Spokojnie_dziękuję za Twoje wsparcie, ale popracuj na swój nick: "Spokojnie"
Nikogo nie zdeklasowałam i mam duży dystans do wyników.
Bardzo dziękuję wszystkim za udział w wyborach, bardzo dziękuję za oddane na mnie głosy.
Temat o którym od wczoraj piszecie jest przeze mnie analizowany od czwartku. Mamy Ustawę o komercjaizacji i prywatyzacji, mamy Statut Spółki i Regulamin wyborów. Ustawa o komercjalizacji i prywatyzacji nie wymaga żadnego procentowego udziału załogi w wyborach. Po prostu wskazuje, iż wynik jest dla RN wiążący. Ustawa ma pierwszeństwo przez Statutem, który powinien być zgodny z prawem powszechnie obowiązującym, o ile ustawodawca nie postanowił inaczej.
Wg Statutu nie ma podstaw prawnych do zarządzenie drugiej tury wyborów, albowiem drugę turów zarządza się wówczas kiedy: dwóch kandydatów otrzymała największą równą ilość głosów.
Problem polega jednak na tym, iż wynik wyborów zgodnie ze Statutem nie jest dla RN wiążący.
Trzeba jednak zaznaczyć, iż Statut i Ustawa o komercjalizacji i prywatyzacji nie są w zakresie procentowego udziału pracowników w wyborach spójne albowiem Statut stanowi: Wybór nie jest wiążący dla RN wobec braku udziału w wyborach co najmniej 50 % pracowników.
a Ustawa w art. 16 ust. 2 stanowi: Przepisy statutu dotyczące wyborów, o których mowa w ust. 1, uwzględniają zasady powszechności, tajności oraz bezpośredniego udziału pracowników. Wynik wyborów jest wiążący dla organu powołującego zarząd.
Nie jestem prawnikiem i mogę się mylić w tym co napisałam. Analizuję podobnie jak Komisja wyborcza, która podejmuje swoje decyzje po zasięgnięciu opinii prawnej.