Czy powstanie Stowarzyszenia Nowoczesna Polska przerodzi się w partię?
Czekałem 20 lat na kolejny etap wdrażania Polski do Europy. Początek znakomity, choć nie pozbawiony błędów. Ale uważam że "ten pierwszy raz" nie zawsze wychodzi. Janusz Palikot ma moje poparcie w tworzeniu oddolnych struktur mających na celu odmianę polskiej polityki.
Zadanie bardzo trudne lecz możliwe. Zapewne ruch ten będzie świadkiem wielu przemian w swoich szeregach, lecz wierzę że wskaże drogę do unowocześnienia sposobów zarządzania krajem. Do kraju wracają i będą wracać młodzi, utalentowani ludzie z dużym bagażem nie tylko "dudków" ale przede wszystkim ogromnym bagażem doświadczeń. Ci ludzie będą kiedyś "grali pierwsze skrzypce"
Od kilku lat, w swoich postach zwracałem wielokrotnie uwagę (szkutnik51) na konieczność zmian jakie teraz proponuje Pan Palikot. Zauważałem i zauważam setki drobnych w sumie zmian, mogących ułatwić życie wielu ludziom. Wystarczy korzystać z wzorców.
Podobne przemiany przechodziły inne, starsze demokracje i nie ma potrzeby wymyślać ponownie przysłowiowego koła. Podczas ostatniej wizyty, miałem okazje rozmawiać z wieloma ludźmi w Polsce, Szczecinie, Policach i Trzebieży. Wielu czuje potrzebę takich zmian lecz nie bardzo wie jak tego dokonać. Ruch - Nowoczesna Polska mam nadzieję wskaże tą drogę. Jako przykład mogę podać rozmowę z bardzo sympatycznym, znanym i stabilnym mieszkańcem Trzebieży. W rozmowie można było wyczuć pretensje do innych, mieszkających czy przebywających za granicą, za "rady i uwagi" dotyczące prostych ludzkich spraw i rozwiązań. W konkretnym przypadku budowy domu. Bo na zachodzie to robi się już tak ! używa się innych materiałów i rozwiązań. Bo nie wygląda to estetycznie.
Drogi rozmówco. Tą drogą jest importowana technologia i nowoczesne rozwiązania. Ludzie którzy byli tam, pracowali, zapewne będą budować swój dom nowoczesny, ekologiczny i estetyczny. Bo wystarczy popatrzeć jak wyglądają " wille ubiegłego systemu"
Chętnych udziału w nowym ruchu z terenu powiatu polickiego i Szczecina zapraszam na priva.