Jezacie, bywam w Polsce średnio co 3 miesiące i robię zakupy, również w "Biedronce" :wink: . Oczywiście przesadą jest twierdzić, że wszystko podrożało dwukrotnie czy jeszcze więcej. Faktem jest jednak fakt, że niektóre ceny żywności, mięsa np. w ciągu ostatnich dwóch lat zrównały się z cenami w Niemczech, czasem nawet porównując aktualne ceny w promocji zauważyłem, że tutaj jest taniej.
Mięso w Niemczech kosztuje tyle co w Polsce? To chyba tam w jakiejś Biedronce kupujesz
Jeżdżę dosyć często na zakupy do Pasewalku lub Eggesin - jest wyraźnie droższe (o 50-100 proc., a czasem więcej). W marketach, nie w delikatesach.
Mówisz, że w ciągu ostatnich dwóch lat mieliście w Niemczech niewielką podwyżkę cen benzyny? To kiedy mieliście tę większą? Bo ja pamiętam, że zimą 2008/2009 w Austrii kupowałem benzynę po niecałe 90 centów za litr, a w Niemczech w okolicach 1,1 euro za litr, ale to na stacjach przy autostradzie.
Proponuję, żebyś nie naginał faktów do teorii. Nie przeczę, że w Niemczech wiele rzeczy kupuje się taniej, czasem nawet sporo taniej (np. przywożę sobie skrzynkami piwo, które mnie kosztuje 23 centy za butelkę) - ale akurat podstawowe artykuły spożywcze do nich nie należą. Oczywiście pomijając sytuacje sztuczne typu obecna cena cukru w Polsce czy porównanie cen w niemieckiej promocji z polskimi normalnymi.