Dziki Don_Poprzednicy doprowadzili instalację do stanu który pracownicy znają. Poprzedni zarząd podpisał umowę na zrobienie WC w biurowcu za pół miliona złotych. Jak wyglądają niektóre toalety na fabryce wiedzą ci, którzy tam pracują. Proszę nie oczekiwać, że w trzy dni wszystko da się załatać, naprawić, odbudować. Tak, pokazałam Panu Prezesowi nawozy stare i nowe, fosforowy, siarkowy, energetyczny a wczoraj straż pożarną oraz Prezes odwiedził port. Prezes chce odwiedzać wszystkie miejsca, wymagające nakładów. Począwszy w zeszłym roku od suszarni nawozów. W wyniku tych odwiedzin wytypowano jedenaście najpilniejszych zadań w celu poprawy pracy pracowników. Teraz trwa wypisywanie wszystkich szczegółów, tak aby można było dać to na platformę zakupową w poszukiwaniu jednego kompleksowego wykonawcy. ile to porwa? Zakres prac jest ogromny. Mam nadzieję, że do konca roku uda się zrealizować większość zadań choć w Przeglądzie warunków pracy sporządzonym przez społecznych inspektorów pracy zadań do zrealizowania jest bardzo dużo. Większość powielana od lat. Dlaczego chcemy jednego realizatora? Aby nie było sytuacji jaką znamy że jest zadanie wymiana kabiny prysznicowej, my bierzemy spółkę, spółka podwykonawcę a ten kolejnego podwykonawcę który kupuje kabinę prysznicową za grosze a finalnie Zakłady płacą za nią i jej wymianę w sumie blisko 12 tys. Przeanalizowaliśmy to dokładnie. Nie stać nas na rozdawnictwo- musimy dokończyć inwestycję odsiarczania spalin za ponad 200 mln, wymianę suszarni na nawozach, kupić podnośnik hurauliczny, PDH, remonty, weryfikujemy umowy wizerunkowe ze sportowcami ( poprzednicy pozawierali tak dlugotrwałe umowy, że nie można było ich bezkosztowo wypowiedzieć- a były umowy po sto, a nawet dwieście tysięcy miesięcznie płatne za sam wizerunek sportowca).
Mam nadzieję, że przy dużym zaangażowaniu Pana Prezesa w warunki pracy pracowników uda się wiele zrobić. A prezes jak żaden dotychczas jest tym zainteresowany.