Ja uważam, że sama idea jest bardzo ciekawa. Byleby się nie skończyło na samych planach i projektach (za które, swoją drogą, na pewno miasto zapłaci sporą sumkę) a niestety zazwyczaj tak jest, że wszystko zostaje głęboko w szafie. Jestem mieszkanką Starych Polic i widzę, czego im brak. Stare miasto sprawia wrażenie ponurej (poszarzałe, zdezelowane, stare budynki), zapuszczonej (niezadbane chodniki, zasyfiona fontanna) "umieralni" dla starszych ludzi. Brakuje tu życia, w każdym tego słowa znaczeniu. Oczywiście widać jakiś tam rozwój - nowe bloki, boiska przy szkołach, nowe chodniki... ale to wciąż za mało.
Chciałabym zwrócić uwagę na tę "pseudo ankietę", która w rzeczywistości jest chyba tylko jakimś nędznym wzorem bezmyślnie ściągniętym z internetu. Sama w ciągi kilkunastu minut napisałabym lepszą. Chyba celem ankietowania ludzi jest wyciągnięcie od nich jak największej ilości przydatnych informacji, a nie zakreślenie kilku krzyżyków na kartce papieru. Co to za pytania?
Np. (pisane z pamięci):
Czy nie jest dla pani uciążliwa działalność punktów gastronomicznych w okolicy??
Jakich punktów gastronomicznych? W okolicy? Sorry ale w Starych Policach są tylko dwa. Jeden malutki "kebab" niedaleko kościoła i pizzeria na przeciw poczty. Komu miałoby to przeszkadzać? Porównajcie zagęszczenie takich na lokali na liczbę mieszkańców w Starych i Nowych Policach, to zrozumiecie idiotyzm tego pytania.
Czy jest Pani dumna, z tego że mieszka w Starych Policach?
Dumna? A z czego tu być dumnym? Mogę być zadowolona lub niezadowolona z obecnego miejsca zamieszkania, ale dumna?? Czy Stare Miasto zapisało się w jakiś szczególny sposób w historii Polski? Więc odpowiedziałam, że lubię tą część miasta, ale duma to za wiele powiedziane, a Pani na to: "Można odpowiedzieć tak/nie lub nie mam zdania." Ale ja zdanie na ten temat mam, tylko odpowiedzi brak.
Czego brakuje w Pani części miasta?
Brakuje mi huśtawek, drabinek i innych takich "dupereli" na placu zabaw, które Gmina jakiś czas temu usunęła i nie postawiła nic w zamian. "Hmmm jak to zapisać - no więc place zabaw?" Nie, placów zabaw nie brakuje, ale są wyposażone gorzej niż kilkadziesiąt lat temu.
A co z placówkami zdrowia w Starych Policach?
Że co...?? Nawet dentysty tu nie uświadczysz.
Podsumowując - pytania powinny być otwarte, by mieszkańcy mogli wyrazić swoje zdanie. Ograniczone odpowiedzi typu tak/nie/nie mam zdania nie wyrażą tego, co mamy do powiedzenia. A i korzystający z tych ankiet niczego się z nich nie dowiedzą. Zapamiętałam tylko kilka pytań, bo "przeankietowana" zostałam już jakiś czas temu, ale wciąż pozostał mi niesmak.