W poście "Arbeitslager"? Techniczna, nadana przez Ciebie, Dominiku, czy niemiecki podpis pod zdjęciem?
Reasumując- niech wypowie się Bill. Był w obu obozach. Dla mnie dziwnie to wygląda.