@ Sekator,
Mialem czekac na przyzwolenie moderatora, ale zauwazylem, ze do tagu glownego tematu,
dopisano slowo Smolensk, wiec wyglada na to, ze mi wysiedlenie z forum nie grozi.
Obejrzalem link, jaki podales - rzeczywiscie, demonstracja wypadla imponujaco i mozna
odniesc wrazenie, iz bralo w niej udzial tysiace ludzi.
Ogladalem film dwukrotnie, chcac wlasne wrazenia skonfrontowac z postami, jakie inni
forumowicze zamiescili.
Znam Krakowskie Przedmiescie, wiec nawet nie majac mozliwosci dokonania pomiarow,
moge zalozyc, ze wszerz ulicy miescilo sie 10-12 osob. Szli w bardzo luznym szyku, wiec
najmniej trzeba dac c'a 2m. a osobe, wzdluz osi przemarszu. Dystans ok. 2 klm., wiec
gdyby maszerowali w skladnych, zorganizowanych szeregach - 10 - 12 tys. osob.
Szli swobodnie, w sposob raczej dowolny, czasem pojedynczo.
Dla mnie scisla ilosc nie jest tak bardzo istotna, ale sklaniam sie do oceny 7 tys.
Natomiast ze zniczami wyglada sprawa zupelnie niepowaznie. Napisales wyraznie:
" Pamietaj, ze nie wszyscy przekazali swoje znicze. Mogli je skladac tylko poslowie i
senatorowie...."
To ilu poslow i senatorow licza obie Izby ? Czy moze byly obecne liczne delegacje z wielu
panstw ?
Zartuje oczywiscie i rozumiem, ze w euforii zachwytu, nie zwracales wiekszej uwagi na
takie niescislosci.
Dla mnie bylby ten film prawie wzruszajacy ( tyle flag narodowych, to robi wrazenie !),
gdyby nie tresc transparentow, i obrazliwe, prowokujace skandowanie.
Mial byc Memorial Pamieci, a byl marsz brunatnych koszul ! Czy PiS ma moze w projekcie
takze Kristal Nacht ?
Co Wy chcecie zbudowac na klamstwie, nienawisci i prowokacjach ?
Zwroc uwage Sekatorze, ze w podobny sposob oceniaja postepowanie PiS-u rowniez
ludzie z innych ugrupowan politycznych, lub niezalezni.
L.Miller, J.Schetyna, i inni.Kutz pisze: "PiS robi w Europie cyniczna zadyme "
Nawet biskup Pieronek, nie moze juz Was sluchac i ogladac !
A jednoczesnie, jakby malo bylo lekcji zachowania i dyplomacji, jakie daje Polsce
Rosja, to dolaczyla Kanada, odznaczajac Krzyzem Zaslugi gen.Franciszka Gatora.
To byl piekny przyklad, jak nalezy czcic zaslugi tragicznie zmarlych ofiar. Oczywiscie tych,
ktorzy te zaslugi mieli. Innych wystarczy uczcic milczeniem.
A wsrod ofiar katastrofy byli zasluzeni ludzie i z innych opcji politycznych. Jakie ma prawo
J.K. zawlaszczac pamiec Ich wszystkich, dla budowy wlasnej politycznej trampoliny ?
Ja moze tego nie dozyje, ale Ty zobaczysz "ceremonie" przenosin cial prezydenckiej pary,
z Wawelu, na bardziej odpowiednie miejsce spoczynku, adekwatne do zaslug.
Moze to nastapi decyzja rzadu, lub Sejmu, a moze na wniosek najblizszej rodziny, gdy ta
bedzie miala powyzej uszu, byc zamieszana w ciagle pisowskie skandale.
Ja jestem przekonany, ze to nastapi. Amen.
Pozdrawiam - Bill
P.S. Z pewnoscia rozumiesz, ze tylko roznica czasu i natlok postow na forum, wplynal na
to, ze moja odpowiedz robi wrazenie opoznionej. A piszac 'Was" , mam na mysli wiezy
sympatii tylko, bo zaznaczyles juz, ze czlonkiem PiS-u nie jestes