Uliczka na prawdę była urocza... Szkoda, że część budynków tak przebudowano. Ten narożny budynek z pocztówki pierwszej w poście Domino nadal istnieje w kawałku... Wczoraj na spacerze zwróciłam na niego uwagę, że właśnie jest taki dziwny narożny.. Tylko niestety tak jak i pozostałe budynki został strasznie poprzebudowywany i do tego zniszczony.
Budynki na pierwszej pocztówce w poście jatage stoją do dzisiaj w prawie nie zmienionym stanie, zdaje się..
Dzisiaj pogoda mnie ze spaceru przegoniła do domu, ale jak będzie ładniej to przejdę się tam i zrobię zdjęcia w miarę podobnie jak na pokazanych pocztówkach. Wtedy będzie łatwiej obejrzeć co zostało, a co nie.
Widok z wiaduktu jest bardzo ładny. I na pewno po lewej stoi willa Reusch.
[ Dodano: 2010-05-30, 23:49 ]Spróbowałam uporządkować informacje. Oto wynik:
Prosiłabym o pomoc w naniesieniu miejsca, gdzie był kościół, szkoła i tysiącletni wiąz, które były wymieniane w wielu źródłach.
[ Dodano: 2010-05-30, 23:58 ]P.S.
Przeprowadziłam się do Mścięcina 4 lata temu. Pierwszy raz przyjechałam tutaj przez wspomniany wiadukt i miejscowość mnie urzekła... Naprawdę. Dzisiaj fascynuję się historią tego uroczego miejsca, ale niestety nie mam poza Wami - Drodzy Użytkownicy Forum - innego źródła informacji, stąd moje pytania, które mogą wydawać się dla Was dziwne...
Do dzisiaj pamiętam te czerwone budynki i willę Reusch, jak tutaj wjeżdżałam pierwszy raz, nawet nie wiedząc dokładnie gdzie jestem. Pamiętam także, że z wiaduktu widać było peron i budynki - może kiosk z biletami - dworca kolejowego w Mścięcinie. Jak później tutaj się sprowadziłam nie mogłam już tego dworca odnaleźć.. Dopiero dalsze studiowanie historii tego miejsca i okolic zaprowadziło mnie do miejsca, gdzie ten dworzec stał....... Już teraz dworzec jest tak zarośnięty, że jeżeli się nie szuka, to nawet można nie zauważyć, że tam stał dworzec. Najbardziej to zarośnięcie widzę po byłym przejeździe przez tory na końcu ulicy Klonowej - słupki i resztki bruku widać tylko wczesną wiosną, kiedy to już wiatry i natura pozbędą się roślinności z zeszłego roku, a nowa jeszcze nie odżyła na tyle
Pozdrawiam,