Notice: Undefined index: tapatalk_body_hook in /home/klient.dhosting.pl/wipmedia2/forum/Sources/Load.php(2501) : eval()'d code on line 199
  • Strona główna
  • Szukaj
    •  
  • Zaloguj się
    • Nazwa użytkownika: Hasło:
      Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Ankieta

Jakiego używasz odtwarzacza muzyki ?

AIMP
11 (20%)
Foobar
8 (14.5%)
Winamp
31 (56.4%)
Inny (napisz w temacie jaki)
5 (9.1%)

Głosów w sumie: 39

Głosowanie skończone: Kwietnia 01, 2010, 23:32:19

Autor Wątek: Odtwarzacz plików muzycznych  (Przeczytany 38147 razy)

Offline DEtonator

• Stara Gwardia
  • Senatorze, Stanisławie, Staszku...
Odtwarzacz plików muzycznych
« Odpowiedź #45 dnia: Grudnia 03, 2011, 18:58:44 »
Cytat: "k3vin"
widocznie nigdy nie miałeś okazji posłuchać dobrego systemu.

Miałem, jednak nie porównujmy profesjonalnego sprzętu, do zwykłych odtwarzaczy.

Offline KrP

• Stara Gwardia
« Odpowiedź #46 dnia: Grudnia 03, 2011, 19:28:41 »
Cytuj (zaznaczone)
KrP, porównywałem w bitracie 320 kbps, nie wszystko słychać od razu, jednak są momenty/utwory, gdzie słychać różnicę.

Uwierz mi, mam mp3 w 320kbps, które brzmią gorzej od tych w 192. ;P

Ogółem mp3 jest jak jpg - bardzo stratny format. I ocenianie jakości dźwięku po tych plikach uważam za bez sensu. To już lepiej oceniać audio, ew. FLAC.
"Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln

Offline DEtonator

• Stara Gwardia
« Odpowiedź #47 dnia: Grudnia 03, 2011, 19:37:44 »
Cytat: "KrP"
Uwierz mi, mam mp3 w 320kbps, które brzmią gorzej od tych w 192. ;P

Masz rację ;). Miałem na myśli uczciwą bitratę

Cytat: "KrP"
I ocenianie jakości dźwięku po tych plikach uważam za bez sensu. To już lepiej oceniać audio, ew. FLAC

Flac jest w miarę pewny, a do mp3 można skompresować każde ścierwo w dowolnej bitracie, dlatego wałki słychać od razu. :)

Offline k3vin

• Gaduła
« Odpowiedź #48 dnia: Grudnia 03, 2011, 20:26:29 »
Pytałem się o różnice w dźwięku ponieważ ja ich nie usłyszałem. Sam napisałeś że:
Cytat: "speedbax"
Na dobrych głośnikach słychać

No więc drążyłem dalej temat (bo myśle że moje są dobre, ale może jestem w błędzie) na co dostałem w rezultacie odpowiedź:
nie porównujmy profesjonalnego sprzętu, do zwykłych odtwarzaczy.

To ja już nie rozumem co miałeś na myśli... . Chciałbym zaznaczyć, że pisanie o wyższości jednego programu nad drugim i porównywanie tych programów na "słabej aparaturze pomiarowej" jest delikatnie mówiąc niepoważne. Uważam, że powinno się właśnie testować na czymś "wyższych lotów". Jednocześnie jak ktoś pisze że są różnice, to proszę o napisanie gdzie one są. Po analizie wielu wypowiedzi w tym temacie wnioskuję, że duża część osób po prostu nie wie o czym pisze... .

Offline DEtonator

• Stara Gwardia
« Odpowiedź #49 dnia: Grudnia 03, 2011, 21:54:19 »
bo myśle że moje są dobre, ale może jestem w błędzie

Napisz jakie.

Chciałbym zaznaczyć, że pisanie o wyższości jednego programu nad drugim i porównywanie tych programów na "słabej aparaturze pomiarowej" jest delikatnie mówiąc niepoważne.

Tutaj chodzi o zwykły Windows i dostępne programy, jak pisałem, przy dobrych głośnikach różnicę można zauważyć. Do wykonywania pomiarów, o których piszesz, jest potrzeby inny sprzęt, mikrofony, odpowiednia konfiguracja pomieszczenia, oprogramowanie, i przede wszystkim człowiek, który qma o co come on.

Offline k3vin

• Gaduła
« Odpowiedź #50 dnia: Grudnia 04, 2011, 03:42:38 »
Napisz jakie.

Wstęgi na wysokich i średnicy, dół obudowa zamknięta (jeżeli jesteś choć trochę w temacie to będziesz wiedział o czym mowa)
Tutaj chodzi o zwykły Windows i dostępne programy, jak pisałem, przy dobrych głośnikach różnicę można zauważyć. Do wykonywania pomiarów, o których piszesz, jest potrzeby inny sprzęt, mikrofony, odpowiednia konfiguracja pomieszczenia, oprogramowanie, i przede wszystkim człowiek, który qma o co come on.

Może nie idźmy tak daleko... . Chciałbym pozostać przy dobrym sprzęcie (cokolwiek miało by to oznaczać) oraz przy człowieku. Pomiary wykażą co innego i jestem tego pewien (jest w moim pomieszczeniu pewne zjawisko o którym nie chciał bym wspominać).
Jednocześnie chciałbym napisać, że z czystej ciekawości czytałem porównania na temat winampa i foobara na innych forach. Moje wnioski są następująće: ludzie piszą to co przeczytali wcześniej wierząc ślepo że faktycznie są jakieś różnice. Fajnie by było, gdyby udało się tego uniknąć w tym temacie.

