Proszę bardzo:
OPERACYJNE KOSZTY STAŁE - dlaczego na wysokość mojej premi mają wpływ te koszty - czyli koszty, które ponosi pracodawca nawet gdy wytwórnia nie produkuje - np OKS to suma naszych wynagrodzeń i podatki.
Np GOTOWOŚĆ DO ZMIAN - co to za parametr mnie opisujący? Jest to poniżający nas wszystkich element systemu oceniania, mogący być dowolnie punktowany, nie oceniający wogóle efektów pracy.
Premia powinna być adekwatna do liczby wyprodukowanych ton nawozu czy innego towaru. Działy nieprodukcyjne - od 100 procentowej gotowości do pracy
Dlaczego AKTYWNI HANDLOWCY mają premie kwartalną mnożoną razy 4, a liniowi razy 1?
Co z tego źe handlowcy sprzedadzą z zyskiem towar, skoro liniowi na rzęsach stojąc wyprodukują te nawozy, i załadują, biegiem wyciskając z instalacji 120 %.
Co liniowego obchodzi EBIT spółki, czyli zysk przed odsetkami i opodatkowaniem.
Ebit niech ma wpływ na premie ekonomistów zakładowych.
Zasady premiowania mają być czytelne, proste, realnie oceniające przyładanie się robotnika do pracy.
Na wysokość premi powinnien mieć wpływ wewentualnych spóźnień do pracy i wczesniejszych wyjść.
Oceniana powinna być kultura,osobista i "szanowanie" miejsca pracy. Wykonywanie poleceń przełoźonych i przestrzeganie bhp i ppoź.
I premia powinna byc co miesięczna. ZCh to POLSKI ZAKLAD PRACY, a nie zachodni.
Co to jest DBANIE O WŁASNY ROZWÓJ - trzeba cały czas do szkoły średniej chodzić pracując, a potem na język obcy? A co potem? Jak ma dbać o własny rozwój pracownik - na 2 lata przed emeryturą
A ZAANGAŹOWANIE W ZMIANY?
A jak mistrz moze obiektywie DOBRE MÓWIENIE O GRUPIE AZOTY ocenić?
Odnosi się teź wraźenie, źe oceniający (nie wszyscy) nie znają zasad oceniania i nie wiedzą co to OPE instalacji czy EBID. A to jest niedopuszczalne.
BEHAVIO - czyli zachowanie się - A NIE PRACOWANIE BĄDŹ NIE - to mający bardzo pejoratywne skojarzenia (behawior - zachowane się zwierząt w naturalnym środowisku - czyli idąc dalej ZACHOWANIE SIĘ DZIKICH ZWIERZĄT) relikt rządów PO w zakładzie.
Takie jest moje zdanie.