Jakie są wasze opinie na temat sklepów zoologicznych w Policach i w Szczecinie?
Chciałabym przedstawić moje spostrzeżenia odnośnie głównie czystości i przetrzymywania zwierząt. Ja może zacznę od sklepu zoologicznego w CH GALAXY
Gdyby przyszło Wam do głowy kupić jakiegoś zwierzaka w sklepie zoologicznym u Niedzielskich w CH GALAXY stanowczo odradzam! Gryzonie są trzymane bez jedzenia i picia, po 20 maluchów w jednym nie za dużym akwarium, nie oddzielone płcią co się z tym wiążę przy kupnie samiczki dostajecie gratis niespodziankę (90 % szans na to, że zaciążona) . Często zwierzęta są tam martwe (ostatnio widziałam martwą tchórzofretkę) , w akwarium z rybami można naliczyć kilkanaście zdechłych rybek. Zwierzęta są chore, w większość prawdopodobnie obciążone genetycznie, bo rozmnażane na potęgę. Ktoś kiedyś powiedział, że większość ludzi tam pracujących ma skończone studia wyższe na kierunkach związanych ze zwierzętami - nawet jeśli to prawda to widocznie Ci ludzie nic nie wynieśli z tych studiów.
Sklep zoologiczny w Farmerze na ul. Zamenhofa
Zwierzęta również nie są rozdzielane płciowo co za tym idzie, otrzymałam kiedyś myszkę, która kilka dni potem urodziła mi małe myszeczki a co najgorsze potem je zjadła - prawdopodobnie były chore genetycznie, możliwe, że przez to, że zapłodnił ją któryś z jej braci.
To przykre, że właściciele sklepów nie zwracają uwagi na odpowiednie przetrzymywanie zwierząt. Jutro wybiorę się jeszcze raz do sklepów zoologicznych w Policach i sprawdzę jak trzymane są zwierzęta, czy są oddzielone płciowo, jeśli nie postaram się wytłumaczyć sprzedawcom, że muszą koniecznie to zrobić, bo nierozdzielenie samców i samiczek doprowadza do rozmnażania obciążonych genetycznie i przeważnie chorych zwierząt a tego robić nie wolno!!!
Mam nadzieję, że ktoś jeszcze wypowie się na temat zoologów ...