Offline DEtonator

• Stara Gwardia
« Odpowiedź #51 dnia: Grudnia 04, 2011, 08:45:49 »
Moje wnioski są następująće: ludzie piszą to co przeczytali wcześniej wierząc ślepo że faktycznie są jakieś różnice. Fajnie by było, gdyby udało się tego uniknąć w tym temacie.

Żeby dalej nie ciągnąć, to przyznam, że nie wiem jak jest w chwili obecnej, bo winampa nie używam z pół roku, być może jest tak, jak piszesz. Widocznie się poprawił, ostatnio było trochę aktualizacji. Wcześniej cały czas z niego korzystałem, kiedy zainstalowałem foobar'a zauważyłem różnicę jakości. Skoro sprawdzałeś różnicę na bardzo dobrych głośnikach i nie słyszałeś różnicy, to nie pozostaje mi nic innego, jak uwierzyć Ci na słowo.

Offline rbk

• Moderator
  • Stara Gwardia
  • wiecznie głodny króliczek
« Odpowiedź #52 dnia: Grudnia 04, 2011, 14:05:54 »
Cytat: "Dr.Kafar"
Foobar2000 i nic innego - niesamowita różnica w jakości dźwięku  :faja:

PS.

Tylko nie piszcie że Foobar nie ma najlepszej jakości dźwięku, bo ma! :devil:

Różnic dźwięku nie ma. Jednak foobar jest lżejszy, przyjemniejszy i ogólnie fajny.

:rotfl:

Offline k3vin

• Gaduła
« Odpowiedź #53 dnia: Grudnia 04, 2011, 14:29:00 »
na słabym sprzęcie, dźwięk był o wiele lepszy.

Szybciej usłyszysz różnicę na dobrym sprzęcie

Offline rbk

• Moderator
  • Stara Gwardia
  • wiecznie głodny króliczek
« Odpowiedź #54 dnia: Grudnia 04, 2011, 14:35:52 »
Dr.Kafar, ok, ok Kafar, nie tłumacz się :D

Offline DEtonator

• Stara Gwardia
« Odpowiedź #55 dnia: Stycznia 18, 2012, 20:17:19 »
Podepnę się pod ten temat z zapytaniem do Was o odtwarzacz Mp3 pod wejście AUX w aucie, myślałem o I-Podzie nano albo Touch, chodzi mi również po głowie Walkman Sony. Jeżeli możecie, to poradźcie co kupić najlepiej. Być może znacie dobry sprzęt innych producentów?

Offline k3vin

• Gaduła
« Odpowiedź #56 dnia: Stycznia 18, 2012, 23:34:23 »
Walkman? Z uwagi na wygodę i jakość (kasety) bym porzucił ten pomysł :)
Skupmy się na nieco nowocześniejszych "źródłach" audio. Pierwsze co mi się nasuwa na myśl to czy warto wydawać kasę na ipody (od razu zaznaczam że nie wiem ile kosztują)? Miałem okazję kiedyś posłuchać jakiegoś ipoda (fakt że odsłuchem tego nazwać nie można) i nie pamiętam abym doznał jakieś nirwany... (choć dźwiękowo powinny być w miarę poprawne). Nie myślałeś aby po prostu "zaadaptować" do tego celu telefon?
Nie liczył bym na dobre źródło tego typu chyba że chcesz w aucie wozić przetwornice prądu i odtwarzacz CD ;)

Offline DEtonator

• Stara Gwardia
« Odpowiedź #57 dnia: Stycznia 19, 2012, 07:39:24 »
Walkman? Z uwagi na wygodę i jakość (kasety) bym porzucił ten pomysł  
Skupmy się na nieco nowocześniejszych "źródłach" audio.

Walkmeny Sony: http://www.sony.pl/hub/walkman-mp3-players

Nie myślałeś aby po prostu "zaadaptować" do tego celu telefon?

Myslalem, mam SE W660i z wbudowanym Walkmanem, jednak bateria powoli pada, nie bardzo chce mi sie inwestowac w ten telefon.

Nie liczył bym na dobre źródło tego typu chyba że chcesz w aucie wozić przetwornice prądu i odtwarzacz CD  

Nie ma takiej potrzeby, gdyz fabryczne radio odtwarza CD z plikami mp3, wolalbym uzywac jednak jakiegos odtwarzacza, chce zrezygnowac z wypalania plyt.

Offline k3vin

• Gaduła
« Odpowiedź #58 dnia: Stycznia 19, 2012, 09:37:12 »
[
Myslalem, mam SE W660i z wbudowanym Walkmanem, jednak bateria powoli pada, nie bardzo chce mi sie inwestowac w ten telefon.

Ale zapewne będziesz w posiadaniu innego telefonu który mógłby przejąć zadania swojego poprzednika.
Jak chcesz za wszelką cenę mp3 to proponuję skupić się na urządzeniach firm iRiver i SanDisk. najlepiej gdybyś znalazł miejsce, gdzie będziesz mógł ich obu posłuchać i wówczas wybierzesz to, które będzie bardziej odpowiednie.

Offline DEtonator

• Stara Gwardia
« Odpowiedź #59 dnia: Stycznia 19, 2012, 09:55:01 »
Ale zapewne będziesz w posiadaniu innego telefonu który mógłby przejąć zadania swojego poprzednika.

Moj problem polega na tym, ze nie moge miec telefonu z kamera, a dzis trudno kupic model bez kamery, wiec ta opcja odpada niestety.

proponuję skupić się na urządzeniach firm iRiver

Wlasnie o cos podobnego mi chodzilo, model iRiver E40 wyglada bardzo ciekawie, choc mysle, ze Sony tez nie bedzie zle, do Apple nie jestem jakos przekonany. Dzieki za rade. :)