ehehe ściągnąłem i podpierałem się nim pisząc wcześniejszego posta ;0 ale nie zgadzam się z tą teorią.
Bo zobaczyłem Twoje zdjęcia.
Salutujący mają za plecami (jeśli dobrze zidentyfikowałem) po lewej dworzec, po prawej stojacy do dziś dom na Kasprowicza obok komendy. Taki widok można zobaczyć i dziś! Wystarczy stanąć na parkingu naprzeciwko meblowego (teren szpitala) czy koło hali OSiRu i spojrzeć na dworzec!
To znaczy że mężczyźni stoją twarzą do budynków obozowych, bo przecież kamień jest położony wewnątrz obozu a wartownię widzimy po lewej!
Tak wiele baraków (p. widokówka) mogło się ukryć jedynie na dużej przestrzeni! a nie na małym placyku gdzie stoi obecnie MOK. I teraz spójrzmy na widokówkę. Barak po prawej ustawiony jest na wprost. Za nim las. (do dziś jego resztki są za Eneą?), Baraki po lewej odchodzą pod skosem (perspektywa!)!! tak jak przebiega dziś Siedlecka!
Może na tereny obozu RAD zaadaptowano tereny stadionu miejskiego?
[ Dodano: 2009-11-30, 16:54 ]Chociaż im dłużej patrzę w Google Earth...porównujac to ze zdjęciami ilustrującymi hipotezę p. Jakuba z Zeszytu nr.4 "Hydrierwerke obozy pracy cz.II , Nordlager i Wullenweverlager"
to tak też mogłoby byc. i perspektywa się zgadza i odległości...
i chyba ślady niegdysiejszej bocznicy kolejowej...