I do tej pory w las prowadzi brukowana droga! Ale! Czy była to brukowana droga spacerowa już przed wojną, czy wzmocniony brukiem trakt prowadzący z obozu, zbudowany przez/dla więźniów lub samochodów?
Też tak myślałam jak szłam tą drogą. Jednakże już mój mąż zauważył, że to nie jest do końca bruk... Później dowiedziałam się, że po wojnie rozbierali tą restaurację - odzysk cegieł... I rzeczywiście w jednym miejscu na drodze były nawet cegły kominowe....
Czy ktoś rozpoznaje ten budynek z Mścięcina i czy jeszcze istnieje?
Obrazek
Właśnie ostatnio przechodząc tamtędy zastanawiałam się czy budynek istniał przed wojną czy też go zaraz po niej zbudowali. Bardzo dziękuję za odpowiedź na moje myśli :-) Jednak muszę przyznać, że teraz wygląda o wiele gorzej....
Do budynku przylega obecnie sala gimnastyczna SP2. Na pocztówce także widać przylegający budynek (wejście z boku). Czy to jest ten sam, w którym mieści się obecna sala gimnastyczna?
No i kolejne pytanie dotyczące pocztówki.....
Przejrzałam googla pod kątem Reins. Zajrzałam do podanego mi wcześniej spisu, ale tam znalazłam tylko Reins'ów w Szczecinie (poza innymi odleglejszymi miastami). Po obejrzeniu lupą pocztówki na budynku o konstrukcji ryglowej jest napis Gasthof a nie Gasthaus. Niestety reszta liter się rozmazuje, ale układ wyrazu Reins nie pasuje mi do szyldu... Obok była pijalnia piwa (na drzwiach z boku napis kończący się wyrazem Pils, wcześniej Dopp**l u góry nie jestem pewna musze znaleźc ściągawkę do pisma gotyckiego :-)). Do tego mam wrażenie, że na budynku z tyłu, obok drzewa są litery UB, tak jakby pub, ale czy wtedy używano tego słowa???
W najbliższych dniach przejdę się po okolicy z pocztówką i poszukam podobnego budynku, bo coś mam wrażenie, że gdzieś go widziałam już. W każdym razie będę wdzięczna za wszelkie informacje.