I jak z tymi rozmowami? Jak z podwyzkami? Jak z nowymi pracownikami , których brakuje?. To są tematy które na tym forum mnie interesuja. I nie tylko mnie. Odpowiedzi forumowicze, a nie feknewsy
"Szanowni Państwo,
W odpowiedzi na Państwa pismo z dnia 08 stycznia 2025 r. w sprawie rozpoczęcia rozmów dotyczących wzrostu wynagrodzeń Pracowników Spółki w bieżącym roku, informuję, iż prowadzimy stały monitoring lokalnego rynku pracy oraz oferowanych w naszym otoczeniu wynagrodzeń. Widzimy, że wynagrodzenia w Spółce, na wybranych stanowiskach powoli odbiegają od oczekiwań naszych Pracowników, przede wszystkim tych zatrudnionych na stanowiskach robotniczych w obszarach produkcji i wsparcia w systemie zmianowym.
Ostatni raz tzw. podwyżki systemowe Pracownicy Spółki otrzymali w 2023 r. W późniejszym okresie, ze względu na diametralnie pogorszenie sytuacji ekonomicznej Spółki, wzrost stawek zasadniczych dotyczył jedynie Pracowników, którzy awansowali na wyższe stanowiska.
Dzisiejsza sytuacja finansowa Spółki, nie pozwala na rozpoczęcie rozmów dotyczących wzrostu stawek zasadniczych dla wszystkich Pracowników. Spółka, tak jak i cała Grupa Kapitałowa Grupa Azoty, jest w fazie restrukturyzacji i zmaga się z ogromnymi problemami, którym codziennie stawiamy czoła. Stąd też między innymi, wspólna nasza decyzja o zawieszeniu niektórych zapisów Zakładowego Układu Zbiorowego Pracy, za co serdecznie dziękuję.
Mamy jednak na uwadze, iż jako odpowiedzialny Pracodawca musimy zapewnić Pracownikom wystarczająco atrakcyjne warunki zatrudnienia. Dlatego też, w pierwszej kolejności analizujemy umowy o pracę Pracowników z najniższymi stawkami zasadniczymi w Spółce, które były zatrudniane w ostatnich latach bardzo często z wynagrodzeniem zasadniczym odbiegającymi od rosnącego w szybkim tempie minimalnego wynagrodzenia za pracę.Taki też wniosek Pracodawca otrzymał od Członka Rady Nadzorczej wybranej z ramienia Pracowników. Departament Zarządzania Korporacyjnego prowadzi w tym zakresie szeroko zakrojone analizy i będziemy chcieli przedstawić naszą propozycję Zakładowym Organizacjom Związkowym na najbliższym spotkaniu na początku lutego 2025 r.
Jestem przekonany, że kroki, które podejmiemy spotkają się z aprobatą naszych Pracowników.
Z poważaniem"
Jednym słowem plan jest taki żeby dać coś tym co mają najmniej,a reszta niech się pałuje i ma zapierdalać za to co ma i nie marudzić.Do tego w 2026 będą chcieli wprowadzić inny system pracy ,jaki jeszcze nie wiedzą i czy wszędzie taki sam to chyba też nie wiedzą. System 12h w tej fabryce nie przejdzie więc nie wiem co im zostaje. Jak się zdecydują na 4bop w systemie który był kiedyś to zostaną tu tylko ci pracownicy którym do emerytury zostało kilka miesięcy lub ci którzy zarabiają powyżej 6 bo nikt nie będzie jebał w tym chorym systemie za 4.5 tysiąca wypłaty.