Ciut skomplikowana sprawa. Nie słyszałem o internecie radiowym w Dębostrowie, ale się trzeba upewnić, bo ja wszystkiego nie wiem. Znam natomiast z praktyki realia od Dębostrowa "w górę", czyli Trzebież i dalej. Co robić?
Internet mobilny, bo na satelitarny normalnych ludzi nie stać. Wg moich doświadczeń sprawdza się to tak. Kupujemy dwie karty startowe (po 5 zł) optymalnych w tym miejscu sieci. W Dębostrowie optymalny jest GSM i Orange. Era wypada gorzej.
Ta sieć, która wykazuje najlepszy zasięg (trwałe wszystkie kreseczki w pobliżu miejsca zamieszkania) jest godna uwagi. Należy się pofatygować do punktu obsługi i spytać "co dają"? Najlepiej poszukiwać modemów typu HUAWEI z wejściem antenowym. Antena cokolwiek kosztuje (200-300 zł), lecz daje komfort, niemal taki, jak w Szczecinie.
Nie umiem powiedzieć jak wyglądają oferty wymienionych sieci, bo sam jestem wierny "odtrąconej" Erze, jednak powinny wyglądać podobnie.
Ja sobie kupiłem (w "Erze") wyśmienity modem z wejściem antenowym w połączeniu z netbookiem (ACER, niezły). To wprawdzie mój czwarty komp (naraz), więc trochę inaczej patrzę. Za głupie 50 zł +, spłacane przez trzy lata, wyśmienity interes. I tak operatora nie zmienię.
Dlaczego zatem nie polecam w Dębostrowie Ery? Bo tam jest wg mnie granica zasięgu. Już kończy się "dalszy teren", a jeszcze nie zaczęła się "emisja policka". Tak to widzę na podstawie telefonu.
Sumując - sprawdź zasięg, dobierz rozwiązanie i wg mnie będziesz zadowolona. Szczególnie jeśli się przeprowadzasz do starego Dębostrowa (Alt Damuster), na prawo od szosy jadąc do Trzebieży. Tam żadnych przeszkód w terenie nie ma. Co nie zawsze jest zaletą, ja miewam (w Trzebieży) przełączenia Ery na T-Mobile (Deutschland). Na szczęście Tobie to nie grozi, a mnie się niebawem skończy, bo będzie już jedna firma.
Mam nadzieję, że ciut pomogłem.
PS Im dalej na północ - tym gorzej. W Brzózkach dobre wyniki (laptop) daje tylko GSM. W Podgrodziu - Orange, a bywa, że i Era. W Nowym Warpnie - wszystkie sieci. Jednak burmistrz W. Kiraga ma... trzy telefony. Każdy do innej sieci wpięty.
Sumując - życzę powodzenia. I oczywiście pozdrawiam.