Zmiany w przestrzeni geograficznej zachodzą z różnych powodów, ale za wszystkim stoi na ogół działalność człowieka (wyjątki, to np. wyschnięcie jeziora - Ahlbecksee - Seegrund).
Badając mapy i inne źródła historyczne napotykamy na opisy miejsc, które z różnych przyczyn zniknęły. Na naszym terenie mamy jeszcze tę trudność, że mogły one w minionym czasie nosić różne nazwy np. Mszczuje (Moorbrück,Moorbrügge, Mordbrück, Moorbruch).
Czy ktoś może pomóc mi w ustaleniu położenia na mapie (źródło: Gemeindelexikon Pommern 1932) leśniczówki Düesberg należącej od 1928r. do nadleśnictwa Myślibórz. Mimo przejrzenia dość bogatego zbioru map sprzed 1945r. nie znalazłem takiego bytu. Już myślałem, że to błąd zapisu, ale w wykazie mieszkańców znalazłem zapis: Müller Berh. - Revierförster - Düesberg.
Kolejny problem mam z ustaleniem miejsca określanego jako Brizig ( Brizyck) - położonego na wschód od Polic, na granicy z majątkiem klasztoru w Jasienicy. Czy da się to ustalić na jakiejś mapie?
Sądzę, że w tym temacie można szerzej opisać temat nazw geograficznych i podać swoje ustalenia w tym zakresie, zwłaszcza w odniesieniu do miejsc, które na obecnych mapach nie mają żadnych określeń. Może powstać coś na wzór słownika nazw geograficznych.