Przeprowadzaliśmy ankietę a nie referendum to po pierwsze. Na kłamliwe plotki o których koledzy piszą mogę napisać, że nie zajmujemy się plotkami tylko faktem niezadowolenia dużej części pracowników z otrzymywanych posiłków.
1go września odbyła się komisja BHP. Stroną Komisji są m.in.wszystkie organizacje związkowe. Po komisji został do WSZYSTKICH zz wysłany protokół. A w nim jest napisane wyraźnie : [...]Wiceprezes powiedział, że Zarząd zwróci się do wszystkich organizacji związkowych działających w Spółce o zajęcie wspólnego stanowiska w sprawie posiłków[...]. Monitowaliśmy wiele razy o to czy pismo zostało wysłane- o czym zresztą tutaj pisałam. Stroną umowy na zakup posiłków jest Zarząd Polic i do niego też zostało skierowane pismo z wnioskiem o odstąpienie od paczek z bułkami i zamienienie ich kartami przedpłaconymi bądź inną formą.
Temat posiłków był wielokrotnie omawiany- większość korespondencji jest na naszej stronie. Szczegółowe protokoły są w biurze- zapraszam.
W dalszej części 5 organizacji pisze, że dowiedzieli się o naszympiśmie od Prezesa na comiesięcznym spotkaniu- a comiesięczne spotkanie też było dawno. Rozumiem niezadowolenie pozostałych zz jeśli chodzi o to, że nie otrzymali zapytania od Zarządu do dnia dzisiejszego - bo jak mieli się ustosunkować do czegoś czego nie ma oficjalnie.
Dzisiaj otrzymaliśmy emaila od Dyrektora Kadr w którym zaprasza nas wszystkich na spotkanie: "w nawiązaniu do pisma MZZPRC dotyczącego posiłków profilaktycznych oraz oświadczenia z dnia dzisiejszego pięciu organizacji związkowych dotyczącego również posiłków profilaktycznych proponuję Państwu spotkanie w następnym tygodniu (data do telefonicznego ustalenia) w sprawie, której dotyczą wyżej wymienione pisma.
Wolą pracodawcy było i jest jak najszybsze rozwiązanie spraw zgłaszanych przez Zakładowe Organizacje Związkowe, dlatego sprawy poruszane w piśmie od MZZPRC były prezentowane, omawiane i dyskutowane podczas posiedzenia Komisji BiHP w dniu 1.09.2016 roku, której to komisji członkami są również przedstawiciele Zakładowych Organizacji Związkowych.
Jestem głęboko przekonany, że wspólnie wypracujemy optymalne rozwiązanie w kwestii posiłków profilaktycznych, zgodnie z obowiązującymi w tym aspekcie przepisami zewnętrznymi (normami prawnymi) a przede wszystkim mając na uwadze pracowników, którzy dostarczanymi posiłkami regenerują siły i uzupełniają wydatek energetyczny.".
Kończąc swoje odniesienie się do pisma pięciu organizacji związkowych dodam, że za mojej kandencji w Zarządzie tego Związku nie było sytuacji,że nie zgodziliśmy się na zamianę paczek na pieniądze. Nie było nawet takiego wątku na który ochoczo byśmy przystali. Sprawdziłam dokumenty sprzed kilku lat z poprzednich lat i nic podobnego nie znalazłam. Co nie znaczy, że to nie miało miejsca- ja wiedzy o czymś takim nie mam i chętnie zobaczyłabym dokument. Jednakże cieszy mnie ta informacja i mam nadzieję, że koledzy ją podtrzymają i będziemy rozmawiać w celu wypracowania jak najlepszej formy posiłku profilaktycznego a najlepiej gratyfikacji pieniężnej, która byłaby prawnie dopuszczalna.
A w sprawie negocjacji płacowych mamy wspólne stanowisko, które już przedstawiliśmy Zarządowi w czwartek tydzień temu.